odc. nr 15 - 08'2009 - Jeden na drugim
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: odc. nr 15 - 08'2009 - Jeden na drugim  (Przeczytany 42879 razy)
m.weber
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 55



« : Sierpień 04, 2009, 09:58:34 »

Odc. 15 – “Jeden na drugim” – sierpień 2009

Witam ponownie wszystkich miłośników i pasjonatów dekorowania tortów w "Stylu angielskim". Dziękuję za wszystkie pytania. W kolejnych odcinkach będę stopniowo na nie odpowiadać. Bez wątpienia najczęściej przewijającym się ostatnio pytaniem jest problem ustawienia kilku tortów bezpośrednio jeden na drugim.



Kiedyś już ten temat poruszaliśmy, ale być może niezbyt dokładnie. Postanowiłam więc, że ten wątek będzie nieco bardziej techniczny. Wciąż nie wszyscy wiedzą o tym, że angielskie czy amerykańskie torty weselne, które najczęściej można zobaczyć na zdjęciach w katalogach lub internecie są wykonane wewnątrz z ciast przypominających nasze keksy lub ciasto biszkoptowe. Przy takim wnętrzu tortu nie ma więc problemu w ustawianiu nawet kilkunastu tortów jeden na drugim.



Co mamy jednak zrobić w Polsce gdzie tradycyjny, polski tort weselny to tort na śmietanie ? Na szczęście jest na to sposób. Rozwiązaniem problemu jest specjalny stojak do tortów w tak zwanym systemie “ukrytym”. Stojak składa się z talerzy wyposażonych w nóżki w postaci szpilek.



Talerz taki wbijamy w dolny tort aż do chwili gdy szpilki całkowicie pogrążą się w dolnym torcie opierając się na spodnim talerzu.



Ponieważ szpilki mają długość równą wysokości tortu po całkowitym ich wbiciu talerz zrównuje się z górną warstwą naszego tortu. Następnie układamy na nim górny tort. Górny tort całkowicie zasłania podtrzymujący go talerz stąd nazwa systemu “ukryty”.



Stojaki te funkcjonują czasami również pod nieco mniej elegancką nazwą “Angol”. Zastosowanie takich talerzy o różnych średnicach pozwala nam na ustawienie kilku tortów “jeden na drugim”. Ważne jest tylko jeszcze poinstruowanie Młodych w jaki sposób stopniowo mają tort kroić i demontować.



To wszystko w tym nieco bardziej technicznym odcinku. Za miesiąc znów wrócimy do pomysłów i technik dekorowania tortów w “stylu angielskim”.



Przypominam, że jeżeli macie jakieś wątpliwości, pytania, szukacie porady lub podpowiedzi piszcie poniżej, a ja albo będę odpowiadała od razu pod Waszym pytaniem, ale dam pełniejsze wyjaśnienie i odpowiedź zilustrowaną zdjęciami w którymś z kolejnych wątków.
 
Pozdrawiam  
Małgorzata Weber.
Zapisane
Biki_31
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 10


« Odpowiedz #1 : Marzec 23, 2010, 01:37:30 »

miło, żemożna dowiedzieć się tajników wykonania takiego tortu  dziękuję
Zapisane
Meggi
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 2


« Odpowiedz #2 : Marzec 23, 2010, 03:55:31 »

Jestem zachwycona sposobem wykonania, chcieć to móc, jednak bez tak cennej wiedzy niewiele ....
Zapisane
maxim
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 4


« Odpowiedz #3 : Marzec 23, 2010, 10:34:23 »

Przyznam się, że zawsze mnie intrygowało, jak to się robi. Dzięki wielkie zdradzenie sekretu piętrowych tortów!
Zapisane
kasiula
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 7


« Odpowiedz #4 : Marzec 28, 2010, 05:56:00 »

Tort z tego nie zjedzie? Czy się go przykleja masą?
A swoją drogą, te kwiaty są idealne !!!
Zapisane
kucharka34
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 12


« Odpowiedz #5 : Marzec 29, 2010, 10:35:20 »

mam pytanie - jak to zrobic,zeby dany tort mial wyskosc szpilek? bo nie zawsze wychodzi nam idelane np. 7 cm np.  jak bedzie za wysoki mozna dac w te szczeline jakies ozdoby,ale jak za niski Co?
Zapisane
m.weber
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 55



« Odpowiedz #6 : Kwiecień 08, 2010, 12:58:12 »

mam pytanie - jak to zrobic,zeby dany tort mial wyskosc szpilek? bo nie zawsze wychodzi nam idelane np. 7 cm np.  jak bedzie za wysoki mozna dac w te szczeline jakies ozdoby,ale jak za niski Co?
Witam,
Najlepiej jest "składać" tort w tzw.rancie (cy) ,który jest niższy od nóżek stelaża o jakieś 0,3cm-0,5cm(grubość masy cukrowej) wtedy mamy pewność,że tort zawsze "skroimy na miarę"
Tak najczęściej robi się to w cukierniach,ale jeżeli nie mamy odpowiednich rantów,to musimy z linijką w ręku (dosłownie ) cały czas kontrolować wysokość składanego tortu,pozostawiając jeszcze kilka milimetrów na obłożenie tortu masą cukrową.Jest to ważny etap, do którego dobrze jest się przyłożyć, ponieważ zależy od niego wygląd całego tortu.
Zapisane
pysia
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 5


« Odpowiedz #7 : Kwiecień 26, 2010, 08:12:58 »

A gdzie można kupić takie talezyki bo ja nigdzie nie znalazłam:(
Zapisane
anulka
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 3


« Odpowiedz #8 : Maj 18, 2010, 08:19:45 »

Śliczny ten torcik i fajny stelaż.
Zapisane
rikow
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 2


« Odpowiedz #9 : Maj 30, 2010, 06:44:30 »

tort piękny, a gdzie można zobaczyć jak się robi takie różyczki?
Zapisane
tati
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 3


« Odpowiedz #10 : Maj 31, 2010, 06:09:43 »

Różyczki są cudne.
Zapisane
MADZIA1983
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 1


« Odpowiedz #11 : Czerwiec 04, 2010, 11:47:38 »

Różyczki są tak piękne, że wyglądają jak żywe!!!
Zapisane
Sylwus_ia
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 10



« Odpowiedz #12 : Czerwiec 16, 2010, 03:32:41 »

Ja niedawno zdobyłam taki stelaż  i w weekend będę próbować sił w takim torcie.
Pochwalę się moim osiągnięciem w galerii. 
Zapisane

Sylwia
maggy00
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 25


« Odpowiedz #13 : Lipiec 08, 2010, 10:06:23 »

A propos stelaża... nie spotkałam nigdzie takiego z ukrytymi nóżkami. Czy ktoś może mi podpowiedzieć, gdzie powinnam szukać?
Zapisane

Magda
Simona
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 46



« Odpowiedz #14 : Lipiec 08, 2010, 11:03:53 »

Tutaj
http://www.pan-centrum.pl/sklep,Stojaki_metalowe_,93,276,0,,0.html?clear=k&n=139
Zapisane
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC