ciasta i ciasteczka na wesele
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: ciasta i ciasteczka na wesele  (Przeczytany 7976 razy)
aga172
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 80


« : Marzec 03, 2014, 12:34:48 »

witam, mam pytanie czy pieczecie tylko torty na wesela czy zdarza sie i ciasta? mam liste ponad 20 ciast bo wiadomo ze czasami róznia sie tylko nazwami... jakie ciasta wy pieczecie? a moze macie pomysły na jakies babeczki czy ciasteczka.. mi sie kojarza jeszcze rurki z kremem ze moga pasowac ale nie mam pojecia ile mozna za nie wziasc...
Zapisane
aneta83m
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 6



« Odpowiedz #1 : Marzec 03, 2014, 09:20:37 »

hej bardzo popularne na weselach sa babeczki z budyniem i owocami,orzeszki,kokosanki(biszkopt waniliowy pokrojony na male kawaleczki oblany czekolada i obsypany kokosem) albo kokosanki tradycyjne,mini babeczki(cupcakes),rurki z kremem,makaroniki(smaczne i kolorowe ciasteczka)
Zapisane

Aneta
wiolina
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 692



« Odpowiedz #2 : Marzec 03, 2014, 11:39:17 »

aga172 ja często piekę ciasta na wesele, co do rodzaju to są różne,
piszesz, że masz listę 20 ciast ale do upieczenia na wesele czy robisz taką swoją listę bo nie wiem w jakim kontekście ci odpowiedzieć na pytanie?
Zapisane

Rozkosz dla Twojego podniebienia
aga172
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 80


« Odpowiedz #3 : Marzec 04, 2014, 09:15:22 »

witaj raz zrobiłam liste ciast które sa dobre na wesele i które mogłabym upiec... tylko jedna klientka kiedys wypisywała mi takie nazwy i wszystkie ciasta miały być takie ekstra powymyślane, a inna natomiast chciała takie normalne tradycyjne serniki, murzynki i szarlotki... kiedys jak pracowałam w kateringu to kroiłam ciasto na 250 osób i było to w sierpniu wiec wiekszosc ciast nie nadawała sie do krojenia przez ilosc mas i galaretek...
a i jaka jest ilosc ciast na 90 osób np? to sie przelicza na kg czy blaszki? jak lepiej
Zapisane
3majsiemaja
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 925



WWW
« Odpowiedz #4 : Marzec 04, 2014, 03:29:13 »

Trzeba też  wziąć poprawkę na to, że jedno ciasto może mieć kilka różnych nazw .

Co do przelicznika, blachę ciasta na wesele liczy się na 10 osób. Więc , jak 90 osób, to 9 blach. Ale zależy od gości, bo są tacy, co ze słodkiego, to tylko śledzie i tacy , co i wódeczkę tortem zagryzają  Chichot .

Lepiej też mieć więcej , niż mniej, bo gości na odchodne można obdarować, a jakby zabrakło, to wstyd by był.
Zapisane
Pogoda
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 362



« Odpowiedz #5 : Marzec 04, 2014, 03:53:27 »

blachy sa róznej wielkości to i porcje mogą się róznić?
Zapisane
wiolina
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 692



« Odpowiedz #6 : Marzec 04, 2014, 08:21:46 »

Trzeba też  wziąć poprawkę na to, że jedno ciasto może mieć kilka różnych nazw .

Co do przelicznika, blachę ciasta na wesele liczy się na 10 osób. Więc , jak 90 osób, to 9 blach. Ale zależy od gości, bo są tacy, co ze słodkiego, to tylko śledzie i tacy , co i wódeczkę tortem zagryzają  Chichot .

Lepiej też mieć więcej , niż mniej, bo gości na odchodne można obdarować, a jakby zabrakło, to wstyd by był.

zgadzam się z tobą, że jedno ciasto może mieć kilka nazw i sama tego doświadczyłam

ja też liczę blachę ciasta na 10 osób, z mojej blachy wychodzą 24 kawałki ciasta do tego dodaję zawsze jakieś babeczki, rurki czy ptysie żeby ładnie na paterach wyglądało,
są to tylko ciasta na stół (wesele 1 dzień), jeżeli chodzi o ciasta dla gości na odchodne to robię osobne paczki dla gości gdzie zawsze są 3 rodzaje ciasta,
co do rodzaju to zawsze tradycyjnie musi być sernik albo nawet 2 rodzaje sernika (w zależności też na ile osób jest wesele), staram się aby były ciasta na jasnym i na ciemnym biszkopcie, z galaretką, jakieś ptasie mleczko, coś z owocami, coś z orzechami, jakieś kruche  żeby było rozmaicie i kolorowo na paterach i w różnych smakach aby każdy znalazł cos dla siebie
Zapisane

Rozkosz dla Twojego podniebienia
aga172
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 80


« Odpowiedz #7 : Marzec 05, 2014, 09:01:32 »

wiolina czy mozesz wysłac mi kilka nazw moze ja cos do swojej listy dopisze.... a te ciasteczka i rurki to dodajesz do tych blach ciasta czy zamiast np jednego ciasta robisz npblaszke ciasteczek?
Zapisane
wiolina
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 692



« Odpowiedz #8 : Marzec 05, 2014, 05:44:04 »

aga pewnie, że mogę tylko nie wiem czy niektóre nazwy ci coś powiedzą, np.: orzechowa fantazja, biała dama, sernik isaura, capuccino, shrek, fiona, miodownik, cytrynowiec, pijak, ogon pawia, szarlotka, metrowiec, w-z, rafaello, snicers. Wymieniłam te, które najczęściej robię oprócz serników i makowcy oczywiście.
Jak daję ciasteczka, rurki i babeczki to zazwyczaj jakąś blachę odliczam ale to zależy od klienta. Rurki, babeczki i ptysie robię na sztuki a ciasteczka to w zależności na ile to jest osób to tak mniej więcej sobie obliczam. 
Zapisane

Rozkosz dla Twojego podniebienia
madzik1388
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 556


« Odpowiedz #9 : Marzec 05, 2014, 06:08:01 »

A jak liczycie za te ciasta? na kg? a babeczki, rurki po ile?
Zapisane
3majsiemaja
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 925



WWW
« Odpowiedz #10 : Marzec 05, 2014, 06:41:21 »

Ciasta liczę od blachy robocizna 30 zl + produkty.
Zapisane
wiolina
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 692



« Odpowiedz #11 : Marzec 05, 2014, 07:47:58 »

ja też ciasta liczę od blachy, 50-70 zł w zależności od rodzaju ciasta, rurki, babeczki liczę od sztuki 2-3 zł w zależności od nadzienia
Zapisane

Rozkosz dla Twojego podniebienia
wielebna
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 121



« Odpowiedz #12 : Marzec 05, 2014, 08:16:47 »

i ja liczę za całą blaszkę min. 75 zł mam taki swój zestaw jaki proponuję który mieści się w tej cenie i się "opłaca" jak ktoś sobie zazyczy coś bardziej wymyślnego wtedy + 20 zl
Zapisane

Kaśka
madzik1388
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 556


« Odpowiedz #13 : Marzec 07, 2014, 04:48:27 »

zastanawia mnie jeszcze jedno...kiedyś piekło się ciasta w remizach (u mnie na weselu nawet tak było), przechowywane były w chłodniach, a teraz jak jest? gdzie przechowujecie taką ilość ciast? pytam, bo jedna osoba zapytała mnie czy bym w razie czego piekła taka ilośc, tylko się zastanawiałam jak ja bym to przechowała w lecie, zima bym sobie poradziła, ale latem...
Zapisane
wiolina
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 692



« Odpowiedz #14 : Marzec 07, 2014, 04:51:10 »

ja robię u siebie w domu, mam swoje lodówki tylko do ciast i tortów, w zależności ile piekę tyle sobie lodówek uruchamiam
Zapisane

Rozkosz dla Twojego podniebienia
Strony: [1] 2
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC