Czekolada plastyczna
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 7 8 [9] 10
  Drukuj  
Autor Wątek: Czekolada plastyczna  (Przeczytany 96966 razy)
olcia8903
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 3


« Odpowiedz #120 : Grudzień 06, 2011, 10:25:28 »

ooo to super, a kiedy dodać ten barwnik? tzn jak czekolada jaka bedzie miała konsystencje? bo pewna Pani powiedziała ze niektórym nie wyszło z proszkiem i ze brzydko wygladało... ale wczoraj przeczytałam na jakiejs stronie ze mozna czekolade barwic tylko "musi mieć temperaturę topnienia (temperowana)" -czyli taka w której sie roztapia ale jeszcze jest twardsza?
 jeju jak sie ciesze ze tak szybko mi Pani odpowiedziała bo juz myslalam ze nici z mojego prezentu Chichot
pozdrawiam gorąco
Zapisane
sweetanett
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 17



« Odpowiedz #121 : Grudzień 06, 2011, 03:09:44 »

ja dodawałam do gotowej już czekolady, po prostu wgniotłam proszek.Barwnik który użyłam był bardzo drobny, kiedyś miałam barwnik taki z kryształkami i wydaje mi się że raczej nie dałoby się nim zabarwić.Pozdrawiam
Zapisane

Aneta
olcia8903
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 3


« Odpowiedz #122 : Grudzień 06, 2011, 06:56:45 »

kurde ja co prawda mowie o zwyklej czekoladzie, a Pani o tej plastycznej, ktorej uzywali np w programie cukiernicy na start... a ja chcialabym taka zwykla(z kostki) biala czekolade zabarwić bo chcialam potem w niej zamoczyc cakepopsy i zrobic w formie choinek...
Zapisane
kataszyna
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 660



« Odpowiedz #123 : Grudzień 06, 2011, 08:51:45 »

z tego co pamiętam z moich doświadczeń z barwieniem roztopionej białej czekolady, to jeśli jest ona stopiona bez żadnych dodatków np. w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, to po dodaniu rozpuszczonego barwnika (nawet łyżeczki) ona zmienia hmm...strukturę, tzn. tężeje i momentalnie gęstnieje...  Wtedy trzeba ją jeszcze dalej delikatnie podgrzewać, ale kilka razy zdarzyło mi się, że się rozwarstwiła Smutny   Więc najlepszym sposobem jest dodanie do roztopionej czekolady trochę masła lub śmietany zanim doda się barwnik.... ale wtedy już nie zastygnie na idealnie twardo, jak w tabliczce...

są też specjalne barwniki do czekolady, ale drogie....

może ktoś ma jakieś inne doświadczenie z barwieniem czekolady

Zapisane
Szyszunia
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 369


A gdzie Twoja Szyszunia?:)


« Odpowiedz #124 : Grudzień 06, 2011, 09:20:26 »

gdy barwiłam w pracy czekoladę rzeczywiście po dodaniu np.barwnika żelowego czy w proszku czekolada momentalnie zgęstniała,dlatego dodałam odrobinę oleju rozmieszałam i szybko robiłam z niej dekoracje.Gdy zastygła rozpuściłam ale trzeba uważać,żeby nie jej przegrzać.Do czekolady najlepsze są barwniki właśnie do niej dostosowane,co prawda są bardzo drogie i zwykłe pakowane w dużej ilości(duże buteleczki).ale niezastąpione.
Zapisane

W życiu najważniejsze jest,by każdy miał swojego Orzeszka:P
AgAtA0418
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 104



« Odpowiedz #125 : Czerwiec 28, 2012, 03:09:19 »

Chcę zrobić tort śmietankowy, ozdobić bitą śmietaną. Czy można na takim torcie położyć ozdoby z czekolady plastycznej?
Zapisane
Pogoda
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 362



« Odpowiedz #126 : Czerwiec 28, 2012, 06:52:23 »

tak
Zapisane
marika
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 6


« Odpowiedz #127 : Lipiec 21, 2012, 11:24:49 »

Ja do barwienia czekolady ostatnio używałam barwników Wilotna (w porównaniu do innych nie wychodzą aż tak drogo, a czekolada zachowuje swoje właściwości i konsystencję) http://allegro.pl/wilton-barwniki-do-czekolady-4x7-gr-oleiste-zestaw-i2484390719.html
Zapisane
marica
Super Babeczka/Ciacho
****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 287



« Odpowiedz #128 : Lipiec 21, 2012, 11:53:00 »

nie wiedząc, że moze być problem z barwieniem czekolady własnie wczoraj zrobiłam tą kameo, a potrzebny był mi kolor różowy na tło z czekolady, zabarwiłam tradycyjnie tym czym miałam czyli barwnikiem w żelu, do już rozpuszczonej dodałam troszeczkę na wykałaczce, chyba nie najgorzej? z tym, że czekoladę białą kupuje w krążkach w hurtowni cukierniczej. Mam wrażenie, że ta zwykła z półki ma inne właściwości, bo już coś kiedys nią zepsułam.


* SAM_1300-1.JPG (113.15 KB, 1133x1374 - wyświetlony 1031 razy.)
Zapisane
kataszyna
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 660



« Odpowiedz #129 : Lipiec 22, 2012, 04:36:49 »

nie wiedząc, że moze być problem z barwieniem czekolady własnie wczoraj zrobiłam tą kameo, a potrzebny był mi kolor różowy na tło z czekolady, zabarwiłam tradycyjnie tym czym miałam czyli barwnikiem w żelu, do już rozpuszczonej dodałam troszeczkę na wykałaczce, chyba nie najgorzej? z tym, że czekoladę białą kupuje w krążkach w hurtowni cukierniczej. Mam wrażenie, że ta zwykła z półki ma inne właściwości, bo już coś kiedys nią zepsułam.


jaka piękna, cudowna i przewspaniała ta forma! słyszałam, że to dzieło rąk twoich! czy się nie mylę?     
Zapisane
marica
Super Babeczka/Ciacho
****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 287



« Odpowiedz #130 : Lipiec 22, 2012, 08:19:43 »

tak, kataszyno, pracuje nad tym i kilkoma innymi rzeczami
Zapisane
Nonaq
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 28


« Odpowiedz #131 : Sierpień 05, 2012, 12:02:14 »

Witam
Mam pytanie czy ktoś próbował używać aerografu do barwienia czekolady plastycznej ? Czy jest to w ogóle możliwe ? Wiem, że barwniki muszą być rozpuszczalne w tłuszczach.
Zapisane
sionia7
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 10


« Odpowiedz #132 : Sierpień 13, 2012, 12:09:16 »

nie wiedząc, że moze być problem z barwieniem czekolady własnie wczoraj zrobiłam tą kameo, a potrzebny był mi kolor różowy na tło z czekolady, zabarwiłam tradycyjnie tym czym miałam czyli barwnikiem w żelu, do już rozpuszczonej dodałam troszeczkę na wykałaczce, chyba nie najgorzej? z tym, że czekoladę białą kupuje w krążkach w hurtowni cukierniczej. Mam wrażenie, że ta zwykła z półki ma inne właściwości, bo już coś kiedys nią zepsułam.

Marica,
czy mozesz mi powiedziec przy pomocy czego wypełniasz foremke, że tak ładnie, równiutko kształt ci wychodzi ?
Zapisane
kamilm
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 403



« Odpowiedz #133 : Sierpień 14, 2012, 11:15:23 »

Zrobiłem czekoladę z przepisu BoBiga, ale... po wyjęciu z lodówki i przy wyrabianiu czułem grudki w czekoladzie, były nawet widoczne gołym okiem, jak małe ziarenka. Udało się po długim czasie wyrobić i masa stała się gładka. Martwi mnie jednak, że czekolada praktycznie momentalnie topi się w dłoniach i na rękach pozostawia ślady - jak maź. Nie wiem czy zrobiłem coś źle, czy tak ma być?
Dodam tylko, że użyłem czekolady białej barry callebaut.
Może BoBig coś pomoże?

Podam Wam jedną z wielu profesionalnych receptur na czekoladę plastyczną.
Gotowa czekolada w temperaturze pokojowej klei się mniej niż masy cukrowe. Przy łączeniu elementów z tej czekolady plastycznej można ją tak wygładzić że nie będzie śladu w miejscu połączenia. Czekolada po rozwałkowaniu wygląda jak kawałek skóry (chodzi mi o strukturę). Smakuje jak czekolada.
1000 g kuwertury czekoladowej
300 g syropu ziemniaczanego lub glukozowego
150 g syropu cukrowego 30 stopni w skali Bauma

Przygotowanie syropu cukrowego 1000 g cukru, 500 g wody. Zagotować, ostudzić.
Kuwerturę podgrzewamy do max 45 stopni C.
Syrop ziemniaczany wymieszać z syropem cukrowym. Całość wymieszać z rozpuszczoną kuwerturą. Odstawić do następnego dnia, do lodówki. Wyjąć z lodówki i gdy czekolada będzie dość plastyczna parę razy przerobić (czyli ugniatać jak ciasto rękami).

Syropu ziemniaczanego moim zdaniem nie można zastąpić czymś innym bez straty jakościowej tej czekolady plastycznej. Syrop jest znacznie gęstszy niż miód, mniej słodszy i jest bezbarwny. Dlatego biała czekolada plastyczna wykonana z tej receptury ma prawie biały kolor. Zbliżony kolorem do samej białej kuwertury.
Gdzie dostać syrop ziemniaczany? W cukierni! Porozmawiajcie z właścicielem, na pewno sprzeda wam 1 kg (w handlu są 10 kg wiaderka).
Taką czekoladę najlepiej barwić za pomocą barwników do czekolady.

Pozdrawiam
BoBig
Zapisane
Neska
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 493


każdy mistrz był kiedyś amatorem


« Odpowiedz #134 : Listopad 11, 2013, 08:33:06 »

chciałabym odnowić wątek, czy ktoś z was obkłada torty czekoladą plastyczną?
Zapisane

Strony: 1 ... 7 8 [9] 10
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC