Wypieki domowe - legalna sprzedaż
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 11 12 [13] 14
  Drukuj  
Autor Wątek: Wypieki domowe - legalna sprzedaż  (Przeczytany 195035 razy)
Milka
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 3



« Odpowiedz #180 : Maj 24, 2014, 07:52:00 »

Dużo się tu naczytałam i życzę wszystkim tym dziewczynom wytrwałości, które się podjęły otwara
Zapisane
kamila1112
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 1


« Odpowiedz #181 : Lipiec 18, 2014, 02:45:10 »




hej jestem tu nowa i zainteresowała mnie własnie legalna sprzedaż wypieków...
Sama robię torty w stylu angielskim od pół roku ale myślę że nie macie sie czego obawiać.. kontroli itp. Torty pieczemy najczęściej osobom znajomym, albo komuś ktoś nas poleci.  Chichot
Przy kontroli jakiejkolwiek (chociaż to mało prawdopodobne) można przyznać się do wypieków ale oczywiście że robimy je na własny użytek i np w prezencie dla znajomych nie raz przecież piecze się ciasta po znajomości... a że ktoś bierze pieniążki za to to  nikt nam tego nie udowodni... no chyba ze akurat nas ktoś nagra zrobi zdjęcie ...
Zapisane
Nena
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 597



« Odpowiedz #182 : Lipiec 31, 2014, 02:53:36 »




hej jestem tu nowa i zainteresowała mnie własnie legalna sprzedaż wypieków...
Sama robię torty w stylu angielskim od pół roku ale myślę że nie macie sie czego obawiać.. kontroli itp. Torty pieczemy najczęściej osobom znajomym, albo komuś ktoś nas poleci.  Chichot
Przy kontroli jakiejkolwiek (chociaż to mało prawdopodobne) można przyznać się do wypieków ale oczywiście że robimy je na własny użytek i np w prezencie dla znajomych nie raz przecież piecze się ciasta po znajomości... a że ktoś bierze pieniążki za to to  nikt nam tego nie udowodni... no chyba ze akurat nas ktoś nagra zrobi zdjęcie ...

żeby to było takie proste

kochana, jak zaczniesz robić z 40 tortów miesięcznie to już nikomu nie wmówisz,że to za free znajomym

Zapisane
moza
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 29


« Odpowiedz #183 : Lipiec 31, 2014, 10:51:54 »

Niestety, nie da się być uczciwym obywatelem.
Bulwersuje mnie to, że podrzędna buda z hot-dogami , bez łazienki, moze legalnie działać, a ja w swojej kuchni nie.  Smutny
Zapisane
jolcia76
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 30


Marzenia się spełniają ;-)


« Odpowiedz #184 : Sierpień 19, 2014, 07:48:22 »

No to pierwszy krok zaczynam ;-)
Najpierw złożenie wniosku o dotację z Unii- super ,że się kwalifikuję ;-)
Wiem,że długa droga przede mną jeśli oczywiście otrzymam dotację, ale podjęłam decyzję- marzę o Pracowni Tortów ;-)
Na razie wniosek, potem zobaczymy co dalej.
Zapisane

Jolcia
Sosna88
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 42



WWW
« Odpowiedz #185 : Wrzesień 29, 2014, 03:53:10 »

Przeczytałam to wszystko i aż mnie zdołowało. Tzn. zdołowała mnie prawda o naszym państwie opiekuńczym które pomaga młodym przedsiębiorca. A tak na prawdę częściej dochodzi do zatruć pokarmowych w stołówkach barach salach weselnych tam gdzie produkcja idzie na większą skale niż nasze torty. Każda z nas chyba jeszcze bardziej dba o kuchnie i sterylność niż w restauracjach cukierniach itp. u nas w mieszkaniu wątpliwe żeby zalęgły się szczury myszy czy inne robactwo a przy zwykłej piekarni najczęściej lata tego pełno i sanepid tego nie widzi. To jest po prostu straszne. Piekę torty dla znajomych, znajomych znajomych itp. ale dołuje mnie to że zamiast piec w domu i robić tyle zamówień ile uważam za wykonalne i nie przejmować się czy zarobię w miesiącu na lokal już nie mówię o zarobku żeby było wszystko legalnie  to tak na prawdę musimy bardzo uważać na ,,życzliwych" obywateli.
Zapisane
Nena
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 597



« Odpowiedz #186 : Styczeń 23, 2015, 01:25:20 »

Dziewczyny, nie ma co się dołować.Co prawda ja długo szukałam lokalu, bo interesował mnie tylko taki, który nie wymagałby nakładu finansowego wynikającego z remontu i dostosowywania pod wymogi sanepidu (bo nie wyobrażam sobie ładować kasy w czyjś loka)l, to założenie firmy, badanie wody i odbiór sanepidu załatwiłam w tydzień
Wiadomo,ze jeśli ktoś stara się o dotację czy musi dostosowywać lokal to trwa to dłużej,ale wszystko da się załatwić.

Także nie dołujcie się tylko działajcie , powodzenia!
Zapisane
Lideczka19i89
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 1


« Odpowiedz #187 : Styczeń 23, 2015, 07:19:34 »

Witam,
od niedawna myślę nad otworzeniem działalności z pieczeniem ciast. Zastanawia mnie kilka kwestii:
1.Jak powinnam wyposażyć swój lokal? czy musi być wszystko ze stali nierdzewnej czy tylko stół do pracy i zlew ( ilu komorowy?) a reszta mogą być meble np.kuchenne?
2.Jaki sprzęt muszę mieć? Jaki mikser (zwykły może być),piec do wypiekania już specjalistyczny czy może być normalny-kuchenny?
3.Jak powinno wyglądać samo rozmieszczenie w lokalu,np.Pan z sanepidu powiedział że musi być wszystko osobno:miejsce na składniki, na półprodukty, na obróbkę owoców, na produkcję, na przechowywanie i na pakowanie...
4. w zapleczu sanitarnym co musi się znajdować? wc na pewno. Ale coś jeszcze?

Może ktoś mi podeśle namiar gdzie wyposażę lokal,gdzie zakupię rzeczy które będą mi potrzebne?
Pan z sanepidu nie chciał mi pomóc,podał tylko 4 paragrafy którymi mam się kierować i skończył rozmawiać bo się spieszył na kontrolę  Szok

Proszę o pomoc.

Mój mail lideczka19i89@o2.pl
Zapisane
Sosna88
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 42



WWW
« Odpowiedz #188 : Styczeń 30, 2015, 09:42:17 »

W Anglii moja znajoma też piecze torty w domu legalnie zgłosiła się tylko do pobliskiego urzędu gminy bodajże nie wiem jak to u nich funkcjonuje ale coś na typ naszej gminy. Przyszła osoba sprawdzała kuchnię i dostałą pozwolenie. U nas to niemożliwe. A ile osób by wtedy mogło założyć swoją działalność w domu gdyby przepisy się zmieniły. Tam jakoś pieką w domu i nie trują się a u nas zabronione.
Zapisane
Słodkie Marzenie
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 4



WWW
« Odpowiedz #189 : Luty 17, 2015, 02:29:03 »

Witam wszystkich

Forum podczytuję od dłuższego czasu, choć rejestracji dokonałam dopiero dzisiaj. Tak się zastanawiam nad jedną rzeczą.... zainspirowana hasłem sprzedajemy dekoracje, a tort gratis, może da się to nasze dekorowanie podpiąć pod rękodzieło i kasować tylko za dekoracje a tort skoro jest gratis uznawać jako wypiek "po znajomości"? Może wtedy się nikt nie przyczepi?

PS. Jest tu ktoś z Poznania?
Zapisane
siliea
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 1


« Odpowiedz #190 : Luty 23, 2015, 08:23:11 »

Witam, jestem nowa i tak samo zajmuję się pieczeniem tortow w niewielkiej wiosce i reklamą moją jest jedynie "poczta pantoflowa". Dzisiaj dostałam jednak propozycje współpracy z firmą organizującą wesela :-) lecz jak powiedziałam że nie mam działalnosci tak więc współpraca stała się niemożliwa :-(
Więc od razu zaczęłam szperać co i jak z wypiekami legalnymi w domu, zaczęłam czytać o tym sanepidzie i mnie to wszystko zdolowało... ale na jednym z forum wyczytalam iż sanepid można legalnie ominąć, po prostu trzeba otworzyć działalność "usługi gastronomiczne u klienta" przy tego typu działalnośći trzeba tylko książeczkę sanepidowsą. Mam nadzieję że w rzeczywistosci to wypali...
Zapisane
Sosna88
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 42



WWW
« Odpowiedz #191 : Luty 25, 2015, 12:40:15 »

Bodajże w tym wątku był już ten temat omawiany Być może wypali jeśli będzie się tylko piekło np. na sali z która wchodzimy w interes że pieczemy dla nich torty ale nie sądzę że wypali to u klientów prywatnych wiadomo tort nei robi się 2 godz więc nie wyobrażam sobie taszczyć wszystkich narzędzi żeby zrobić mały tort dla klientki ale jeśli chodzi o sale i wypieki dla nich może być to ok.
Zapisane
anulkanpl
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 480



WWW
« Odpowiedz #192 : Luty 25, 2015, 06:27:02 »

niestety to nie takie fajne jak się wydaje Smutny U mnie w sanepidzie powiedzieli że to absolutnie wykluczone, nie ma takiej opcji że się piecze "u klienta". A skąd masz te informacje?
Zapisane

Anna
Smakołyki Doci
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 420



WWW
« Odpowiedz #193 : Luty 25, 2015, 08:24:51 »

A u mnie było możliwe... Usługi gastronomiczne u klienta, na wynajmowanych salach itp... Z tym że nie na dłuższa metę...
Zapisane
Sosna88
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 42



WWW
« Odpowiedz #194 : Luty 26, 2015, 11:16:25 »

Docia a jak było to z klientami prywatnymi jeśli ktoś zamówił tort to co musiałaś u klienta piec  czy tylko to się dotyczyło sal na przyjęcia? Jakoś nie wyobrażam sobie żebym miała piec u klienta.
Zapisane
Strony: 1 ... 11 12 [13] 14
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC