Czekolada plastyczna
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 10
  Drukuj  
Autor Wątek: Czekolada plastyczna  (Przeczytany 101258 razy)
Aga87
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 11



« Odpowiedz #30 : Styczeń 25, 2011, 06:40:41 »

a więc muszę spróbować bo robienie figurek z masy cukrowej nie jest łatwe  
Zapisane
basia19
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 140



« Odpowiedz #31 : Styczeń 25, 2011, 07:01:45 »

Nie wiem czy z czekolady będzie łatwiej, minusem jest to, że czekolada w dłoniach będzie  szybko miękła, z masą cukrową się to nie dzieje.
Zapisane
marta30
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 8


« Odpowiedz #32 : Styczeń 25, 2011, 07:27:01 »

mysle ze co chodzi o figurki moze byc ciezko, robiac platki roz co chwile mylam rece bo czekolada przywerala do palcow i deformowala kolejne platki
Zapisane
Aga87
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 11



« Odpowiedz #33 : Styczeń 25, 2011, 07:40:04 »

hmm to lipa. A wiecie może z czego dobrze lepi się figurki???
Zapisane
basia19
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 140



« Odpowiedz #34 : Styczeń 25, 2011, 08:02:25 »

Marto, ja listki rozpłaszczam w palcach przez worek foliowy i w ten sposób nic mi się nie klei.
Zapisane
marta30
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 8


« Odpowiedz #35 : Styczeń 26, 2011, 07:25:02 »

Basiu sprobuje nastepnym razem
Lizon figurki najlepiej robic z masy cukrowej
http://www.wielkiezarcie.com/article49345.html
http://www.wielkiezarcie.com/article49347.html
Zapisane
Jola1976
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 8


« Odpowiedz #36 : Styczeń 27, 2011, 06:29:03 »

super przepis!!!! czekolada jest plastyczna i można nią obkładać torty.
Zrobiłam mały torcik na Dzień Babci


* torcik 001.jpg (86.14 KB, 720x672 - wyświetlony 1307 razy.)
Zapisane
basia19
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 140



« Odpowiedz #37 : Styczeń 27, 2011, 07:26:16 »

Jolu fajnie że napisałaś, bo pytałam ale nikt nic nie odpowiedział, czy czekoladą da się obłożyć cały tort, napisz coś więcej na ten temat, jak się ją wygładza, czy są jakiś problemy, np czy się klei do packi i jaki jest tort na drugi dzień po wyjęciu z lodówki i czy czekolada dobrze przywiera do kremu.
Zapisane
3majsiemaja
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 925



WWW
« Odpowiedz #38 : Styczeń 27, 2011, 09:39:25 »

Jolu 1976, ja tez jestem bardzo ciekawa, jak obkładało Ci się czekoladą cały torcik.
(Wyszedł Ci przeapetycznie!!!)
Pozdrawiam.
Zapisane
Jola1976
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 8


« Odpowiedz #39 : Styczeń 27, 2011, 10:11:55 »

Basiu, czekolada fajnie sie rozwałkowuje (wałek zrobił mi mąż z rurki PCV - super się nim wałkuje), niczym jej nie podsypywałam,nie rwie się, gorzej z zoblożeniem ciasta -packą nie dało się sie rozcierać czekolady tak jak masy cukrowej,keiło się.
Czekolada plastyczna nie przykleja sie tak dobrze do kremu, chyba że położysz ją zaraz po posmarowaniu (ja posmarowałam torcik kremem i odstawiłam do lodówki a dopiero na drugi dzień obłożyłam czekoladą) Taki tort stał kilka godzin w lodówce, po wyjęciu był super , nie rozpływał się , nie " pocił" się i nie był twardy, fajnie się go kroiło. PYCHA
Czekoladowa czekolada plastyczna jest bardziej twarda niż biała czekolada plastyczna, obie trzeba dużo wcześniej wyjąć z lodówki.
Ja kupiłam czekolady w LIDLU, te najtańsze(chyba po 1,39) i użyłam miodu, ale słyszałam że może też być syrop klonowy. Czekolada plastyczna jest tak pyszna że zanim zdążyła zastygnąć 1/3 zjadły mi dzieciaki, a później bardzo chętnie uczyły się lepić róże, i tak pozbyłam się połowy porcji białej czekolady plastycznej.
Pozdrawiam, Jola
(czekoladowy torcik na zdjęciu wyżej)
Zapisane
m.morgan
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 4


« Odpowiedz #40 : Styczeń 28, 2011, 01:44:19 »

Bardzo fajny przepis, widziałam już go gdzieś wcześniej ale bałam się, że nie będzie się dało tą czekoladą obłożyć tortu. Dzięki Wam już wiem, że się da i że na pewno spróbuję
Zapisane
el3ka
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 1


« Odpowiedz #41 : Luty 01, 2011, 12:39:50 »

Przeczytałam wszystko z należyta uwagą... Ale chciałam zapytać o ROZWIJANA POMADĘ CUKROWĄ FONDANT. Co to jest "białko jajka, rozrobionego z białka proszkowanego"? Zupełnie tego nie rozumiem i nie wiem, gdzie mogę to dostać. Robię tort czekoladowy mojej córeczce na urodziny i bardzo chciałabym pokryć go czymś, a nie mam pojęcia jak to zrobić. Nie chciałabym sie skompromitować przed rodziną dlatego bardzo proszę o pomysł i przede wszystkim pomoc zostało kilka dni.   
Zapisane
basia19
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 140



« Odpowiedz #42 : Luty 01, 2011, 07:20:31 »

Jest coś takiego jak białko w proszku, o ile się nie mylę to możesz go kupic w PAN-ie, albo poszukaj na allegro. Tort możesz doskonale pokryc masą cukrową z przepisu Dorotaxx, jest naprawdę świetna, bardzo często ją robię, ale niedługo spróbuję pokryc tort czekoladą plastyczną, pozdrawiam mam nadzieję że Ci pomogłam.
Zapisane
basia19
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 140



« Odpowiedz #43 : Luty 04, 2011, 02:24:08 »

Tym razem zrobiłam z gorzkiej czekolady, jest twardsza niż biała, a tak mi wyszły róże:


* P1040606.JPG (159.61 KB, 1500x1125 - wyświetlony 1128 razy.)
Zapisane
AgAtA0418
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 104



« Odpowiedz #44 : Luty 10, 2011, 10:56:51 »

Witam, chcę pokazać mój pierwszy tort z kwiatami z czekolady plastycznej. Nie są najładniejsze ale dopiero się uczę.


* SDC12774.JPG (180.63 KB, 1007x951 - wyświetlony 1212 razy.)
Zapisane
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 10
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC