Tortolandia

Forum Tortolandii => Tajne receptury => Wątek zaczęty przez: danulka327 Grudzień 14, 2009, 08:17:52



Tytuł: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: danulka327 Grudzień 14, 2009, 08:17:52
Ma ktoś może przepis ( w miarę prosty ) na czekoladę plastyczną ? Najlepiej żeby smakowała i pachniała jak czekolada, a pozwalała się formować jak plastelina. Miałam kiedyś taką gotową, ale była stosunkowo droga :(


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: Tarkan Grudzień 14, 2009, 08:32:48
Znalazłem dla Ciebie taki przepis na plastyczną, białą czekoladę

200g białej czekolady
74g syropu kukurydzianego
Czekoladę roztopić najlepiej w kąpieli wodnej. Wlać syrop kukurydziany, szybko wymieszać i wylać na zwykły papier pakowy (łatwo absorbuje tłuszcz). Rozpłaszczyć. Zostawić na około 5 godzin, aby papier wchłonął tłuszcz. Zeskrobać czekoladę z papieru, lekko zagnieść, zawinąć szczelnie w folię i włożyć do lodówki na dobę. Po tym czasie nadaje się do obróbki. Jednak temperatura otoczenia nie może przekroczyć 20 st.C.
Tak przygotowaną czekoladę można przechowywać w lodówce bardzo długo, musi być tylko szczelnie zawinięta.

Życzę powodzenia i sam też spróbuję.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: nemala Grudzień 29, 2009, 03:59:46

O dzięki, przepis jakiś sie znalazł :), ale gdzie można kupić syrop kukurydziany :)
Mnie i tak bardziej by interesowałam masa z czekolady brązowej ;)
Pozdrawiam


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: onlygabi Luty 25, 2010, 11:00:46
Tez zadaje pytanie gdzxie ten syrop można dostać,kiedys czytałam ze zamiast syropu ktos dodał mió9d sztuczny,i wyszło/


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: teresa111126 Luty 25, 2010, 07:56:23
Wiem że, miód sprawdza się w tym przepisie i jeszcze jedna ważna sprawa to dobra czekolada.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: gość Marzec 01, 2010, 06:51:43
A czy białą czekoladę można zastąpić np. czekoladą mleczną lub deserową , aby otrzymać  masę w kolorze ciemnej czekolady??? I jeszcze jedno pytanie czy taka masa z robiona z białej czekolady łączy się z barwnikami spożywczymi??? Może ktoś już próbował i wie jakie barwniki są lepsze w proszku czy w żelu??
Pozdrawiam :)


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: teresa111126 Marzec 03, 2010, 08:34:52
Deserowej czekolady nie używałam ale gorzkiej jak najbardziej.Zeby zabarwić białą czekoladę używam barwników w żelu.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: zuza Marzec 09, 2010, 12:56:27
nigdy nie spotkałam syropu kukurydzianego...... :-\


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: onlygabi Marzec 16, 2010, 07:03:40
Robiłam ostatnio z miodem wyszło rewelacyjnie ;D


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: Biki_31 Marzec 23, 2010, 01:27:45
Cześć :)
Co do syropu kukurydzianego bywa w supermarkecie Alma (czasami)
Słyszam, że możn też dodać zamiast kukurydzianego syrop glukozowy.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: sytris Maj 05, 2010, 04:40:26
ja syrop kukurydziany kupuje w sklepie ze zdrowa zywnoscia... mozna tez w internecie... moja kolezanka dodaje z powodzeniem miod :-)

a to czekoladowe roze na moim  mazurku  wielkanocnym :)
(http://img101.imageshack.us/img101/3544/roze.jpg) (http://img101.imageshack.us/i/roze.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)



Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: basia19 Czerwiec 06, 2010, 09:37:02
Witam, fajny przepis, ale dość długo trzeba czekać, a może ktoś poda ile tego miodu trzeba dodać? sama chętnie wypróbowałabym ten przepis.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: elena15 Czerwiec 12, 2010, 06:40:15
Tu link gdzie można kupić syrop kukurydziany:
http://www.naturo.pl/product_info.php?products_id=584


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: Judyta Wrzesień 14, 2010, 12:04:43
Witam,ja też miałam ochote zrobic czekolade plastyczna ,ale niestety umnie w miescie takiego wynalazku nieznalazłam i zastapiłam ja miodem...Efekt super wyszedł,nawet sie niespodziewałam.A róże ktore zrobiłam z tej masy pachniały przepieknie czekolada.Wiec polecam/.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: kasza Wrzesień 15, 2010, 01:54:04
Cześć
Ostatnio natknęłam się na przepis na coś podobnego do masy cukrowej ale czekoladowe, oto przepis:
CZEKOLADOWA ROZWIJANA POMADA CUKROWA FONDANT Proporcje na 800 g
Pomadę cukrową fondant należy przechowywać w plastikowej folii do żywności w celu ochrony przed wyschnięciem. Jeśli nie zamierzamy używać pomady bezpośrednio po zrobieniu, możemy ją zamrozić.

•   25 g białka jajka, rozrobionego z białka proszkowanego
•   50 g syropu glukozowego
•   450 g cukru pudru
•   225 g kakao
•   25 g tłuszczu do pieczenia (białego tłuszczu roślinnego)

1     Białko i syrop glukozowy dokładnie razem wymieszać.

2    Przesiać cukier puder i kakao, zmieszać i dodać do białka i glukozy. Wszystko razem wymieszać.

3    Przełożyć mieszankę na tacę do wyrabiania ciasta i stopniowo dodawać tłuszcz, ugniatając aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli masa ma tendencje do przywierania, dodać więcej cukru; jeśli jest za sucha, dodać tłuszczu.
POWLEKANIE CIASTA ROZWIJANĄ POMADĄ CUKROWĄ FONDANT
Poniższa metoda może być także wykorzystana do pokrycia podstawki do ciasta.

Jeszcze jaj nie testowałam ale jak tylko będę miała okazję to ją przetestuję :)
 Pozdrawiam


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: 3majsiemaja Styczeń 11, 2011, 09:18:26
Cześć, mam pytania przede wszystkim do Tych, którzy użyli miodu :
1.  czy  nadaje się naturalny?,
2. należy go podgrzać, by nie był skrystalizowany?,
3. należy dodać taką samą ilość - gram, jak syropu?
4. czy z przepisu wychodzi dużo ozdób - chyba na próbę zrobię z mniejszej ilości...
pozdrawiam.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: basia19 Styczeń 18, 2011, 06:11:02
Zrobiłam dzisiaj czekoladę plastyczną. Robiłam tylko na próbę z 1/4 porcji i muszę Wam powiedziec, że wg mnie nadaje się do formowania po "oddaniu" tłuszczu, tzn. po ok. 5 godzinach leżenia na papierze, ale wsadziłam ją do lodówki na dobę (jak jest w przepisie) i sama jestem ciekawa, czy będzie się nadawała do obróbki, czy przypadkiem nie stwardnieje na kamień. Czekoladę topiłam w kuchence mikrofalowej, bo wiem z doświadczenia, że topiona w kąpieli od razu robi się twarda i nie zdąży się nawet stopic do końca. Miodu dałam prawdziwego w ilości jaka jest podana w przepisie. Chciałam zapytac, czy może ktoś próbował taką czekoladą obłoży cały tort? tak jak robi się to z masą cukrową, czy można ją tak samo jak masę cukrową wygładza, czy się nie połamie?


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: Martynkaa Styczeń 20, 2011, 10:24:33
I ja też zrobiłam na próbę. Pod ręką miałam tylko czekoladę deserową i miód prawdziwy. Tak jak napisała Basia, po 5 godzinach czekolada była bardzo plastyczna, zrezygnowałam więc z umieszczenia jej w lodówce. Bez problemu udało mi się zrobić różyczki. Świetny przepis, polecam.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: 3majsiemaja Styczeń 20, 2011, 12:30:48
a ja sierota, zagotowałam miód w mikrofali, i jak dodałam do rozpuszczonej białej czekolady, to się zrobił twardy kamlot..., było niezwykle tłuste. Podgrzałam trochę  i szło coś lepić, ale się rozjeżdżało i nie trzymało formy,,,, wywaliłam :-[


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: basia19 Styczeń 24, 2011, 05:59:29
A ja już prawie tydzień trzymam w lodówce kawałek czekolady i nadal jest plastyczna i nadaje się do obróbki. Ach, gdyby tak jeszcze ktoś chciał zdradzic swoją tajemnicę robienia pięknych róż, niestety jak na razie nikt nie chce tego zdradzic.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: marta30 Styczeń 24, 2011, 06:28:26
Basia tu jest swietnie pokazane jak zrobic roze, ja wg tego sposobu robilam i wyszly super http://cakeonthebrain.blogspot.com/2008/10/chocolate-rose-tutorial.html


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: basia19 Styczeń 24, 2011, 08:42:03
Marta, serdeczne dzięki za linka,szkoda tylko że muszę się opierac tylko na samych zdjęciach, niestety nie znam angielskiego, a "goglowe" tłumaczenie jest tak marne że ciągle pękam ze śmiechu czytając o drewnie, plastiku i wykładzinach. Mam tylko nadzieję, że same zdjęcia mi wystarczą, pozdrawiam Basia.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: marta30 Styczeń 25, 2011, 08:36:52
wystarcza ci zdjecia, ja tez nie znam angielskiego,patrzylam tylko na fotki a tak wyszly


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: basia19 Styczeń 25, 2011, 08:55:50
Piękne, ja próbowałam robić wczoraj, ale jakoś mi to nie wychodzi. Jednak nie poddaję się i zaraz idę próbować ponownie, jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: basia19 Styczeń 25, 2011, 09:56:49
Wreszcie coś mi konkretniejszego zaczyna wychodzić, ale to jeszcze nie to, myślę że po kilku  próbach będzie coraz lepiej



Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: marta30 Styczeń 25, 2011, 10:07:27
Basiu super, proponuje jeszcze same brzegi platkow bardziej plaszczyc, tak jakby przecierac sam brzeg kciukiem i palcem wskazujacym, beda ciensze platki a roza nabierze lekkosci,pozdrawiam


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: basia19 Styczeń 25, 2011, 11:47:46
Właśnie tak robiłam, ale moje płatki chyba były za cienko wywałkowane. Spróbuje w ten sam sposób robi róże marcepanowe, albo z masy cukrowej (mam jeszcze masę w zamrażarce), jak to mówią praktyka czyni mistrza, zobaczymy jak mi wyjdzie następna róża.
Bardzo się cieszę że w końcu ktoś mi pomógł i jestem Ci za to wdzięczna.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: marta30 Styczeń 25, 2011, 12:35:04
to mile
dokladnie tak walkuj mase troche grubiej pozniej i tak splaszczysz ile bedzie trzeba czyli jak najcieniej  ;)


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: Aga87 Styczeń 25, 2011, 01:39:12
a czy można z tej czekolady lepić figurki??? może ktoś próbował???


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: basia19 Styczeń 25, 2011, 03:03:45
Wydaje mi się że można też robić figurki, ale w miejscu chłodniejszym żeby czekolada się nie topiła w rękach. Ja jak na razie próbowałam z foremką silikonową i wyszło bez problemu jak z marcepanem czy masą cukrową.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: Aga87 Styczeń 25, 2011, 06:40:41
a więc muszę spróbować bo robienie figurek z masy cukrowej nie jest łatwe :) 


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: basia19 Styczeń 25, 2011, 07:01:45
Nie wiem czy z czekolady będzie łatwiej, minusem jest to, że czekolada w dłoniach będzie  szybko miękła, z masą cukrową się to nie dzieje.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: marta30 Styczeń 25, 2011, 07:27:01
mysle ze co chodzi o figurki moze byc ciezko, robiac platki roz co chwile mylam rece bo czekolada przywerala do palcow i deformowala kolejne platki


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: Aga87 Styczeń 25, 2011, 07:40:04
hmm to lipa. A wiecie może z czego dobrze lepi się figurki???


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: basia19 Styczeń 25, 2011, 08:02:25
Marto, ja listki rozpłaszczam w palcach przez worek foliowy i w ten sposób nic mi się nie klei.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: marta30 Styczeń 26, 2011, 07:25:02
Basiu sprobuje nastepnym razem
Lizon figurki najlepiej robic z masy cukrowej
http://www.wielkiezarcie.com/article49345.html
http://www.wielkiezarcie.com/article49347.html


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: Jola1976 Styczeń 27, 2011, 06:29:03
super przepis!!!! czekolada jest plastyczna i można nią obkładać torty.
Zrobiłam mały torcik na Dzień Babci


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: basia19 Styczeń 27, 2011, 07:26:16
Jolu fajnie że napisałaś, bo pytałam ale nikt nic nie odpowiedział, czy czekoladą da się obłożyć cały tort, napisz coś więcej na ten temat, jak się ją wygładza, czy są jakiś problemy, np czy się klei do packi i jaki jest tort na drugi dzień po wyjęciu z lodówki i czy czekolada dobrze przywiera do kremu.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: 3majsiemaja Styczeń 27, 2011, 09:39:25
Jolu 1976, ja tez jestem bardzo ciekawa, jak obkładało Ci się czekoladą cały torcik.
(Wyszedł Ci przeapetycznie!!!)
Pozdrawiam.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: Jola1976 Styczeń 27, 2011, 10:11:55
Basiu, czekolada fajnie sie rozwałkowuje (wałek zrobił mi mąż z rurki PCV - super się nim wałkuje), niczym jej nie podsypywałam,nie rwie się, gorzej z zoblożeniem ciasta -packą nie dało się sie rozcierać czekolady tak jak masy cukrowej,keiło się.
Czekolada plastyczna nie przykleja sie tak dobrze do kremu, chyba że położysz ją zaraz po posmarowaniu (ja posmarowałam torcik kremem i odstawiłam do lodówki a dopiero na drugi dzień obłożyłam czekoladą) Taki tort stał kilka godzin w lodówce, po wyjęciu był super , nie rozpływał się , nie " pocił" się i nie był twardy, fajnie się go kroiło. PYCHA
Czekoladowa czekolada plastyczna jest bardziej twarda niż biała czekolada plastyczna, obie trzeba dużo wcześniej wyjąć z lodówki.
Ja kupiłam czekolady w LIDLU, te najtańsze(chyba po 1,39) i użyłam miodu, ale słyszałam że może też być syrop klonowy. Czekolada plastyczna jest tak pyszna że zanim zdążyła zastygnąć 1/3 zjadły mi dzieciaki, a później bardzo chętnie uczyły się lepić róże, i tak pozbyłam się połowy porcji białej czekolady plastycznej.
Pozdrawiam, Jola
(czekoladowy torcik na zdjęciu wyżej)


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: m.morgan Styczeń 28, 2011, 01:44:19
Bardzo fajny przepis, widziałam już go gdzieś wcześniej ale bałam się, że nie będzie się dało tą czekoladą obłożyć tortu. Dzięki Wam już wiem, że się da i że na pewno spróbuję :)


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: el3ka Luty 01, 2011, 12:39:50
Przeczytałam wszystko z należyta uwagą... Ale chciałam zapytać o ROZWIJANA POMADĘ CUKROWĄ FONDANT. Co to jest "białko jajka, rozrobionego z białka proszkowanego"? Zupełnie tego nie rozumiem i nie wiem, gdzie mogę to dostać. Robię tort czekoladowy mojej córeczce na urodziny i bardzo chciałabym pokryć go czymś, a nie mam pojęcia jak to zrobić. Nie chciałabym sie skompromitować przed rodziną dlatego bardzo proszę o pomysł i przede wszystkim pomoc :) zostało kilka dni.   


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: basia19 Luty 01, 2011, 07:20:31
Jest coś takiego jak białko w proszku, o ile się nie mylę to możesz go kupic w PAN-ie, albo poszukaj na allegro. Tort możesz doskonale pokryc masą cukrową z przepisu Dorotaxx, jest naprawdę świetna, bardzo często ją robię, ale niedługo spróbuję pokryc tort czekoladą plastyczną, pozdrawiam mam nadzieję że Ci pomogłam.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: basia19 Luty 04, 2011, 02:24:08
Tym razem zrobiłam z gorzkiej czekolady, jest twardsza niż biała, a tak mi wyszły róże:


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: AgAtA0418 Luty 10, 2011, 10:56:51
Witam, chcę pokazać mój pierwszy tort z kwiatami z czekolady plastycznej. Nie są najładniejsze ale dopiero się uczę.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: basia19 Luty 11, 2011, 10:43:47
Jolu fajnie że napisałaś, bo pytałam ale nikt nic nie odpowiedział, czy czekoladą da się obłożyć cały tort, napisz coś więcej na ten temat, jak się ją wygładza, czy są jakiś problemy, np czy się klei do packi i jaki jest tort na drugi dzień po wyjęciu z lodówki i czy czekolada dobrze przywiera do kremu.
Nie mogę się doczekać odpowiedzi, może tu będzie szybciej, jak duży jest Twój tort i z ilu czekolad trzeba zrobić czekoladę plastyczną, żeby wystarczyło na pokrycie całego tortu?
jeśli możesz to proszę odpowiedz szybko, bo jutro pokrywam tort plastyczną czekoladą.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: Jola1976 Luty 11, 2011, 05:54:43
Basiu, ja robię z 6 czekolad i 220g miodu, wychodzi 800g czekolady plastycznej.
Jak mi coś zostanie, chowam do lodówki i mam na później, trzeba ją tylko dużo, dużo szybciej wyjąć zanim zacznie sie z niej coś robić (bardzo twarda)


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: basia19 Luty 12, 2011, 06:06:45
A to mój pierwszy tort z czekoladą plastyczną i muszę przyznać, że w obróbce jest lepsza niż masa cukrowa


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: KASIA - PASJA - Luty 13, 2011, 07:48:33
Już sobie zapisuję przepis i jutro zrobię torcik na walentynki.Ciekawe jak mi to wyjdzie.Dzięki wielkie.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: amanda127 Luty 16, 2011, 01:44:04
Można też zrobić tak:
rozpuścić czekoladę dodać syrop skrobiowy podgrzany 30s w mikrofali i wymieszać
Jeśli chcemy czekoladę innego koloru niż biały można przed dodaniem syropu czekoladę zabarwić barwnikiem w proszku.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: hillda Luty 25, 2011, 07:42:28
Córka mojej koleżanki zażyczyła sobie na 7 urodziny brązowy tort  :o. Czy można łączyć z masą cukrową?Tzn. chciałam obłożyć tort czekoladą plastyczną a ozdobić masą cukrową. Czy ktoś tak już kombinował?


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: sweetanett Luty 25, 2011, 09:34:03
Ja robiłam tort WWE (w mojej galerii)boki są zrobione z czekolady plastycznej reszta dekoracji to masa cukrowa wszystko było ok :)


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: hillda Luty 25, 2011, 11:26:20
a i jeszcze mam pytanie na jaki paper wylewacie czekoladę, może być taki do pieczenia????


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: sweetanett Luty 25, 2011, 12:46:52
Ja wylewam czekoladę na zwykły papier śniadaniowy , myślę że papier do pieczenia też może być ale nie próbowałam  :)


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: sweetanett Luty 25, 2011, 01:05:28
Brązowy tort możesz zrobić z masy cukrowe z dodatkiem kakao , robiłam taki i wyszedł fajny.Możesz zobaczyć zdjęcie właśnie dodałam do galerii -skrzynia skarbów Krystianka


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: slodzikowo Luty 28, 2011, 04:05:54
Czy syrop kukurydziany zastępujecie miodem w tych samych niezmienionych proporcjach?


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: majanadia Marzec 02, 2011, 01:12:21
Witam czy moze mi ktos podpowiedziec czy na tort posmarowany bita smietana mozna klasc czekolade plastyczna , kiedys slyszalam ze najlepiej nadaje sie krem . W sobote robie tort mojej malej Nadii i mam nadzieje ze sie uda z czekolada plastyczna. Pozdrawiam


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: basia19 Marzec 02, 2011, 01:56:57
Czekoladę najlepiej wyłoży na papier śniadaniowy, bo papier do pieczenia nie wchłania tak tłuszczu jak śniadaniowy (wypróbowałam), miodu daję tyle samo co powinno byc syropu, a jeśli chodzi obłożenie tortu na bitą śmietanę, jeszcze tego nie próbowałam, ale wydaje mi się że śmietana jest za miękka, ja pod czekoladę dałam powidła.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: Bożenka Marzec 07, 2011, 05:00:21
200 g czekolady rozpuści dodac 74g sztucznego rozwałkowac na paierze i zostawic na kilka godzin


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: basia19 Marzec 07, 2011, 08:05:35
A to mój następny tort z mlecznej czekolady


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: BoBig Marzec 10, 2011, 08:35:29
Podam Wam jedną z wielu profesionalnych receptur na czekoladę plastyczną.
Gotowa czekolada w temperaturze pokojowej klei się mniej niż masy cukrowe. Przy łączeniu elementów z tej czekolady plastycznej można ją tak wygładzić że nie będzie śladu w miejscu połączenia. Czekolada po rozwałkowaniu wygląda jak kawałek skóry (chodzi mi o strukturę). Smakuje jak czekolada.
1000 g kuwertury czekoladowej
300 g syropu ziemniaczanego lub glukozowego
150 g syropu cukrowego 30 stopni w skali Bauma

Przygotowanie syropu cukrowego 1000 g cukru, 500 g wody. Zagotować, ostudzić.
Kuwerturę podgrzewamy do max 45 stopni C.
Syrop ziemniaczany wymieszać z syropem cukrowym. Całość wymieszać z rozpuszczoną kuwerturą. Odstawić do następnego dnia, do lodówki. Wyjąć z lodówki i gdy czekolada będzie dość plastyczna parę razy przerobić (czyli ugniatać jak ciasto rękami).

Syropu ziemniaczanego moim zdaniem nie można zastąpić czymś innym bez straty jakościowej tej czekolady plastycznej. Syrop jest znacznie gęstszy niż miód, mniej słodszy i jest bezbarwny. Dlatego biała czekolada plastyczna wykonana z tej receptury ma prawie biały kolor. Zbliżony kolorem do samej białej kuwertury.
Gdzie dostać syrop ziemniaczany? W cukierni! Porozmawiajcie z właścicielem, na pewno sprzeda wam 1 kg (w handlu są 10 kg wiaderka).
Taką czekoladę najlepiej barwić za pomocą barwników do czekolady.

Pozdrawiam
BoBig


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: Zuzanna Marzec 14, 2011, 05:20:32
Zrobiłam czekolad plastyczną z miodem na drugi dzięń wykonałam z niego róże były super ale za parę godzin zaczęły się kruszyć a to juz nie było super - pomocy dlaczego ???????????
Czekoladę  zrobiłam z miodem prawdziwym wg. proporcji podanej wyżej


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: elis72 Marzec 14, 2011, 07:25:46
Witam

Ja robiłam czekoladę plastyczną też z miodem prawdziwym (białą) i wszystko było ok. Pachniała przepięknie i smakowała tak samo. Pokrywałam nią tort i nic się nie kruszyło...ale też nie robiłam róż itp.....będę musiała spróbować, bo może to zależy od miodu????????


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: basia19 Marzec 14, 2011, 09:45:44
Ja wypróbowałam z wszystkich czekolad (białej, mlecznej i gorzkiej) i nic mi się nie kruszyło, a obkładałam nimi całe torty i robiłam róże. Róże nawet dośc długo trzymałam w lodówce, też użyłam miodu prawdziwego w takiej samej proporcji co syrop, a czekolady miałam najtańsze z "Biedronki".


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: Zuzanna Marzec 22, 2011, 10:00:17
W necie przeczytałam że syrop do czekolady  można zrobić samemu
2 szklanki cukru rozpuścić w 1 szklane wody i trochę go gotować czy ktoś słyszał o tym ?


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: BoBig Marzec 22, 2011, 10:21:35
4 posty wcześniej masz coś o tym.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: kataszyna Marzec 23, 2011, 03:54:37
muszę wypróbować te przepisy. Tylko czy miód sztuczny jest lepszy od prawdziwego? Podobno masa staje się bardziej elastyczna po użyciu sztucznego i się nie kruszy


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: AgAtA0418 Marzec 23, 2011, 08:35:18
Zaczynam dopiero ozdabianie tortów i proszę o radę: czy na tort obłożony białą czekoladą plastyczną można ułożyć figurki z marcepanu lub masy cukrowej?


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: Martynkaa Marzec 23, 2011, 10:13:16
Można, nic im się nie stanie.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: Beatasz Marzec 31, 2011, 11:13:48
BoBig, chciałam Ci bardzo podziękować za przepis na czekoladę plastyczną - wyszła super - co prawda nie udało się kupić syropu w cukierni, ale w hurtowni cukierniczej jak najbardziej (całe 14 kg :) )
Czekolada tak mi się spodobała, że na pewno będę ją robiła częściej (mam sporo syropu do wykorzystania :) )
Mam też zamiar wykorzystać syrop glukozowy (zamiast glukozy w proszku) do robienia masy cukrowej.
Jeszcze raz bardzo dziekuję.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: Zuzanna Kwiecień 02, 2011, 08:28:23
Zrobiłam czekoladę plastyczną wg. BoBig - syrop miałam z cukierni trochę mi dali ale nie wiem co poknociłam stale jest płynna i nie chce stwardnieć - robiłam ściśle wg. przepisu tylko z 1/2 części. Rozpuściłam czekoladę- zrobiłam syrop cukrowy i po przestudzeniu dodałam syrop ziemniaczany i to wszystko domieszałam do czekolady siedzi w lodówce już od wczoraj i dalej płynne  ???


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: kataszyna Kwiecień 03, 2011, 01:14:00
rany, nie wiem jak wam się udaje takie rzeczy z cukierni załatwiać! W moim mieście to nawet problem jest ze sprzedażą zwykłego pudełka do tortu ;-/   A jak już łaskawie godzą się sprzedać, to po wywindowanych cenach 3zł za małe pudełko, kiedy w hurtowni warte ono jest 70gr :(


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: Beatasz Kwiecień 06, 2011, 11:27:00

Zuzanno,
 Zrobiłam czekoladę identycznie jak jest podane w przepisie. Mój syrop glukozowy jest dość gęsty i po dodaniu go wraz z syropem cukrowym do czekolady jej konsystencja nie była lejąca, dało się ją mieszać ale była gęsta. Natomiast po schłodzeniu w lodówce tak stwardniła że było mi ciężko wyjąć ją z miski, ale po wyrobieniu stała się miękka i plastyczna.  A ile dodałaś syropu cukrowego? Bo podane są proporcje na kilogram cukru i 500 ml wody, ale dodaje się go 150 g, pytam bo ja na początku myslałam że trzeba dodać całą ilość tego syropu. Może o to chodzi,
Pozdrawiam


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: Zuzanna Kwiecień 09, 2011, 05:54:28
Ale sierota ze mnie ja dodałam całość, dzięki próbuję jeszcze raz - co wyjdzie dam znac


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: BoBig Kwiecień 16, 2011, 11:01:39
O matko, a myślałem, że to dokładnie opisałem.



Czekolada tak mi się spodobała, że na pewno będę ją robiła częściej (mam sporo syropu do wykorzystania :) )

Syrop możesz jeszcze wykorzystać do robienia ciasta kruchego.
Jak masz swoją recepturę na ciasto kruche to CZĘŚĆ cukru zamień wagowo z syropem ziemniaczanym. Zobaczysz jak super się będzie wałkowało.
Poza tym jak podgrzejesz syrop do postaci płynnej to możesz nim smarować odpieczone ciastka (kruche czy drożdżowe). Będą się ładnie błyszczały.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: kataszyna Kwiecień 17, 2011, 02:56:00
w moim mieście nawet nie mam co prosić w cukierniach o odsprzedanie syropu  :-\


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: Zuzanna Kwiecień 17, 2011, 04:45:15
Bo Big Królu złoty zrobiłam czekoladę plastyczną wg. Twojej receptury - jest niesamowita, pięknie się wałkuje, lepi różyczki - na święta tort jajko zrobię w czekoladzie zdjęcie dołącze do galerii.
Syrop ziemniaczany uprosiłam raczej wybłagałam w cukierni - jakoś mi się udało i nawet nie wzięli i pieniędzy - mam szczęście


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: lusia74 Maj 03, 2011, 06:05:58
witam wszystkim jestem tu nowa ale juz po próbach z czekolada plastyczną, pierwsza wyladowała w koszu druga prawie ale postanowiłam ja ratować i udało się. Oto przepis z którego robiłam
Składniki
200 g czekolada mleczna ( ja dałam deserową z Lidla inne wylądowały w koszu)
1 łyżka i 2 łyżeczki miodu (74 gramy syropu kukurydziannego ja dałam sztuczny miód)

Rozpuścić czekoladę na parze razem z miodem.Przełożyć na papier śniadaniowy żeby tłuszcz mógł się wchłonąć.Za ok 2 godziny zdjąć z papieru.Czekolada jest bardzo plastyczna.  wkładam na noc do lodówki a potem po rozmarznięciu i wyrobieniu jest świetna. Jeżeli cvzekolada się kruszy i nie daje wyrobić  to znowy do miski na kąpiel wodną i jeszcze trochę miodu i jest dobrze  ja okryłam czekoladą cały tort i zrobiłam róże czekolada wałkuje sie nawe poniżej milimetra i nie rwie :)  ;D


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: lusia74 Maj 03, 2011, 06:07:20
a oto tort o średnicy 30cm


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: lusia74 Maj 03, 2011, 06:08:21
i róże


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: kataszyna Maj 03, 2011, 11:34:18
a na wierzchu tak dziwnie zaschła?


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: Fragles {Kasia} Maj 09, 2011, 04:35:16
No właśnie to jest tak zaschnięte czy posypane kakaem??


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: kataszyna Maj 09, 2011, 07:41:10
No właśnie to jest tak zaschnięte czy posypane kakaem??

No właśnie tak przyglądam się i przyglądam i nie mogę do tego dojść, co to jest :D

czekam na odpowiedź lusi :)


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: lusia74 Maj 09, 2011, 11:42:32
Kochane kobietki poprostu potarkowałam gorzka czekoladę naprawdę  koło róż  lepiej to wygladało niz na zdjeciu, no i jeszcze jeden ten byl pierwszy malutki


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: morqana Wrzesień 21, 2011, 04:29:23
Pomocy! Wczoraj chciałam ozdobić swój tort czekoladą plastyczną i wyszła totalna tragedia!! Robiłam wszystko wg przepisu: rozpuściłam czekoladę, dodałam miodu, wylałam następnie na papier i odczekałam 5h, włożyłam do lodówki. Na następny dzień była tak twarda, że nic praktycznie nie dało się z nią zrobić. Nie poddawałam się i ogrzałam ją na tyle, żeby można było zacząć wałkować ale i tu pojawił się kolejny problem :/ zaczęła się bowiem przyklejać do blatu i wałka. Wpadłam więc na pomysł, że będę ją przez papier śniadaniowy wałkować... niby trochę lepiej ale jedyne co udało mi się osiągnąć to placek o grubości 0.5cm który po nałożeniu na tort wcale nie chciał się do niego "dostosować" i przy zagięciach po prostu się kruszył nie mówiąc o tym, że przykleiła się do papieru i przy jego ściąganiu części czekolady odklejały się razem z nim tworząc nieestetyczne placki  ;( powiedzcie proszę co robię nie tak! na ten będę piec piętrowy tort urodzinowy i bardzo bym chciała pokryć go czekoladą zamiast masą cukrową, która okazała się bardzo wdzięcznym materiałem do tego celu ale całkowicie niejadalnym ze względu, że jest aż tak słodka...
p.s. chciałabym zaznaczyć, że do robienia ozdób czekolada sprawdza się w 100%!
Proszę pomóżcie!


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: lusia74 Wrzesień 22, 2011, 11:32:03
Mi pierwsza też nie wyszła wyrzuciłam, druga znowu była twarda to znowu ją do michy  nad parę i dodałam trochę miody i już było ok czasem wczale nie trzeba jej do lodówki wkładać.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: Sylwi337 Październik 07, 2011, 07:53:20
Chciałam się z Wami podzielić nowinką :)
Kupowałam wczoraj leki dla babci i przy okazji zapytałam, czy nie mają syropu glukozowego (wiem, że glukozę w proszku w aptece można kupić)... okazało się, że jest taki wynalazek - specjalnie dla diabetyków. Za 190 g (120 ml) zapłaciłam niecałe 20 zł.
Od razu w domu wypróbowałam - wg. proporcji podanej na pierwszej stronie. Czekolada ładnie się uplastyczniła, ale dziś po wyjęciu z lodówki była w konsystencji trochę jak surowe kruche ciasto.
Poprawić niestety mi się nie udało - mąż zjadł całość (chwaląc, że jakbym dodała orzechy, to byłoby lepsze niż snickers :) )
Jak tylko kupię nową czekoladę, to spróbuję jeszcze raz :)


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: ana295 Październik 07, 2011, 08:08:59
Ja też odkryłam tą glukozę niedawno w aptece, do masy plastycznej dodaję 2 saszetki, czyli jakieś 40g, a resztę czyli 60g daję glukozę w proszku. Jedna saszetka 19g to koszt 2 zł. , Do robienia kolejnej masy daję resztę glukozy w proszku czyli 40g, a wtedy kupuję trzy saszetki tej płynnej i jest 100 g w/g przepisu. Masa jest wspaniale plastyczna. Polecam.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: kataszyna Październik 09, 2011, 11:55:57
Ja też odkryłam tą glukozę niedawno w aptece, do masy plastycznej dodaję 2 saszetki, czyli jakieś 40g, a resztę czyli 60g daję glukozę w proszku. Jedna saszetka 19g to koszt 2 zł. , Do robienia kolejnej masy daję resztę glukozy w proszku czyli 40g, a wtedy kupuję trzy saszetki tej płynnej i jest 100 g w/g przepisu. Masa jest wspaniale plastyczna. Polecam.

według ktorego przepisu?  :)


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: ana295 Październik 09, 2011, 02:51:12
Przepis tradycyjny do obkładania tortów. Tam jest 100g glukozy w proszku. a ja daję jak pisałam wyżej. Raz dwie saszetki w płynie tj.ok.40g i 60 g w proszku. Z opakowania w proszku zostaje wtedy 40g. Do tych 40 daję wtedy 3 saszetki /ok.60g/ i wykorzystuję do kolejnej masy. pzdr


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: kataszyna Październik 09, 2011, 04:10:24
szukam i szuka, a wszędzie nie ma mowy o glukozie... tylko syropie kukurydzianym lub miodzie, możesz mi napisać ten Twój sprawdzony przepis? :)


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: ana295 Październik 09, 2011, 04:28:01
Ja pisałam o masie cukrowej, wiem, że to nie ten wątek, ale Sylwii wspomniała o glukozie dodanej do masy czekoladowej, więc przy okazji wspomniałam jak używam odkrytą  "apteczną" glukozę. To żadna nowość robienie masy cukrowej z płynną glukozą, ale chciałam podzielić się swoim eksperymentem??? prawie pół na pół. Przepraszam jeśli wprowadziłam zamieszanie. Pzdr


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: Sylwi337 Październik 10, 2011, 09:39:46
W przepisie BoBig'a jest syrop ziemniaczany lub glukozowy - ziemniaczanego raczej nie spodziewałam się znaleźć gdziekolwiek w sklepie, więc postawiłam na glukozowy :)
A  że niestety kuwerturę też ciężko dostać, to dodałam glukozę zamiast płynnego miodu - taki skrócik :)


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: kataszyna Październik 11, 2011, 03:49:05
czekolada plastyczna jest moją nową miłością!   :D


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: kataszyna Październik 12, 2011, 04:23:46
no to dostało mi się za zbytni entuzjazm  >:(

z czekolady deserowej wychodziło mi super, idealnie plastyczna!  dziś zachęcona powodzeniem zużyłam 2 białe czekolady i 2 mleczne.

obie, po wylaniu na papier śniadaniowy nie 'wydzielaly' tłuszczu jak w przypadku deserowej. przy robieniu deserowej musiałam kilkakrotnie zmieniac papier, bo tak obficie nasiąkał.. a tu nic! czekolada jest plastyczna, nie kruszy się ani nic, ale po chwilce ugnietania pod wpływem ciepła zaczyna dopiero wydzielać tłuszcz...

Ma ktoś może pomysł jak odsączyć tłuszcz z tej czekolady? W ogóle się nie kruszy, ale dopiero pod wpływem ciepła rąk wydziela tłuszcz...  :(   

proszę o szybką pomoc!


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: lusia74 Październik 12, 2011, 09:49:26
Kataszyna na mlecznej i ja się przejechałam nic nie zrobisz do kosza ale biała była ok.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: Sylwi337 Październik 13, 2011, 02:24:21
A wie ktoś moźe, czy po takiej czekoladzie można pisać jadalnymi pisakami?
takimi jak ten:
http://www..pl/sklep,1541,37,Rainbow_Dust,Pisak_do_tortow_flamaster_dwustronny_kolor_czarny.html
czy lepiej jednak wzorki robić lukrem królewskim?


Tytuł: Proszę o przepis.
Wiadomość wysłana przez: dermira Październik 20, 2011, 12:13:55
Dawno temu jadłam pyszny tort czekoladowy. Proszę o dobry przepis!


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: lusia74 Październik 20, 2011, 08:21:56
Dermira  w wątku tort czekoladowy masz przepis i w ulubionych ciastach możesz wziąść ciasto z czekoladowej fantazji jest wilgotne więc nie trzeba nasączać.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: SARA Październik 20, 2011, 08:21:56
witam w końcu ile tego miodu zamiast syropu kukurydzianego.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: BoBig Listopad 05, 2011, 08:12:49
no to dostało mi się za zbytni entuzjazm  >:(

z czekolady deserowej wychodziło mi super, idealnie plastyczna!  dziś zachęcona powodzeniem zużyłam 2 białe czekolady i 2 mleczne.

obie, po wylaniu na papier śniadaniowy nie 'wydzielaly' tłuszczu jak w przypadku deserowej. przy robieniu deserowej musiałam kilkakrotnie zmieniac papier, bo tak obficie nasiąkał.. a tu nic! czekolada jest plastyczna, nie kruszy się ani nic, ale po chwilce ugnietania pod wpływem ciepła zaczyna dopiero wydzielać tłuszcz...

Ma ktoś może pomysł jak odsączyć tłuszcz z tej czekolady? W ogóle się nie kruszy, ale dopiero pod wpływem ciepła rąk wydziela tłuszcz...  :(   

proszę o szybką pomoc!

Ten tłuszcz w czekoladzie powinien pozostać. Inaczej miałabyś w przepisach kakao, a nie czekoladę.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: nonusia Listopad 06, 2011, 09:24:03
Witam!
Prosze pomozcie bo robie pierwzsy raz czekolade plastyczna a chcialam zrobic rozyczki na tort
Otoz zrobilam dwie masy,jedna  z gorzkiej czekolady a druga z mlecznej czekolady z miodem sztucznym .
Obie ladnie oddawlay tluszcz .
Ale niestety nie moge ich rozwlakowac bo starsznie sie kleja do rak walka itd...
Wydaje mi sie jakby ta masa byla za"luzna"
Prosze pomozcie jakimis radami co mam zrobic.,czy da sie je jeszce uratowac dodoajac np wiecej czekolady?
Czym wlakujecie taka mase i na czym?
Dodam ze wszytsko robilam tak jak z przepisu :(


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: sweetanett Listopad 06, 2011, 04:16:05
A może spróbuj wałkować przez papier śniadaniowy


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: nonusia Listopad 06, 2011, 08:16:53
A może spróbuj wałkować przez papier śniadaniowy

Wlasnie tak probowalam i nic z tego bo klei sie do papieru.
Masa cukrowa mi wychodzi super!:) a co z ta czekolada nie tak robie?...
Dziekuje za pomoc


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: kataszyna Listopad 06, 2011, 11:11:34
do papieru bedzie sie przyklejac. lepiej do pieczenia, do niego nie przywiera. albo na folii spozywczej walkuj i wtedy przełóż na ciasto i odklej ją :)


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: nonusia Listopad 07, 2011, 08:08:32
do papieru bedzie sie przyklejac. lepiej do pieczenia, do niego nie przywiera. albo na folii spozywczej walkuj i wtedy przełóż na ciasto i odklej ją :)
Bede tak probowac:)moze wyjdzie.
czyli z tej czekolady rozyczke juz nie zrobie?


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: kataszyna Listopad 07, 2011, 10:23:17
ja myslalam, że ty chcesz nia tort obłożyć ;)   rózyczki ja lepię ręcznie, nic nie wałkuje :)

tu masz tutorial z walkowaniem: http://cakeonthebrain.blogspot.com/2008/10/chocolate-rose-tutorial.html

ja robie tak samo, tylko zamiast wycinac kółka, lepie kuleczke z czekolady i palcemi ją rozciagam na ksztat płatka :)


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: nonusia Listopad 07, 2011, 10:41:14
ja myslalam, że ty chcesz nia tort obłożyć ;)   rózyczki ja lepię ręcznie, nic nie wałkuje :)

tu masz tutorial z walkowaniem: http://cakeonthebrain.blogspot.com/2008/10/chocolate-rose-tutorial.html

ja robie tak samo, tylko zamiast wycinac kółka, lepie kuleczke z czekolady i palcemi ją rozciagam na ksztat płatka :)
Nic sie nie pomylilas;)bo chce oblozyc tort czekolada i do tego rozyczki ulepic:)
Znowu dzis probowalam po calonocnym lezakowaniu czekolady w klodwoce a ona nadal mieka:0
Rozpuszczam nastepna czekolade bo wydaje mi sie ze dalam za duzo miodu,gdyz probowlam juz wszytskimi sposobami i nic-dalej sie klei.
A powiedz mi jeszce kataszynka czy jesli nic mi nie wyjdzie z tej czekolady to moge ja przerobic na jaks polewe czy cos podbnego?
szkoda mi 5czekolad wyrzucic do kosza;)zaznaczam ze robie tort na swoja imprezke nie dla klienta
Pozdr i dziekuje serdecznie za pomoc:)


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: nonusia Listopad 07, 2011, 10:43:34
Wlasnie wzorowalam sie na tym samym blogu:)


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: kataszyna Listopad 07, 2011, 06:54:44
mie tez z bialej i mlecznej raz nie wyszla czekolada plastyczna, wiec jak robilam ciasto, to rozpuscilam je w mikrofalowce, dodalam troche smietany, wymieszalam i oblalam wierzch. Ma lekko miodowy smak, który mi akurat pasuje :)


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: nonusia Listopad 07, 2011, 07:07:32
mie tez z bialej i mlecznej raz nie wyszla czekolada plastyczna, wiec jak robilam ciasto, to rozpuscilam je w mikrofalowce, dodalam troche smietany, wymieszalam i oblalam wierzch. Ma lekko miodowy smak, który mi akurat pasuje :)
ok.dziekuje serdecznie za pomoc:)


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: Basiek_25 Listopad 08, 2011, 07:14:42
gdzie ja kupie nawet te 10kgsyrou ziemniaczanego lub glukozowego znalazłam jedynie po40kg;-(prosze o pomoc
 
Gdzie dostać syrop ziemniaczany? W cukierni! Porozmawiajcie z właścicielem, na pewno sprzeda wam 1 kg (w handlu są 10 kg wiaderka).


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: nonusia Listopad 09, 2011, 10:24:30
Czy tort oblozony czekolada plastyczna moge dekorowac masa?np z serka mascarpone?
typu rozyczki,rozetki itd
czy masa ta rozleje mi sie?


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: ana295 Listopad 09, 2011, 01:03:57
Stałość tej masy z serka zależy prawdopodobnie od tego jakie dałaś stabilizatorty, np.żelatynę? jaki skład jest tej masy. Może przed ozdabianiem musisz masę bardzo mocno schłodzić i zaraz po ozdobieniu wstawić do lodówki. Z czekoladową masą plastyczną nie powinno się nic dziać. Może jeszcze ktoś inny coś Ci podpowie. Pzdr ponownie


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: TranscendentnY Listopad 15, 2011, 08:17:43
Witam wszystkich jetem tutaj nowy...

Planuje zrobić małe ciasta/torciki/nie wiem jak to inaczej nazwać :P
Tutaj pojawia sie pytanie amozeraczej liczba mnoga
1.Jeślimiałbym ciasto to czym lepiej je przyozdobić/ pokryc :czekoladą plastyczną czy masą cukrową ??
2.czy te 2 rzeczy mozna zabarwiać barwnikami spożywczymi ??
3.jesli na drugie pytanie odpowiedz brzmi TAK to czy barwnik w proszku czy żelu ??
4.czy miedzy warstwami ciasta jak kupuje sie wcukierni bądz widzi programach kulinarnych masy białe/ciemne to masy maślane czy jakieś inne ??

jesli ktoś udzieli mi odpowiedź natepytania byłbym bardzo wdzięczny ...

aha jeszcze jedno nie wiem czyktoś ogląda  program na kanale TLC na cyfrzeplus ..mianowicie program nazywa sie "słodki biznes" o włoskiej rodzinie cukierników ...mianowicieoni po połaczeniu warstw tortu mówia ze terazporago polukrować (wmoim mniemaniu lukier to taki jak na pączkach -cieniutka warstwa i wogóle..no i nakładają taką mase która wygląda jak maslana .czyktoś wie co oni tam stosują ..


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: Martynkaa Listopad 15, 2011, 11:24:51
Nie bardzo wiem co masz na myśli pytając czym lepiej obkładać. Chodzi o smak, czy coś innego. Bo można jednym i drugim. Do masy cukrowej wygodniejsze są barwniki w żelu, są też barwniki do czekolady. A do przełożenia można stosować rózne kremy, jakie tylko lubimy. Ja polecam bitą śmietanę z różnymi dodatkami. A te kremy, którymi są torty przkładane w cukierni to często kremy w proszku ubijane z wodą lub śmietana roślinna. Przynajmniej w mojej miejsowości takie serwują.
Programu, o którym piszesz nie ogladam.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: Sylwi337 Listopad 17, 2011, 09:40:14
TranscendentnY, już Ci odpowiadam :)
Mi wygodniej obłożyć tort masą plastyczną - z czekoladą jest nieco trudniej, bo ciężej ją np. wygładzić.
Masę plastyczną farbuję barwnikami w żelu - chyba, że chcę mieć zdecydowane kolory (z barwników wychodzą mi pastele), to kupuję gotową masę kolorową (tak robię np. z czarnym).
Czekolady barwić nie próbowałam, ale są do niej chyba specjalne barwniki.
Masy w tortach i ciastach są naprawdę różne - są maślane, budyniowe, śmietanowe, ganache... raz nawet dałam po prostu masę kajmakową :)
Do środka tortu możesz dać jakąkolwiek masę - taką, jaka CI najbardziej odpowiada. ale jeżeli obkładasz tort masą plastyczną (inaczej lukrem plastycznym), to pod masą musi być krem maślany (śmietana rozpuści masę) - ew. kiedyś spotkałam się z marmoladą pod masą plastyczną. Ja wolę krem maślany, bo kiedy się go schłodzi, robi się twardy i nadaje oraz utrzymuje wybrany przeze mnie kształt tortu (lubię kanciaste krawędzie).
Jeżeli chodzi o "słodki biznes", to Buddy "lukruje" torty (czyli nakłada zewnętrzną warstwę masy - aby później ją obłożyć masą plastyczną, albo czekoladą) właśnie kremem maślanym (butter cream). Chyba, że robi jakieś duże elementy z chrupka zbożowego (np. głowa smoka), to na taki chrupek nakłada lukier królewski - który po zastygnięciu robi się twardy jak kamień i potrafi skleić nawet duże elementy.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: BoBig Listopad 17, 2011, 08:12:36

aha jeszcze jedno nie wiem czyktoś ogląda  program na kanale TLC na cyfrzeplus ..mianowicie program nazywa sie "słodki biznes" o włoskiej rodzinie cukierników ...mianowicieoni po połaczeniu warstw tortu mówia ze terazporago polukrować (wmoim mniemaniu lukier to taki jak na pączkach -cieniutka warstwa i wogóle..no i nakładają taką mase która wygląda jak maslana .czyktoś wie co oni tam stosują ..

W tym programie jest ogromnie dużo błędów w tłumaczeniu. Sformułowania cukiernicze nie są konsultowane z żadnym cukiernikiem tylko tłumaczone wprost. Ja ciągle znajduje tam jakieś "kwiatki"


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: olcia8903 Grudzień 05, 2011, 08:42:05
Witam, mam pytanie gdzie taki barwnik w żelu można znaleźć? tzn chodzi mi o konkretne sklepy typu alma? tesco? itd.? oraz czy do zabarwienia białej czekolady można uzyc barwnika w proszku? takiego jak ten: http://sklep.wypiekarnia.pl/go/_info/?user_id=182 ??

pozdrawiam gorąco :)


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: sweetanett Grudzień 06, 2011, 08:50:04
można barwić czekoladę barwnikiem w proszku :) w listopadowej edycji jest mój tort Gadżety kobiety ;) i tam szminka oraz lakier do paznokci to czekolada plastyczna zabarwiona czerwonym barwnikiem w proszku .


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: olcia8903 Grudzień 06, 2011, 10:25:28
ooo to super, a kiedy dodać ten barwnik? tzn jak czekolada jaka bedzie miała konsystencje? bo pewna Pani powiedziała ze niektórym nie wyszło z proszkiem i ze brzydko wygladało... ale wczoraj przeczytałam na jakiejs stronie ze mozna czekolade barwic tylko "musi mieć temperaturę topnienia (temperowana)" -czyli taka w której sie roztapia ale jeszcze jest twardsza?
 jeju jak sie ciesze ze tak szybko mi Pani odpowiedziała bo juz myslalam ze nici z mojego prezentu :D
pozdrawiam gorąco :)


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: sweetanett Grudzień 06, 2011, 03:09:44
ja dodawałam do gotowej już czekolady, po prostu wgniotłam proszek.Barwnik który użyłam był bardzo drobny, kiedyś miałam barwnik taki z kryształkami i wydaje mi się że raczej nie dałoby się nim zabarwić.Pozdrawiam :)


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: olcia8903 Grudzień 06, 2011, 06:56:45
kurde ja co prawda mowie o zwyklej czekoladzie, a Pani o tej plastycznej, ktorej uzywali np w programie cukiernicy na start... a ja chcialabym taka zwykla(z kostki) biala czekolade zabarwić bo chcialam potem w niej zamoczyc cakepopsy i zrobic w formie choinek...


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: kataszyna Grudzień 06, 2011, 08:51:45
z tego co pamiętam z moich doświadczeń z barwieniem roztopionej białej czekolady, to jeśli jest ona stopiona bez żadnych dodatków np. w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, to po dodaniu rozpuszczonego barwnika (nawet łyżeczki) ona zmienia hmm...strukturę, tzn. tężeje i momentalnie gęstnieje...  Wtedy trzeba ją jeszcze dalej delikatnie podgrzewać, ale kilka razy zdarzyło mi się, że się rozwarstwiła :(   Więc najlepszym sposobem jest dodanie do roztopionej czekolady trochę masła lub śmietany zanim doda się barwnik.... ale wtedy już nie zastygnie na idealnie twardo, jak w tabliczce...

są też specjalne barwniki do czekolady, ale drogie....

może ktoś ma jakieś inne doświadczenie z barwieniem czekolady :)



Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: Szyszunia Grudzień 06, 2011, 09:20:26
gdy barwiłam w pracy czekoladę rzeczywiście po dodaniu np.barwnika żelowego czy w proszku czekolada momentalnie zgęstniała,dlatego dodałam odrobinę oleju rozmieszałam i szybko robiłam z niej dekoracje.Gdy zastygła rozpuściłam ale trzeba uważać,żeby nie jej przegrzać.Do czekolady najlepsze są barwniki właśnie do niej dostosowane,co prawda są bardzo drogie i zwykłe pakowane w dużej ilości(duże buteleczki).ale niezastąpione.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: AgAtA0418 Czerwiec 28, 2012, 03:09:19
Chcę zrobić tort śmietankowy, ozdobić bitą śmietaną. Czy można na takim torcie położyć ozdoby z czekolady plastycznej?


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: Pogoda Czerwiec 28, 2012, 06:52:23
tak


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: marika Lipiec 21, 2012, 11:24:49
Ja do barwienia czekolady ostatnio używałam barwników Wilotna (w porównaniu do innych nie wychodzą aż tak drogo, a czekolada zachowuje swoje właściwości i konsystencję) http://allegro.pl/wilton-barwniki-do-czekolady-4x7-gr-oleiste-zestaw-i2484390719.html


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: marica Lipiec 21, 2012, 11:53:00
:) nie wiedząc, że moze być problem z barwieniem czekolady własnie wczoraj zrobiłam tą kameo, a potrzebny był mi kolor różowy na tło z czekolady, zabarwiłam tradycyjnie tym czym miałam czyli barwnikiem w żelu, do już rozpuszczonej dodałam troszeczkę na wykałaczce, chyba nie najgorzej? z tym, że czekoladę białą kupuje w krążkach w hurtowni cukierniczej. Mam wrażenie, że ta zwykła z półki ma inne właściwości, bo już coś kiedys nią zepsułam.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: kataszyna Lipiec 22, 2012, 04:36:49
:) nie wiedząc, że moze być problem z barwieniem czekolady własnie wczoraj zrobiłam tą kameo, a potrzebny był mi kolor różowy na tło z czekolady, zabarwiłam tradycyjnie tym czym miałam czyli barwnikiem w żelu, do już rozpuszczonej dodałam troszeczkę na wykałaczce, chyba nie najgorzej? z tym, że czekoladę białą kupuje w krążkach w hurtowni cukierniczej. Mam wrażenie, że ta zwykła z półki ma inne właściwości, bo już coś kiedys nią zepsułam.


jaka piękna, cudowna i przewspaniała ta forma! słyszałam, że to dzieło rąk twoich! czy się nie mylę?     :)


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: marica Lipiec 22, 2012, 08:19:43
tak, kataszyno, pracuje nad tym :) i kilkoma innymi rzeczami


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: Nonaq Sierpień 05, 2012, 12:02:14
Witam
Mam pytanie czy ktoś próbował używać aerografu do barwienia czekolady plastycznej ? Czy jest to w ogóle możliwe ? Wiem, że barwniki muszą być rozpuszczalne w tłuszczach.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: sionia7 Sierpień 13, 2012, 12:09:16
:) nie wiedząc, że moze być problem z barwieniem czekolady własnie wczoraj zrobiłam tą kameo, a potrzebny był mi kolor różowy na tło z czekolady, zabarwiłam tradycyjnie tym czym miałam czyli barwnikiem w żelu, do już rozpuszczonej dodałam troszeczkę na wykałaczce, chyba nie najgorzej? z tym, że czekoladę białą kupuje w krążkach w hurtowni cukierniczej. Mam wrażenie, że ta zwykła z półki ma inne właściwości, bo już coś kiedys nią zepsułam.

Marica,
czy mozesz mi powiedziec przy pomocy czego wypełniasz foremke, że tak ładnie, równiutko kształt ci wychodzi ?


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: kamilm Sierpień 14, 2012, 11:15:23
Zrobiłem czekoladę z przepisu BoBiga, ale... po wyjęciu z lodówki i przy wyrabianiu czułem grudki w czekoladzie, były nawet widoczne gołym okiem, jak małe ziarenka. Udało się po długim czasie wyrobić i masa stała się gładka. Martwi mnie jednak, że czekolada praktycznie momentalnie topi się w dłoniach i na rękach pozostawia ślady - jak maź. Nie wiem czy zrobiłem coś źle, czy tak ma być?
Dodam tylko, że użyłem czekolady białej barry callebaut.
Może BoBig coś pomoże?

Podam Wam jedną z wielu profesionalnych receptur na czekoladę plastyczną.
Gotowa czekolada w temperaturze pokojowej klei się mniej niż masy cukrowe. Przy łączeniu elementów z tej czekolady plastycznej można ją tak wygładzić że nie będzie śladu w miejscu połączenia. Czekolada po rozwałkowaniu wygląda jak kawałek skóry (chodzi mi o strukturę). Smakuje jak czekolada.
1000 g kuwertury czekoladowej
300 g syropu ziemniaczanego lub glukozowego
150 g syropu cukrowego 30 stopni w skali Bauma

Przygotowanie syropu cukrowego 1000 g cukru, 500 g wody. Zagotować, ostudzić.
Kuwerturę podgrzewamy do max 45 stopni C.
Syrop ziemniaczany wymieszać z syropem cukrowym. Całość wymieszać z rozpuszczoną kuwerturą. Odstawić do następnego dnia, do lodówki. Wyjąć z lodówki i gdy czekolada będzie dość plastyczna parę razy przerobić (czyli ugniatać jak ciasto rękami).

Syropu ziemniaczanego moim zdaniem nie można zastąpić czymś innym bez straty jakościowej tej czekolady plastycznej. Syrop jest znacznie gęstszy niż miód, mniej słodszy i jest bezbarwny. Dlatego biała czekolada plastyczna wykonana z tej receptury ma prawie biały kolor. Zbliżony kolorem do samej białej kuwertury.
Gdzie dostać syrop ziemniaczany? W cukierni! Porozmawiajcie z właścicielem, na pewno sprzeda wam 1 kg (w handlu są 10 kg wiaderka).
Taką czekoladę najlepiej barwić za pomocą barwników do czekolady.

Pozdrawiam
BoBig


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: Neska Listopad 11, 2013, 08:33:06
chciałabym odnowić wątek, czy ktoś z was obkłada torty czekoladą plastyczną?


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: Małgosia76 Listopad 12, 2013, 10:51:25
Hej obkładałam dwa razy nie jest to takie proste ale możliwe na torcik średnicy 24 wyszła mi czekolady plastycznej z 6 czekolad robiłam plastyczną czekoladę z miodem naturalnym na 2 tabliczki 2 łyżki miodu


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: Neska Listopad 12, 2013, 01:50:41
muszę spróbować tak dla domowników z ciekawości :D


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: Małgosia76 Listopad 12, 2013, 03:36:13
http://tortolandia.pl/mgallery/?sa=item;id=11422 wkleiłam fotkę do wglądu ale nie widzę wiec daje raz jeszcze  :)


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: Małgosia76 Listopad 12, 2013, 03:37:47
http://tortolandia.pl/mgallery/?sa=item;id=10955


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: Puchatieux Luty 05, 2014, 06:40:32
Testowałam już różne pomysły z plastyczną czekoladę domowej roboty. Jeśli robiłam z białej to pięknie się formowała, natomiast z gorzkiej było ciężej, była dość sztywna, jeśli chodzi o farbowanie to bez problemu białą można barwić za pomocą barwników w proszku i żelu, z płynnymi nie wyszło :)

http://tortolandia.pl/mgallery/?sa=item;id=15381


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: Malutka88 Luty 09, 2014, 02:38:57
też muszę wypróbować :) zawsze jakaś alternatywa :) a figurki dobrze się z niej robi ??


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: Basik Luty 18, 2014, 11:45:11
Tez musze ta czekolade przetestowac, zawsze to cos nowego. Jak sie uda, to zaskocze moich domownikow   :D


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: aneta3030 Marzec 17, 2014, 12:45:21
Probowalam kiedys zrobic czekolade plastyczna niestety nie wyszla wiec zaczelam bawiac sie czekolada i cos takiego mi wyszlo
nie wiem czy fotka wskoczy :)


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: aneta3030 Marzec 18, 2014, 12:15:52
wlasnie udalo mi sie po raz pierwszy zrobic czekolade plastyczna . 200g czekolady +74g miodu prawdziwego . Wczesniej cos namieszalam .
Oczywiscie czekolade temperowalam po czym dodalam miod . :))
Dziekuje ze jestescie  :)
Na sobote mam dwie torty czekoladowe do zrobienia  jak skoncze to wrzuce co zrobilam :)


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: aneta3030 Marzec 18, 2014, 02:51:53
ile roz wychodzi wam z 200 g czekolady?


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: kamilm Marzec 18, 2014, 05:36:43
czy możecie napisać, jakiej czekolady używacie do przygotowania cz. plastycznej? pytam o markę i zawartość kakao.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: M-J-T Marzec 21, 2014, 10:48:49
Witam! Czytam i czytam, próbuję robić tę czekoladę, ale nie wiem już w czym tkwi problem. Proporcje ok, czekolada nie jest najtańsza, miód prawdziwy,a mimo to nie wychodzi :( Po wyjęciu z lodówki czekolada jest jak kamień i z białym nalotem...Po ogrzaniu jej w mikrofalówce jestem w stanie ulepić z niej "niedorobione" róże bo czekolada zaczyna się topić w rękach (próbowałam z białą i mleczną czekoladą). Zależy mi żeby jednak się udało, ponieważ masa cukrowa mi nie smakuje :/ Poproszę, jeśli to możliwe o podanie konkretnej nazwy czekolad jakich używacie. Z góry dziękuję za odpowiedź :)


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: gosteczka007 Marzec 23, 2014, 06:20:04
Ja trzymam czekoladę plastyczną w lodówce ale owiniętą szczelnie, aby wilgoć się nie dostawała- to od tego jest nalot. Formuję z niej kwiaty ale dopiero jak ma temp. pokojową. Należy to robić w miarę sprawnie bo jak się za dużo ją miętosi to klei się i rozpuszcza.
Mój sposób robienia róż z czekolady jest inny niż z masy. Robię kulki tej samej wielkości- sporą ilość. Gdy pierwsze "odpoczną" to między woreczkami foliowymi rozpłaszczam, tak by jedna strona była grubsza a druga cieniutka jak najbardziej. Z takich płatków formuję róże. Są w miarę zgrabne. Płatki można wtedy nawet po jakimś czasie poprawić i formować jak się chce.


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: WitchKat Kwiecień 05, 2014, 10:49:08
Ja nie wiem czy dobrze robię ale czekolady nie przechowuję w lodówce - jedynie szczelnie owiniętą w temperaturze pokojowej. Ostatecznie zwykłej czekolady też nie trzeba przechowywać w lodówce - chyba, że są upały ;-)


Tytuł: Odp: Czekolada plastyczna
Wiadomość wysłana przez: nanillia Czerwiec 25, 2016, 11:43:17
Witam,
Przepraszam, że odświeżam wątek ale dopiero na forum trafiłam. Mam doświadczenie z czekoladą plastyczną - mogę podpowiedzieć jak ją przygotować i z nią pracować.