odc. nr 25 - 06'2010 - Weselny black&white
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: odc. nr 25 - 06'2010 - Weselny black&white  (Przeczytany 28709 razy)
m.weber
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 55



« : Lipiec 01, 2010, 01:57:35 »

odc. nr 25 - Weselny black&white czerwiec 2010

Jedną z najważniejszych cech każdego dobrego mistrza w każdej dziedzinie pracy czy sztuki jest zdolność do zauważania zmian gustów klientów, wyłapywania bieżących trendów światowej mody oraz umiejętność elastycznego podążania za modą poprzez szybką, ale wyważoną adaptację jej elementów w swojej pracy. Jakby powiedział kreator mody – musimy być po prostu zawsze na bieżąco z haute couture. Ta prawda odnosi się również do pracy mistrzów cukiernictwa, a szczególnie ważne jest to w okresie sezonu weselnego.  



Coraz więcej bowiem Młodych Par, zamawiających tort na swoje wesele przychodzi z gotowymi zdjęciami tortów z internetu. Nierzadko są to zdjęcia prawdziwych arcydzieł cukierniczych, które stały się dla Młodych inspiracją i wymarzonym pomysłem na ich tort. Praktycznie zawsze są to zdjęcia tortów podążających właśnie za najnowszymi nurtami mody cukierniczej. I dlatego my musimy być zawsze na bieżąco tak, abyśmy zawsze mogli sprostać takim wyzwaniom.



Bez wątpienia obowiązującymi światowymi nurtami mody tortów weselnych w sezonie 2010 są torty w stylu vintage oraz torty black&white. Torty vintage nawiązują w swojej stylistyce do lat 30, pełnych ozdób i powtarzających się motywów kwiatowych tzw. palmitów. Natomiast torty black&white jak sama nazwa wskazuje są to torty czarno-białe do których dekoracji używa się wyłącznie tych dwóch kolorów. Dla demonstracji obydwu tych stylów wykonałam tort nawiązujący nieco do stylu vintage w całkowicie czarno-białej tonacji kolorystycznej.



Powtarzający się wzór podobny do palmitów wykonałam z niewielkich elementów wyciętych z masy cukrowej foremką plastikową.



Poszczególne elementy poukładałam na torcie w powtarzające się symetryczne kompozycje charakterystyczne dla stylu vintage.



Efekt czerni i bieli jest możliwy dzięki zastosowaniu czarnego barwnika pudrowego. Barwnik ten naniesiony na poszczególne elementy daje nam bardzo głęboki czarny kolor praktycznie niemożliwy do uzyskania innymi gatunkami czarnych barwników. Oczywiście ważna uwaga – przy naklejaniu czarnych elementów na białą masę musimy zachować szczególną ostrożność. Nic bowiem nie wygląda gorzej niż nieczysto wykonany czarno-biały tort na którym biała masa jest ubrudzona czarnym barwnikiem.



Ostatnią drobna podpowiedź dotyczy charakterystycznego stojaka wykorzystanego w tej kompozycji. Jego kształt doskonale współgra ze stylem tortu, a kolor pasuje do zastosowanej tonacji. Stojak sprawia wrażenie jakby górna część tortu opierała się na dolnej.



To oczywiście tylko wrażenie. Kiedy przyjrzymy się bliżej widać, że stojak wyposażony jest w ukryte nóżki, które wbite w dolny tort i oparte na spodnim talerzu podpierają cały górny tort będąc dla niego bardzo stabilną podporą.





Pozdrawiam i jak zwykle zapraszam do zadawania pytań. Odpowiem chętnie w postach lub już na przykładach w kolejnych odcinkach. Małgorzata Weber.
Zapisane
lilka
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 18


« Odpowiedz #1 : Lipiec 04, 2010, 07:10:02 »

 Przecudny!!!!
Zapisane
jola995
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 51



« Odpowiedz #2 : Lipiec 29, 2010, 02:39:17 »

piekny...
Zapisane
basia1964
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 107



« Odpowiedz #3 : Sierpień 09, 2010, 10:27:55 »

Nie wiem dlaczego ale kolor czarny na tortach jakoś do mnie nie przemawia. Wiem że teraz to bardzo na czasie i trendy ale jakoś nie mogę się do niego przekonać. Kojarzy mi się z ciemną stroną naszej natury. Chyba mam dziwne odczucia co do takich zestawień. A może potrzebuję psychoanalizy? Jestem osamotniona w moich odczuciach czy Wy też macie podobne zdanie? Jako całość tort jest piękny, ale jego głębia czerni mnie przytłacza.
Zapisane

basia1964
vilk_89
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 10



« Odpowiedz #4 : Sierpień 17, 2010, 03:39:00 »

Ten stojak jest REWELACYJNY!!!!!
Zapisane
Moniczka86
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 28



« Odpowiedz #5 : Wrzesień 14, 2010, 11:46:10 »

Uważam,że tort jest rewelacyjny i można by go podawać na różne okazje,ale jako weselny to niebrdzo mi podchodzi,ale to już chyba kwestia gustu...
Wydaje mi się,że kolor tortu weselnego powinien być w bieli,kremie,złocie lub różu bez czarnych dodatków,ale to tylko moje odczucia...
Zapisane

Moniczka86
basiak55
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 79



« Odpowiedz #6 : Wrzesień 27, 2010, 03:16:24 »

bardzo ładny,bo przecież tak naprawdę biel i czerń nigy nie wychodzą z mody
Zapisane
marzenna122
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 3



« Odpowiedz #7 : Wrzesień 27, 2010, 04:25:45 »

cudowny:)
Zapisane
m0na78
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 10



WWW
« Odpowiedz #8 : Styczeń 03, 2011, 11:06:24 »

Piekny tort-kocham black and white:)
Zapisane
juwi
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 47


Justa


« Odpowiedz #9 : Styczeń 13, 2011, 03:51:47 »

Po prostu cudny, muszę spróbować
Zapisane
angl
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 3


« Odpowiedz #10 : Marzec 09, 2011, 09:37:20 »

Bardzo oryginalny jak na tort weselny!
Zapisane
Jola
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 3


« Odpowiedz #11 : Marzec 31, 2011, 02:12:17 »

Moje ulubione kolory, nawet jeżeli mowa o ślubnym torcie.
Zapisane
Reniutek_26
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 3


« Odpowiedz #12 : Marzec 31, 2011, 02:28:37 »

Coś  niesamowitego
Zapisane
Patrycja_niamm
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 4


« Odpowiedz #13 : Marzec 31, 2011, 02:37:27 »

Piękny tort ciekawe jak smakuje?
Zapisane
hetmanpoz
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 1


« Odpowiedz #14 : Kwiecień 09, 2011, 08:09:40 »

Pani Małgorzato czy jest możliwość zrobienia zdjęć produkcji kwiatów jakie pani użyła do tego tortu.
Zapisane
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC