odc. nr 26 - 07'2010 - Tort na wystawę "Ona i On"
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: odc. nr 26 - 07'2010 - Tort na wystawę "Ona i On"  (Przeczytany 33452 razy)
m.weber
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 55



« : Lipiec 01, 2010, 02:47:56 »

odc. nr 26 - Ona i On lipiec 2010

Na niedawno odbytych targach cukierniczych Exposweet miałam okazję zaprezentować kilka swoich prac w ramach wystawy targowej Wedding Cake Trendy na stoisku firmy PAN Centrum Słodkiej Dekoracji. Kilka osób pytało mnie i prosiło o podpowiedzi jak przygotować takie specjalne torty wystawowe i na co zwrócić uwagę. Na pewno najważniejsze przy tego typu pracach jest przyciągnięcie uwagi zwiedzających. Tort musi więc czymś zaskakiwać. Jeżeli jest to możliwe zawsze trzeba próbować wymyślić coś nowego i niestandardowego. Pamiętajmy przy tym, że zwiedzający to profesjonaliści i fachowcy. Nasza praca oprócz nowatorstwa musi więc uwzględniać aktualne trendy mody cukierniczej, być w zgodzie z panującym stylem dekoracji lub kolorystyki, ale najlepiej jeśli o krok lub dwa wyprzedza światową modę i kształtuje gusta. Wówczas stanie się z pewnością tematem rozmów i przyciągnie uwagę. Jedną z ciekawszych innowacji i transformacji jakich możemy poddać piętrowy tort weselny jest jego kształt. Pamiętajmy jednak, aby dołożyć wszelkich starań, aby nasz tort nie wyglądał jak styropianowa atrapa. Im bardziej nowatorski kształt tym więcej pracy należy włożyć w jego urealnienie. Ja w tym celu w prezentowanym torcie w kształcie kul specjalnie wycięłam w jego tylnej części przekrój, dzięki czemu oglądający mogli przekonać się, że pomimo nietypowego kształtu jest to wciąż tort, a nie tylko atrapa. Oczywiście był to tort wykonany na specjalnie przygotowanej w tym celu podstawie, ale był to prawdziwy tort.  







Dobrze także jeśli wykonując taki specjalny tort wystawowy robimy dokumentację naszej pracy. Abstrahując od rzadkiej konieczności udowodnienia niedowiarkom, że to my jesteśmy twórcą tortu, zdjęcia takie są bardzo mile widziane i chętnie oglądane przez naszych kolegów po fachu. Dzięki nim obok wystawy tortu możemy ułożyć album ze zdjęciami kolejnych etapów przygotowań.







Zapewniam, że album taki będzie cieszył się nie mniejszym powodzeniem niż gotowy tort. Także i ja robiłam zdjęcia etapów pracy i pozwolę sobie je teraz zaprezentować. Uważam, że w wielu przypadkach zdjęcia takie przekazują więcej wiedzy niż jakikolwiek opis.







Ostatnia uwaga – zgodnie z najnowszymi trendami mody jeżeli decydujemy się na nietypowy tort weselny lub nietypowe przedstawienie pary młodej, dobrze jest jeśli cała dekoracja tortu opowiada jakąś historię. Nie jest to łatwe, ale zawsze warto spróbować. U mnie Ona i On pochodzą z różnych światów. Ona - piękność z głebin oceanu, On – przystojniak z obłoków i nieba. Spotykają się gdzieś po środku, a cały tort stanowi ich wspólny, połączony, fantastyczny wszechświat. Czy mnie się to udało osądźcie sami.







Pozdrawiam i jak zwykle zapraszam do zadawania pytań. Odpowiem chętnie już na przykładach w kolejnych odcinkach. Małgorzata Weber.
Zapisane
basia1964
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 107



« Odpowiedz #1 : Lipiec 02, 2010, 12:11:09 »

Witam! Bardzo żałuję że brak mi promieni rentgena ponieważ chętnie zobaczyłabym szkielet stelażu takiego tortu. Są to przecież dwie ogromne kule , proszę o zdradzenie konstrukcji tortu. Bardzo mnie to ciekawi i fascynuje. Sprawy techniczne są przecież bardzo istotne. I oczywiście perfekcyjny kształt kul. Niebotyczne, czapki z głów.
Zapisane

basia1964
vilk_89
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 10



« Odpowiedz #2 : Sierpień 17, 2010, 07:39:54 »

Ja też jestem ciekawa na jakim  stelażu to stoi. Przecież ten tort wręcz "pokonał grawitację"
Szczerze mówiąc, gdyby nie ten przekrój z tyłu to w życiu bym nie uwierzyła, że to prawdziwy tort!!!!!!!
Zapisane
efka.marhefka
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 3


WWW
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 05, 2010, 11:47:52 »

niesamowity!
Zapisane
fragola13
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 4



« Odpowiedz #4 : Wrzesień 06, 2010, 02:24:05 »

Tort robi niesamowite wrażenie!! Jest piękny!!!
Zapisane
Molly
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 4


« Odpowiedz #5 : Wrzesień 25, 2010, 09:36:35 »

Niesamowity tort! Robi wrażenie!
Zapisane
Moniczka86
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 28



« Odpowiedz #6 : Wrzesień 27, 2010, 08:15:11 »

ZASTANAWIAM SIĘ JAKIM CUDEM MOŻNA TAKIE TORTY TWORZYĆ,NAPRAWDĘ PODZIWIAM I GRATULUJĘ TALENTU!
Zapisane

Moniczka86
Anulka1308
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 34



« Odpowiedz #7 : Wrzesień 28, 2010, 06:47:11 »

prawdziwe cudo...
Zapisane
basiak55
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 79



« Odpowiedz #8 : Październik 05, 2010, 11:03:56 »

Coś NIESAMOWITEGO Szok Szok Szok
Zapisane
kasza
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 23


Słodkie róże


« Odpowiedz #9 : Październik 08, 2010, 01:05:29 »

Cudo jak on się trzyma Co? jak są przymocowane dolnie półkule?Co?Co?
REWELACJA!!!
Może i się czepiam, ale tak z ciekawości to, kiedy był on wystawiany w tym roku, czy w zeszłym roku? W tytule jest data z zeszłego roku, a nie wydaje mi się żeby ktoś czekał rok aby pokazać to cudo:)
Pozdrawiam
Zapisane
jasia55
Super Babeczka/Ciacho
****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 275



« Odpowiedz #10 : Październik 08, 2010, 07:50:58 »

Prześliczny  Szok
Zapisane

Jasia
Eternit
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 48


WWW
« Odpowiedz #11 : Październik 15, 2010, 09:00:16 »

Wooow! Mistrzostwo jak dla mnie w każdym calu! Robi niesamowite wrażenie!
Zapisane
Myszaczek
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 2



« Odpowiedz #12 : Październik 15, 2010, 10:33:44 »

Jest olśniewający. Odżyły we mnie wspomnienia z czasów wczesnej podstawówki, kiedy to marzyłam żeby zostać albo paleontologiem, albo syrenką  Chichot
Zapisane
e.pietryka
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 6



« Odpowiedz #13 : Listopad 22, 2010, 03:07:49 »

Mistrzostwo sztuki cukierniczej i niesamowita precyzja wykonania, chylę czoła i zazdroszczę zdolności i wyobraźni.. Nawet nie marzę o osiągnięciu kiedyś takiego poziomu...
Zapisane
juwi
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 47


Justa


« Odpowiedz #14 : Styczeń 13, 2011, 05:05:57 »

Przepiękny, po prostu mistrzyni
Zapisane
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC