Czekolada plastyczna
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4 ... 10
  Drukuj  
Autor Wątek: Czekolada plastyczna  (Przeczytany 100645 razy)
3majsiemaja
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 925



WWW
« Odpowiedz #15 : Styczeń 11, 2011, 09:18:26 »

Cześć, mam pytania przede wszystkim do Tych, którzy użyli miodu :
1.  czy  nadaje się naturalny?,
2. należy go podgrzać, by nie był skrystalizowany?,
3. należy dodać taką samą ilość - gram, jak syropu?
4. czy z przepisu wychodzi dużo ozdób - chyba na próbę zrobię z mniejszej ilości...
pozdrawiam.
Zapisane
basia19
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 140



« Odpowiedz #16 : Styczeń 18, 2011, 06:11:02 »

Zrobiłam dzisiaj czekoladę plastyczną. Robiłam tylko na próbę z 1/4 porcji i muszę Wam powiedziec, że wg mnie nadaje się do formowania po "oddaniu" tłuszczu, tzn. po ok. 5 godzinach leżenia na papierze, ale wsadziłam ją do lodówki na dobę (jak jest w przepisie) i sama jestem ciekawa, czy będzie się nadawała do obróbki, czy przypadkiem nie stwardnieje na kamień. Czekoladę topiłam w kuchence mikrofalowej, bo wiem z doświadczenia, że topiona w kąpieli od razu robi się twarda i nie zdąży się nawet stopic do końca. Miodu dałam prawdziwego w ilości jaka jest podana w przepisie. Chciałam zapytac, czy może ktoś próbował taką czekoladą obłoży cały tort? tak jak robi się to z masą cukrową, czy można ją tak samo jak masę cukrową wygładza, czy się nie połamie?
Zapisane
Martynkaa
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 1041


« Odpowiedz #17 : Styczeń 20, 2011, 10:24:33 »

I ja też zrobiłam na próbę. Pod ręką miałam tylko czekoladę deserową i miód prawdziwy. Tak jak napisała Basia, po 5 godzinach czekolada była bardzo plastyczna, zrezygnowałam więc z umieszczenia jej w lodówce. Bez problemu udało mi się zrobić różyczki. Świetny przepis, polecam.
Zapisane
3majsiemaja
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 925



WWW
« Odpowiedz #18 : Styczeń 20, 2011, 12:30:48 »

a ja sierota, zagotowałam miód w mikrofali, i jak dodałam do rozpuszczonej białej czekolady, to się zrobił twardy kamlot..., było niezwykle tłuste. Podgrzałam trochę  i szło coś lepić, ale się rozjeżdżało i nie trzymało formy,,,, wywaliłam Zawstydzony
Zapisane
basia19
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 140



« Odpowiedz #19 : Styczeń 24, 2011, 05:59:29 »

A ja już prawie tydzień trzymam w lodówce kawałek czekolady i nadal jest plastyczna i nadaje się do obróbki. Ach, gdyby tak jeszcze ktoś chciał zdradzic swoją tajemnicę robienia pięknych róż, niestety jak na razie nikt nie chce tego zdradzic.
Zapisane
marta30
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 8


« Odpowiedz #20 : Styczeń 24, 2011, 06:28:26 »

Basia tu jest swietnie pokazane jak zrobic roze, ja wg tego sposobu robilam i wyszly super http://cakeonthebrain.blogspot.com/2008/10/chocolate-rose-tutorial.html
Zapisane
basia19
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 140



« Odpowiedz #21 : Styczeń 24, 2011, 08:42:03 »

Marta, serdeczne dzięki za linka,szkoda tylko że muszę się opierac tylko na samych zdjęciach, niestety nie znam angielskiego, a "goglowe" tłumaczenie jest tak marne że ciągle pękam ze śmiechu czytając o drewnie, plastiku i wykładzinach. Mam tylko nadzieję, że same zdjęcia mi wystarczą, pozdrawiam Basia.
Zapisane
marta30
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 8


« Odpowiedz #22 : Styczeń 25, 2011, 08:36:52 »

wystarcza ci zdjecia, ja tez nie znam angielskiego,patrzylam tylko na fotki a tak wyszly


* P1040602.JPG (158.15 KB, 640x480 - wyświetlony 1023 razy.)
Zapisane
basia19
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 140



« Odpowiedz #23 : Styczeń 25, 2011, 08:55:50 »

Piękne, ja próbowałam robić wczoraj, ale jakoś mi to nie wychodzi. Jednak nie poddaję się i zaraz idę próbować ponownie, jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Zapisane
basia19
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 140



« Odpowiedz #24 : Styczeń 25, 2011, 09:56:49 »

Wreszcie coś mi konkretniejszego zaczyna wychodzić, ale to jeszcze nie to, myślę że po kilku  próbach będzie coraz lepiej



* P1040580.JPG (175.31 KB, 1200x900 - wyświetlony 1271 razy.)
Zapisane
marta30
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 8


« Odpowiedz #25 : Styczeń 25, 2011, 10:07:27 »

Basiu super, proponuje jeszcze same brzegi platkow bardziej plaszczyc, tak jakby przecierac sam brzeg kciukiem i palcem wskazujacym, beda ciensze platki a roza nabierze lekkosci,pozdrawiam
Zapisane
basia19
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 140



« Odpowiedz #26 : Styczeń 25, 2011, 11:47:46 »

Właśnie tak robiłam, ale moje płatki chyba były za cienko wywałkowane. Spróbuje w ten sam sposób robi róże marcepanowe, albo z masy cukrowej (mam jeszcze masę w zamrażarce), jak to mówią praktyka czyni mistrza, zobaczymy jak mi wyjdzie następna róża.
Bardzo się cieszę że w końcu ktoś mi pomógł i jestem Ci za to wdzięczna.
Zapisane
marta30
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 8


« Odpowiedz #27 : Styczeń 25, 2011, 12:35:04 »

to mile
dokladnie tak walkuj mase troche grubiej pozniej i tak splaszczysz ile bedzie trzeba czyli jak najcieniej 
Zapisane
Aga87
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 11



« Odpowiedz #28 : Styczeń 25, 2011, 01:39:12 »

a czy można z tej czekolady lepić figurki??? może ktoś próbował???
Zapisane
basia19
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 140



« Odpowiedz #29 : Styczeń 25, 2011, 03:03:45 »

Wydaje mi się że można też robić figurki, ale w miejscu chłodniejszym żeby czekolada się nie topiła w rękach. Ja jak na razie próbowałam z foremką silikonową i wyszło bez problemu jak z marcepanem czy masą cukrową.
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4 ... 10
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC