odc. nr 28 - Jak się zabrać za figurkę cz.1 wrzesień 2010W wielu listach i mailach powtarza się prośba i pytanie o zaprezentowanie sposobów formowania figurek z mas cukrowych. Postanowiłam więc odpowiedzieć na nie, i w tym oraz w kolejnym odcinku zajmiemy się modelowaniem przykładowej figurki.

Figurka została wykonana z bardzo modną obecnie manierą lekkiego zachwiania proporcji pomiędzy głową i tułowiem tak jak ma to miejsce w grafice mangi czyli między 1/6, a 1/4. Temat proporcji poruszymy szerzej w kolejnym odcinku. Dzisiaj zaczniemy od dołu figurki. Na początek przygotujmy odpowiednio zabarwioną masę cukrową. Do modelowania figurek polecam sztywniejsze masy cukrowe typu ModelPast, CoveTab lub ewentualnie GumPaste. Do uzyskania naturalnego koloru skóry idealnie nadają się barwniki żelowe Wilton brzoskwiniowy i ecru. Pamiętajmy jednak, że dodajemy zaledwie odrobinę barwnika na całą masę.
Jak wykonać zgrabne nogi ?
Zaczynamy od uformowania wałeczka. Następnie zwężamy i wydłużamy wałeczek z jednej strony. Kolejnym etapem jest zawinięcie i uformowanie stopy. Ostatni etap i najważniejszy to wymodelowanie charakterystycznych przewężeń nóg, w kostce oraz pod i nad kolanem.

Tak uformowane nogi lekko uginamy i układamy w zgrabną parę.

Następnie do nóg doklejamy uformowany tułów. Ważne w nim są jedynie proporcje. Jego kształt jest mniej istotny, ponieważ przykryjemy go suknią.

Jak wykonać ładne ręce ?
Znów zaczynamy od uformowania wałeczka. Następnie zwężamy go z jednej strony, a zakończenie formujemy na płasko. Kolejnym etapem jest wymodelowanie palcy rąk najlepiej przy pomocy plastikowych akcesorii do mas cukrowych. Ponownie ostatni etap i najważniejszy to wymodelowanie charakterystycznych przewężeń rąk, w okolicach nadgarstka i łokcia.

Tak uformowane ręce dołączamy do tułowia i przykrywamy suknią.

Ważne, aby suknia wykonana była z jak najcieńszej masy i sprawiała wrażenie lekkości.

Ciąg dalszy, w tym malowanie twarzy, już za miesiąc. Zapraszam. Małgorzata Weber
