żelatyna wołowa
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: żelatyna wołowa  (Przeczytany 6306 razy)
xMax
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 89



« : Wrzesień 28, 2014, 05:32:12 »

Jedeo z moich zamówień zostało złożone z zastrzeżeniem że nie mogę używać żelatyny wieprzowej (wyznawcy islamu). Zasugerowano abym użył wołowej i tu msm problem. Nie mogę takowej znaleźć.  Czy ktos wie gdzie można taką kupić?
Bez żelatyny nie ma mowy o masie cukrowej a i krem na bazie bitej smietany trzeba bedzie zaprawiać jakaś chemią.
Zapisane
kamilm
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 403



« Odpowiedz #1 : Wrzesień 28, 2014, 06:31:25 »

ja sugerowałbym użycie masy cukrowej gotowej, ze sklepu - są bez żelatyny.
Natomiast krem śmietanowy bez problemu ustabilizujesz agarem. Trzeba tylko pamiętać o proporcjach. No a najłatwiej - śmietana + mascarpone i nic więcej nie trzeba.
Zapisane
xMax
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 89



« Odpowiedz #2 : Wrzesień 28, 2014, 06:51:13 »

Dzięki - agar właśnie mi przed chwilą też zasugerowano - nawet znalazłem przepis na masę z jego użyciem.
A możesz podać proporcje agaru do śmietany?
Zapisane
kamilm
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 403



« Odpowiedz #3 : Wrzesień 28, 2014, 07:33:32 »

nie używałem agaru do smietany, zawsze jest mi łatwiej śmietanę ubić z mascarpone - bo szybciej i pewniej, że nic się nie zważy.
co do agaru, może ten przepis:

http://jemcodobre.pl/przepisy/biszkopt-orkiszowy-z-bita-smietana
Zapisane
Nena
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 597



« Odpowiedz #4 : Wrzesień 30, 2014, 01:17:57 »

można darować sobie zarówno żelatynę jak i  agar-

ja kremy robię  z kremówki i mascarpone, dodaje smietan fix i jest super stabilnie
Zapisane
Neska
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 493


każdy mistrz był kiedyś amatorem


« Odpowiedz #5 : Wrzesień 30, 2014, 07:17:41 »

Nena a jakie proporcje dajesz? ja ubijam 250g mascarpone i małą kremówkę 36% i nie daję fixu.
Zapisane

Nena
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 597



« Odpowiedz #6 : Wrzesień 30, 2014, 11:00:47 »

Nena a jakie proporcje dajesz? ja ubijam 250g mascarpone i małą kremówkę 36% i nie daję fixu.

kiedyś robiłam tak jak Ty,el krem wg mnie był za cięzki , tez mało puszysty.Tera robię 2 kremówki i 1 serek, czasem nawet 3:1.
Zapisane
goncia
Super Babeczka/Ciacho
****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 210



WWW
« Odpowiedz #7 : Październik 01, 2014, 08:35:06 »

A ja w końcu dogadałam się ze śmietaną pasteryzowaną i chyba bardziej mi ten krem leży od tego z mascarpone, jest lżejszy.
Zapisane
Nena
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 597



« Odpowiedz #8 : Październik 01, 2014, 08:14:18 »

Nena a jakie proporcje dajesz? ja ubijam 250g mascarpone i małą kremówkę 36% i nie daję fixu.

kiedyś robiłam tak jak Ty,el krem wg mnie był za cięzki , tez mało puszysty.Tera robię 2 kremówki i 1 serek, czasem nawet 3:1.

masakra, przepraszam za literówki.
Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC