krem bananowy
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: krem bananowy  (Przeczytany 4962 razy)
yazonka
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 5


« : Październik 07, 2015, 10:36:10 »

Dziewczyny macie jakąś  sprawdzona receptur na krem bananowy do przełożenia tortu? Chodzi mi o krem na bazie śmietany i mascarpone.
Byłabym wdzięczna 😁
Zapisane
troczka
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 9


« Odpowiedz #1 : Październik 30, 2015, 09:50:56 »

Ja zazwyczaj robię taki krem na oko - jak do tej pory zawsze wyszedł super

Daję jedno opakowanie mascarpone (250g), jeden kartonik śmietanki 36% (około 250ml), 2 banany, pół szklanki cukru pudru. Czasami dodam też jakiś likier albo wódkę smakową (ostatnio dałam absolut vanilla) Oprócz tego że krem ma  wtedy bardziej intensywny smak, zapobiega też zczernieniu bananów. Ale jeśli ma to być tort dla dzieci, to ten składnik można spokojnie pominąć

Najpierw lekko ubijam śmietankę, dosypuję cukier puder, w osobnym naczyniu rozgniatam banany widelcem, zalewam kilkoma łyżkami alkoholu i dodaję mascarpone. Potem zawartość obu misek mieszam dokładnie razem (ale nie miksuję)


Ja najbardziej lubię dodawać taki krem do ciasta czekoladowego



Zapisane
myall
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 4


« Odpowiedz #2 : Grudzień 02, 2015, 10:17:28 »

Ja robię zwykłą bitą śmietanę i dodaję aromat bananowy (do nabycia np, na Allegro).
Do tego oczywiście kawałki świeżych bananów.

Najlepiej komponuje się z czekoladowym biszkoptem
Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC