Tortolandia

Forum Tortolandii => Tajne receptury => W±tek zaczęty przez: motyczka15 Lipiec 24, 2015, 04:59:03



Tytuł: Masa cukrowa z dodatkiem m±ki?
Wiadomo¶ć wysłana przez: motyczka15 Lipiec 24, 2015, 04:59:03
Witam serdecznie!
 Znalazłam ostatnio przepis na masę cukrow± z dodatkiem m±ki,czy stosowali¶cie kiedy¶?
Masa cukrowa:
- margaryna  1,35 kg
- woda 250 ml
- m±ka pszenna 0,25 kg
- cukier puder 0,5 kg
Wodę gotować  z tłuszczem, po zagotowaniu wsypać m±kę, dokładnie wymieszać, chwilę prażyć. Zdj±ć z ognia, dodać cukier puder i wyrobić na gładk± masę. Dodać barwniki. Po przestudzeniu formować ozdoby.
Sama korzystam z samoróbki,pierwszy raz spotykam się z tak± mas±. Jakie s± Wasze do¶wiadczenia.
Pozdrawiam.


Tytuł: Odp: Masa cukrowa z dodatkiem m±ki?
Wiadomo¶ć wysłana przez: Elzunia Lipiec 26, 2015, 10:14:48
Ja z tego przepisu robilam kilka razy kwiatki ale nie okladalam nigdy tortu. Wedlug mnie to masa tylko do ozdob. Masa jest plastyczna, latwo sie z niej robi ozdoby.


Tytuł: Odp: Masa cukrowa z dodatkiem m±ki?
Wiadomo¶ć wysłana przez: motyczka15 Lipiec 29, 2015, 08:51:59
Dziekuje za odpowiedz. Pozostanę przy sprawdzonej samoróbce ;)


Tytuł: Odp: Masa cukrowa z dodatkiem m±ki?
Wiadomo¶ć wysłana przez: Paulaa20 Sierpień 09, 2015, 12:07:28
Ooo nigdy z dodatkiem m±ki nie widziałam.. Ale może warto spróbować


Tytuł: Odp: Masa cukrowa z dodatkiem m±ki?
Wiadomo¶ć wysłana przez: goncia Sierpień 11, 2015, 10:22:28
ja na takiej wyrosłam. Babci lepiłam róże do tortów. Jest miękka ale nie da się rozwałkowanej masy przenie¶ć bez uszczerbku, rwie się. Zdecydowanie nie do obkładania.


Tytuł: Odp: Masa cukrowa z dodatkiem m±ki?
Wiadomo¶ć wysłana przez: Martynkaa Sierpień 13, 2015, 02:57:16
Też kiedy¶ na niej pracowałam.  ;) Dodam tylko, że masa nie jest koloru białego.