alergik - trudna sprawa
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: alergik - trudna sprawa  (Przeczytany 5420 razy)
jajeszka
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 29


« : Marzec 05, 2013, 10:23:22 »

Witam , mam ogromny problem :
moja chrześniaczka na problem z brzuszkiem i nie toleruje:
* białka krowiego - nic z mleka, żadnych jogurtów, mleka,śmietany
* białka kurzego - żadnych jajek nawet przepiórczych
* białka pszennego - żadnej pszenicy=czyt. gluten, pozostaje ryż, kukurydza, owies, kasza gryczana
* żadnego cukru rafinowanego, ani trzcinowego.

 Czy jest możliwość upieczenia jej jakiegoś ciasta??
Pomocy!
Zapisane
joannab
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 60


« Odpowiedz #1 : Marzec 05, 2013, 10:31:47 »

Hej:) może na tej stronce znajdziesz coś ciekawego:)

http://smakoterapia.blogspot.com/p/sodko-i-zdrowo.html
Zapisane
jajeszka
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 29


« Odpowiedz #2 : Marzec 06, 2013, 10:01:49 »

dzięki
Zapisane
troczka
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 9


« Odpowiedz #3 : Lipiec 08, 2016, 12:56:41 »

Odkopuję ten temat:)Moja bratanica ma podobny problem, też jest alergikiem. Myślałam, żeby zrobić jej taki serniczek: https://www.winiary.pl/smakasze/przepis--sernik-z-kasza-jaglana.html żeby dziewczynka się cieszyła. Co myślicie? Próbowałyście już może?
Zapisane
miroslawa
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 1


« Odpowiedz #4 : Sierpień 25, 2016, 03:40:12 »

Pewnie ?e si? da jednak jak nie mam poj?cia moja mama robi pyszne dla mnie zawsze i omija moje alergeny do?? sprytnie
Zapisane
yemetalinka
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 3



« Odpowiedz #5 : Styczeń 24, 2017, 09:09:24 »

Jak tworzysz tort to powinnaś mieć taką tabelkę z alergenami i sprawdzasz w każdym składniku ile czego jest. W Internecie masz sporo informacji o produktach, które można spokojnie zastąpić
Zapisane

Nikat
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 5



« Odpowiedz #6 : Styczeń 24, 2017, 09:49:24 »

ja natomiast polecam rafelleo na kaszy jaglanej. Rewelacyjnie da się je ozdabiać, jest zwarte i pyszne.

Ważne tylko żeby kasza była dobrze ugotowana i wiórki namoczone.

http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2016/01/dietetyczne-rafaello-z-kaszy-jaglanej.html

W zamian za cukier polecam erytrytol bardziej niż np ksylitol czy stewię. Ale podany  wprzepisie banan tez daje radę, natomiast wiem że nie dla wszystkich jest to wtedy wystarczająco słodkie.
Zapisane
giokonda
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 129



WWW
« Odpowiedz #7 : Luty 02, 2017, 01:59:13 »

Ja kiedyś robiłam dla alergiczki krem na bazie kisielu i margaryny. Nawet dobry wyszedł.
Puszka ananasa- sok + zmiksowany ananas zagotowałam i zagęściłam kisielem (chyba cytrynowym), po wystudzeniu utarłam z margaryną. Nie pamiętam proporcji bo to dawno temu było i tylko raz tak robiłam.
Zapisane



bruniala
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 1



WWW
« Odpowiedz #8 : Luty 08, 2017, 10:13:03 »

Ja kiedyś robiłam dla alergiczki krem na bazie kisielu i margaryny. Nawet dobry wyszedł.
Puszka ananasa- sok + zmiksowany ananas zagotowałam i zagęściłam kisielem (chyba cytrynowym), po wystudzeniu utarłam z margaryną. Nie pamiętam proporcji bo to dawno temu było i tylko raz tak robiłam.
To samo koleżanka robiła Chichot Wychodzi ekstra uwielbiam ananasa i najchętniej dodałabym go do wszystkich moich słodkich dzieł Chichot
Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC