Krem jagodowy
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Krem jagodowy  (Przeczytany 12812 razy)
ewkakub
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 132



« : Marzec 04, 2012, 02:19:35 »

Małe pytanie czy robił ktoś krem do przełożenia tortu o smaku jagodowym lub owoców leśnych. Zastanawiałam się czy nie zrobić budyniowego (śmietankowy budyń) na tej samej zasadzie co krem pomarańczowy lusii74. Kupić dwa małe słoiczki jagód zagotowac i zrobić budyn? Pytanie tylko czy pestki jagód nie będą denerwowały i właziły między zęby, czy zrobic z samego soku, czy też może zrezygnować z budyniowego i zrobić jakiś śmietanowy? Znacie może jakieś dobre kremy do przełozenia o tych smakach?
Zapisane
Ilion77
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 109



« Odpowiedz #1 : Marzec 04, 2012, 10:46:40 »

pomysł dobry, tylko rzeczywiście pestki mogą denerwować, ale za to potwierdzają, ze to są prawdziwe owoce a nie aromat. Może lepiej zrobić na soku jagodowym z dodatkiem niewielkiej ilości przetartych owoców( ewentualnie dżemu) Wtedy pestek nie będzie tak dużo, żeby drażniły .Tez muszę spróbować. Jak masz jakiś dobry, wypróbowany sok jagodowy to daj mi znać. Ja lubię prawdziwe, 100% soki, najlepiej domowe albo podobne, ale nie mam swojego.
Zapisane

Jolanta
jasia55
Super Babeczka/Ciacho
****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 275



« Odpowiedz #2 : Marzec 05, 2012, 02:13:30 »

Krem jagodowy:
0.5l śmietany kremówki 30%
0.5 kg serka mascarpone ( może być mniej)
słoik dżemu jagodowego
2 szt. śmietan fix
Śmietanę i śmietan fix ubić na sztywno,dodać serek wymieszany z dżemem i delikatnie,ale dokładnie wymieszać.
Zapisane

Jasia
kataszyna
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 660



« Odpowiedz #3 : Marzec 05, 2012, 03:24:44 »

Krem jagodowy:
0.5l śmietany kremówki 30%
0.5 kg serka mascarpone ( może być mniej)
słoik dżemu jagodowego
2 szt. śmietan fix
Śmietanę i śmietan fix ubić na sztywno,dodać serek wymieszany z dżemem i delikatnie,ale dokładnie wymieszać.

ooo, ciekawe! w lidlu jest akurat pyszny dżem jagodowy!  a czy ten krem nie wychodzi za rzadki? bałabym się mascarpone ze śmietaną bez usztywnienia żelatyna Smutny
Zapisane
jasia55
Super Babeczka/Ciacho
****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 275



« Odpowiedz #4 : Marzec 05, 2012, 05:29:07 »

W Lidlu tez jest serek mascarpone pakowany po 250g za niecałe 5 zł.Tak jak napisałam,dodaje tylko śmietan fix do śmietany,żelatyny nie daję,krem jest naprawdę pyszny.Co do dżemu kupnego to nie mam doświadczenia,bo robię ze swoich domowych dżemów.
Zapisane

Jasia
ewkakub
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 132



« Odpowiedz #5 : Marzec 05, 2012, 08:03:59 »

Dziękuję bardzo z chęcią wypróbuję tylko pytanie czy znajdę tutaj w Niemczech śmietanę kremówkę ;/
Zapisane
andrew
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 5


« Odpowiedz #6 : Marzec 05, 2012, 08:41:03 »

W Lidlu tez jest serek mascarpone pakowany po 250g za niecałe 5 zł.Tak jak napisałam,dodaje tylko śmietan fix do śmietany,żelatyny nie daję,krem jest naprawdę pyszny.Co do dżemu kupnego to nie mam doświadczenia,bo robię ze swoich domowych dżemów.
czy ten krem jest zwarty na tyle że utrzyma dekorację z masy cukrowej ? czy może lepiej zastosować żelatynę ?
Zapisane
jasia55
Super Babeczka/Ciacho
****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 275



« Odpowiedz #7 : Marzec 05, 2012, 10:39:08 »

Ten tort był przekładany kremem jagodowym,stał sobie w lodówce cały dzień i całą noc,a później jechał 35km i dojechał w całości.
Oczywiście tort był obsmarowany kremem cytrynowym,tzn 1 kostka masła zmiksowana z galaretką cytrynową rozpuszczona w szklance wody.


* zamek miniaturka.JPG (64.48 KB, 489x759 - wyświetlony 1077 razy.)
Zapisane

Jasia
werka
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 371



« Odpowiedz #8 : Marzec 05, 2012, 10:59:50 »

Jasia tort NIESAMOWITY!!!
A mogłabyś zdradzić z czego są zrobione tak perfekcyjne wieżyczki?
Zapisane
ewkakub
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 132



« Odpowiedz #9 : Marzec 06, 2012, 12:14:49 »

Rozumiem galaretka rozpuszczona w gorącej wodzie i przestudzona?
Zapisane
jasia55
Super Babeczka/Ciacho
****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 275



« Odpowiedz #10 : Marzec 06, 2012, 05:06:58 »

Tak, galaretka rozpuszczona w gorącej wodzie,taka lekko zastygająca.
Zapisane

Jasia
jasia55
Super Babeczka/Ciacho
****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 275



« Odpowiedz #11 : Marzec 06, 2012, 05:11:51 »

Sweet cake - to są te wieżyczki


* 19327829.jpg (7.84 KB, 200x150 - wyświetlony 1028 razy.)
Zapisane

Jasia
kokoloko
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 6


« Odpowiedz #12 : Marzec 07, 2012, 09:33:52 »

Krem jagodowy:
0.5l śmietany kremówki 30%
0.5 kg serka mascarpone ( może być mniej)
słoik dżemu jagodowego
2 szt. śmietan fix
Śmietanę i śmietan fix ubić na sztywno,dodać serek wymieszany z dżemem i delikatnie,ale dokładnie wymieszać.
[/quote
jasia 55  czy mascarpone przed dodaniem dżemu mam ubić czy "żywcem" wyjete z pudełka wymieszać z dżemem ? dziękuję za odpowiedź
Zapisane
jasia55
Super Babeczka/Ciacho
****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 275



« Odpowiedz #13 : Marzec 07, 2012, 03:54:45 »

Kokoloko - ser wyjąć z pudełka do miski,dodać dżem i wymieszać łyżką,(nie mikserem)dodać do ubitej śmietany i wymieszać też łyżką,nie mikserem.
Tak wygląda gotowy krem.


*  (84.2 KB, 778x584 - wyświetlony 776 razy.)
Zapisane

Jasia
jasia55
Super Babeczka/Ciacho
****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 275



« Odpowiedz #14 : Marzec 07, 2012, 04:01:50 »

Tak wygląda w torcie ( tort Zamek),od góry krem jagodowy,na dole krem malinowy.


*  (52.63 KB, 519x389 - wyświetlony 1026 razy.)
Zapisane

Jasia
Strony: [1] 2
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC