wycena tortu-moja zmora
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 95 96 [97] 98
  Drukuj  
Autor Wątek: wycena tortu-moja zmora  (Przeczytany 378147 razy)
Martynkaa
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 1041


« Odpowiedz #1440 : Czerwiec 15, 2016, 07:59:29 »

Kamilm, "zabiłeś" mnie tą ceną. Przecież tutaj dużo pracy nie ma.
A taki za ile byś zrobił? To jest fi 21 cm.
https://picasaweb.google.com/116325046408814659413/TortyOkolicznosciowe#6196484014683105042
Zapisane
3majsiemaja
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 925



WWW
« Odpowiedz #1441 : Czerwiec 15, 2016, 12:19:15 »

Jolunia, u mnie 180-200.
Kamilm, aleś dowalił cenę.
Zapisane
jolunia1984
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 93


« Odpowiedz #1442 : Czerwiec 15, 2016, 02:10:20 »

Dziękuję,  u mnie cena podana przez Kamila by nie przeszła taki tort wyceniłam ostatnio na 220 zł  https://goo.gl/photos/Yd9G2kjpLcWfHjKD6 , ja podałam klientce cene 140 zł, a ona mi powiedziała że za drogo , że może dać za niego 100 zł, więc jej powiedziałam że może sobie zamowić w cukierni i jej podziękowałam. Zadzwoniła do mnie wczoraj że jednak się zdecydowala na tort w takiej cenie jaką jej zaproponowałam, czasami ludzie mnie zadziwiają Dziękuję za waszą wycene
Zapisane
kamilm
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 403



« Odpowiedz #1443 : Czerwiec 15, 2016, 03:07:11 »

Po pierwsze, ja wyceniam na podstawie rynku warszawskiego, a tu jak wiadomo wszystko droższe.
po drugie, na początku kiedy piekłem torty też nie wyceniałem ich odpowiednio.
No bo, jeżeli taki tort jak Piszesz ma ważyć 3 kg to cena za kg wychodzi ok. 46 zł (przy cenie za cały 140). To nawet więcej liczy się za kg zwykłego, śmietanowego tortu.

Po trzecie, rozbierając na czynniki pierwsze koszty i zakładając, że robisz tylko jeden tort:

biszkopt - 5 zł (inne ciasta, może nawet i więcej)
krem - ok. 13-20 zł (
owoce - ok. 5-8 zł
krem pod masę cukrową - 12 zł
masa cukrowa - 15 zł
masa czerwona i czarna (10 zł)
podkładka i opakowanie - 5 zł
prą/gaz/woda - 5 zł

Wszystko to daje nam koszt - ok. 70-75 zł

Nie wiem ile Tobie zajmuje czasu zrobienie takiego tortu, ale załóżmy, że ok. 4,5 h (liczę, tu wszystko, pieczenie, przekładanie, dekorowanie itp.)

Zapisane
kamilm
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 403



« Odpowiedz #1444 : Czerwiec 15, 2016, 03:32:16 »

zamieszczam poniżej całą odpowiedź, bo wczesniejsza się opublikowała częściowo i nie mogę już edytować:

Po pierwsze, ja wyceniam na podstawie rynku warszawskiego, a tu jak wiadomo wszystko droższe.
po drugie, na początku kiedy piekłem torty też nie wyceniałem ich odpowiednio.
No bo, jeżeli taki tort jak Piszesz ma ważyć 3 kg to cena za kg wychodzi ok. 46 zł (przy cenie za cały 140). To nawet więcej liczy się za kg zwykłego, śmietanowego tortu.

Po trzecie, rozbierając na czynniki pierwsze koszty i zakładając, że robisz tylko jeden tort:

biszkopt - 5 zł (inne ciasta, może nawet i więcej)
krem - ok. 13-20 zł (w zależności od kremu)
owoce - ok. 5-8 zł
krem pod masę cukrową - 12 zł
masa cukrowa - 15 zł
masa czerwona i czarna (10 zł)
podkładka i opakowanie - 5 zł
prą/gaz/woda - 5 zł

Wszystko to daje nam koszt - ok. 70-80 zł

Nie wiem ile Tobie zajmuje czasu zrobienie takiego tortu, ale załóżmy, że ok. 5 h (liczę, tu wszystko, pieczenie, przekładanie, dekorowanie itp.).

Należałoby jeszcze dodać do kosztów amortyzację sprzętu (piekarnik, mikser, lodówka itp.). To sprzęty które ciągle używasz i z czasem, coś się zepsuje, coś trzeba wymienić, naprawić. Ale to już pomijam.

No i teraz wychodzi, że Twoja stawka to 12-14 zł/h. U mnie w firmie, nieco więcej zarabia kierowca.

Tu juz sama musisz sobie odpowiedzieć, czy Twoja praca jest tyle warta. Niestety, jeżeli sami nie cenimy siebie to inni tym bardziej nie będą nas cenić (trochę patetycznie, ale to prawda).

Ja od początku nie uginałem się jeżeli chodzi o cenę. Klientów, którzy chcieli cuda na kiju za 50-100 zł po prostu odsyłałem do hipermarketu, tam są torty w takich cenach.

Mam nadzieję, że pomogłem ;-)
Zapisane
jolunia1984
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 93


« Odpowiedz #1445 : Czerwiec 15, 2016, 05:07:50 »

Dokładnie zgadzam się z Tobą Kamilu,tylko moja miejscowość to mała pipidówka Podalam jej taką cenę ponieważ uważałam że nie ma przy nim zbyt dużo pracy, ale jak usłyszałam że za 100 zł chce takiego torta to mi nerwy puściły i wysłałam ją do cukierni ( żeby zobaczyła jakie są ceny - taki tort u nas w cukierni kosztuje od 200 zł do 250 ) wróciła i juz nie protestowała, jednym słowem trzeba się cenić i nie ulegać naciskom klientów od następnych zamówień podnoszę stawkę
Zapisane
iwonka2273
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 43


« Odpowiedz #1446 : Czerwiec 15, 2016, 11:21:23 »

U mnie nie więcej niż 180zł:)))
 
Zapisane
toskania
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 31



« Odpowiedz #1447 : Sierpień 09, 2016, 10:29:58 »

Kochani,

Otrzymałam zamówienie na tort 18-stkowy dla rowerzystki

Na imprezie będzie ok. 40 osób.

Myślę, że przygotuję Jej 2 piętrowy (28, 22, 16). Będzie ok?

Na ile byście go wycenili?


* rower.jpg (53.36 KB, 500x512 - wyświetlony 290 razy.)
Zapisane

"The only way to do great work is to love what you do" <3
sasannka
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 12


« Odpowiedz #1448 : Wrzesień 16, 2016, 10:04:32 »

Witam, mam pytanie odnosnie wyceny tortu weselnego 3 pietrowy na okolo 50osob?? prosty wzor, jakich form uzyc? Pozdrawiam
Zapisane
Piece a Cake
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 6


wymień okazję, a kawał ciacha się znajdzie


WWW
« Odpowiedz #1449 : Październik 23, 2016, 09:03:06 »

Pomogłoby, gdybyś zamieściła zdjęcie
Zapisane

Piece a Cake
www.kawalciacha.pl
Jadeit
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 181



« Odpowiedz #1450 : Październik 26, 2016, 08:53:45 »

Straszne jak mało się cenicie czy mała miejscowość czy duża. Dwupiętrowy tort na 40 osób za 220zł!!!!! Albo ktoś tu miał nawet za 140 zł katastrofa. Ceńcie swój talent. Czasem lepiej poczytać książkę niż stać w kuchni pół dnia i lepić figurki drugie pół za 30-40zł. Trzeba dotrzeć do ludzi których na wasz talent stać. Niektórzy jadają od święta w McDonaldzie, a niektórzy w restauracjach i tak powinno być z waszymi torami.
eh
Zapisane
Dzienia
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 4


« Odpowiedz #1451 : Listopad 23, 2016, 03:03:07 »

Ja również wiecznie mam z tym problem , ale staram się cene wyjściową podawać nie mniej niż 150 zł, ale rozumiem wcześniejsze wypowiedzi. Też mieszkam w małej miejscowości na dodatek mam tu dziewczynę która twierdzi , że robi torty dla przyjemności i potrafi wziąć za niego 50 zł!!!! To jest dopiero psucie rynku 
Zapisane
jolunia1984
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 93


« Odpowiedz #1452 : Listopad 26, 2016, 08:54:47 »

Czy możecie pomóc mi wycenić te dwa torty


* 15094452_2012347298839888_6626249894494936253_n.jpg (53.2 KB, 655x700 - wyświetlony 166 razy.)

* 15073359_2015444485196836_5480920905659234832_n.jpg (98.5 KB, 960x867 - wyświetlony 147 razy.)
Zapisane
potelka
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 3



« Odpowiedz #1453 : Listopad 28, 2016, 10:52:24 »

Myślę, że za 140-150zł musisz każdy z nich sprzedać Trzeba się cenić.
Zapisane

Sprawdź, czy cera mieszana i tłusta jest najczęstszym rodzajem na skórze twarzy.
jolunia1984
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 93


« Odpowiedz #1454 : Listopad 28, 2016, 06:53:56 »

Ja wyceniłam te torty z Maszą na 180 zł a z kapeluszem na 200 i zastanawiam się czy to dobra cena
Zapisane
Strony: 1 ... 95 96 [97] 98
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC