odc. nr 02 - 06'2007 - Motylki
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: odc. nr 02 - 06'2007 - Motylki  (Przeczytany 29288 razy)
m.weber
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 55



« : Lipiec 17, 2009, 04:25:12 »

odcinek 2 - Piętrowy tort weselny - Motylki - czerwiec 2007

Witam serdecznie wszystkich miłośników i pasjonatów dekorowania tortów w "Stylu angielskim" w drugim odcinku naszej serii. Jak zapowiadałam w kolejnych częściach będę starała się stopniowo odpowiadać na pojawiające się wątpliwości. Najczęściej powtarzającym się pytaniem podczas wszystkich szkoleń jakie prowadzę ze "stylu angielskiego" jest problem z tortami piętrowymi tzw. jeden na drugim. Jak pewnie nie wszyscy wiedzą tradycyjne torty weselne w Anglii i USA to pewnego rodzaju keks obłożony masą cukrową. Cukiernicy nie mają tam więc problemu z ustawieniem kilku lub kilkunastu pięter tortu, jeden na drugim ( choć tak wysokie torty wymagają już wsporników ). Na “nieszczęście” dla nas polskie podniebienie jest bardziej wyszukane i goście weselni chcą nie tylko podziwiać tort weselny, ale również go ze smakiem zjeść i dlatego polski tradycyjny tort weselny powinien być zrobiony na śmietanie lub choćby na kremie. Z drugiej strony na “szczęście” dla nas rzadko w Polsce mamy tak duże przyjęcia weselne, aby zamawiane były torty większe niż cztero- czy pięciopiętrowe z tortami ułożonym jeden na drugim. Mimo to jednak nawet ułożenie trzech pięter tortów na śmietanie jeden na drugim może sprawiać oczywiste trudności. Jest jednak na to rada. Nie każdy wie, że nawet Anglicy robiąc swoje piętrowe torty bardzo często w dolny tort wbijają pionowo drewniane patyczki, które ukryte w dolnym torcie podpierają talerz tortu stojącego piętro wyżej. Sposób ten można jednak znów wykorzystać tylko w przypadku tortów bardzo zbitych i stabilnych ( np. wspomniany angielski keks ). Przy polskich tortach śmietanowych musimy wykorzystać bardziej wyrafinowaną metodę. Z pomocą przychodzą nam specjalne metalowe lub plastikowe stojaki w postaci talerzy wyposażonych w nóżki w kształcie cienkich bolców. Wysokość tortu musi odpowiadać długości bolców. Talerz taki wbijamy w dolny tort do samego końca, tak aby bolce całkowicie zagłębiły się w torcie i oparły się o jego dolną podstawę. Górny talerz leży teraz płasko na dolnym torcie i układamy na niego kolejny tort tak, aby był całkowicie zakryty i niewidoczny. I tak samo powtarzamy tę czynność na każdym piętrze używając coraz mniejszych talerzy z bolcami. Ostatecznie uzyskujemy tort piętrowy, który stoi stabilnie dzięki ukrytemu w nim stojakowi.



Przechodzimy teraz do dekoracji tortu. Pogodę mamy bardzo piękną i wiosenną, postanowiłam więc, że również nasz tort będzie radosny i wiosenny. Na początku przy pomocy plastikowej wykrawaczki wycięłam motylki.



Zanim jednak przystąpimy do przyklejania dekoracji dopracujmy jeszcze kolorystykę tortów. Każde piętro zostało obłożone masą cukrową o nieco innym odcieniu fioletu. Aby dodatkowo uwydatnić efekt zmiany kolorów, a jednocześnie złagodzić przejścia między nimi użyłam aerografu, który pozwala na delikatne napylanie barwnika i wycieniowanie kolorów.



Na koniec pozostało już tylko przykleić kwiatki i motylki a na górę ułożyć skomponowaną w podobnym stylu dekorację i torcik piętrowy już gotowy. W sam raz na pierwsze letnie weselne garden party.





Mam nadzieję, że podoba się Wam pomysł na prosty, wiosenny tort weselny. W następnym wątku kolejny. Przypominam, że jeżeli macie jakieś wątpliwości, pytania, szukacie porady lub podpowiedzi pytajcie poniżej,

Pozdrawiam
Małgorzata Weber.
Zapisane
gość
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 27


« Odpowiedz #1 : Listopad 07, 2009, 09:46:53 »

Wspaniały i dopracowany, chylę czoła   
Zapisane
kamciak
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 3


« Odpowiedz #2 : Marzec 16, 2010, 10:35:56 »

Mistrzostwo świata:) pięknie... szkoda by mi było go zjeść
Zapisane
aurelito
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 33



« Odpowiedz #3 : Marzec 17, 2010, 03:28:33 »

ehh.. takie śliczne:) ja narazie początkujaca amatorka w tej kwestii:(
Zapisane
Agnicha-11
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 34


« Odpowiedz #4 : Marzec 22, 2010, 11:04:25 »

...Jak wiosennie... Miły pomysł na tort... 
Zapisane
kasiula
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 7


« Odpowiedz #5 : Marzec 28, 2010, 05:59:40 »

Bardzo delikatny, chyba największa w tym zasługa tego pocieniowania,
Śliczny !!!
Zapisane
kurczak1234
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 3


« Odpowiedz #6 : Marzec 31, 2010, 11:27:18 »

taki wiosenny
Zapisane
adrianek1717
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 3


« Odpowiedz #7 : Kwiecień 01, 2010, 12:07:09 »

Wspaniały i dopracowany, chylę czoła   
to jest cudo z tym mozna czarowac:)
Zapisane
Panna_Ewelina
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 4


« Odpowiedz #8 : Lipiec 13, 2010, 01:33:05 »

Bajeczny! Idealny w każdym calu : )
Zapisane
jadzia53
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 12


WITAM CIEPLUTKO


« Odpowiedz #9 : Sierpień 02, 2010, 04:25:45 »

Przepiękny
Zapisane
Danusia64
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 3


« Odpowiedz #10 : Wrzesień 26, 2010, 04:04:48 »

SUPER,MOTYLKI NA TORCIE-COŚ PIĘKNEGO!
Zapisane
basiak55
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 79



« Odpowiedz #11 : Wrzesień 26, 2010, 06:33:04 »

coś wspaniałego, też bym tak kiedyś chciała zrobić, ale przedemną wiele pracy.
  Z politowaniem
Zapisane
Moniczka86
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 28



« Odpowiedz #12 : Wrzesień 27, 2010, 08:12:40 »

A'LA WIOSENNY TORCIK...
Zapisane

Moniczka86
Eternit
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 48


WWW
« Odpowiedz #13 : Październik 15, 2010, 09:04:59 »

Bardzo ładny Prosty a zarazem elegancki.
Zapisane
amanda127
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 5


« Odpowiedz #14 : Luty 15, 2011, 09:03:27 »

Elegancki i piękny
Zapisane
Strony: [1] 2
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC