masa z białej czekolady
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: masa z białej czekolady  (Przeczytany 16676 razy)
Pogoda
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 362



« : Maj 17, 2012, 07:40:27 »

Poratujcie. Jakie są najlepsze proporcje śmietany kremówki i białej czekolady, by masa wyszła idealnie gładka i kremowa? Dodam, ze nie chcę rozpuszczać czekolady w kremówce, chłodzić i po kilku godzinach ubijać, tylko zrobić wszystko za jednym zamachem. Ostatnio robiłam tak, że lekko ciepłą rozpuszczoną czekoladę dodałam do ubitej kremówki, i tak się to wszystko momentalnie zbiło, że masa wygladała nieapetycznie a i w smaku jakaś taka nieciekawa była. Smutny
Zapisane
Martynkaa
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 1041


« Odpowiedz #1 : Maj 17, 2012, 07:50:03 »

Do 500 ml ubitej śmietany dodaję 300g rozpuszczonej letniej czekolady. Nic się nie zbija, nie waży. Masa ma gładką konsystencję.
Zapisane
anulkanpl
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 480



WWW
« Odpowiedz #2 : Maj 17, 2012, 08:13:08 »

Martynkaa -masa nie będzie za gęsta z taką ilością czekolady? Ja robiłam na trochę ponad 300 ml.śmietanki 1 tabliczkę czekolady i serek mascarpone i była troszkę za gęsta.Roztopioną czekoladę mieszałam z serkiem i do śmietany.A jak dodajesz czekoladę do śmietany,boje się,że się zwarzy Niezdecydowany
Zapisane

Anna
giokonda
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 129



WWW
« Odpowiedz #3 : Maj 17, 2012, 09:15:50 »

Ja ubijam 500 ml kremówki. Rozpuszczam 100 g czekolady mlecznej i 50 g gorzkiej i dodaję 100 ml podgrzanej śmietany ( 18 lub 30%, ważne by była słodka a nie ukwaszona). Czekolada wtedy jak wystygnie jest o konsystencji Nutelli i łatwo ją wymieszać z ubitą śmietaną. Kiedyś zrobiłam eksperyment i do ubitej poprzedniego dnia kremówki (była bardzo mocno schłodzona) dodałam roztopionej i ciepłej jeszcze czekolady. Czekolada po zetknięciu ze śmietaną momentalnie zastygała przez co zrobiło się coś jakby Straciatella- śmietana nie połączyła (nie zabarwiła) się z czekoladą tylko było w niej pełno czekoladowych okruszków.
Zapisane



Martynkaa
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 1041


« Odpowiedz #4 : Maj 17, 2012, 09:36:06 »

Anulkanpl, ja nie daję serka w ogóle, tylko sama śmietana i do tego czekolada.
Giokonda, po prostu eksperyment Ci nie wyszedł. Śmietana do ubijania zawsze musi być bardzo schłodzona. Myślę, że czekolada była jednak zbyt chłodna, dlatego takie farfocelki Ci się zrobiły. A ponowne ubijanie (mieszanie) już ubitej śmietany, która już odstała swoje w lodówce, to w/g niezbyt dobry pomysł. Taka śmietana nie jest już tak puszysta.
Zapisane
kataszyna
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 660



« Odpowiedz #5 : Maj 17, 2012, 11:34:22 »

Ja na 400ml smietany 30% usztywnionej 1 lyzeczka zelatyny daje jedna tabliczke obojetnie jakiej lekko cieplej czekolady. Zawsze mi wychodzi :-)
 
Zapisane
Pogoda
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 362



« Odpowiedz #6 : Maj 18, 2012, 10:36:37 »

Tak się zastanawiam czy 2 tabliczek nie rozpuscić w mleku i taką czekoladę dodać do ubitej smietany. Poprzednio wlasnie farfocle się zrobiły... Co? Mam 600ml kremówki 37%. Czy te 2 tabliczki i tak 100ml mleka, bedzie jeszcze wymagalo zageszczenia żelatyną? Robię 1 blat biszkoptowy i na to tylko ma być ta czekolada plus maliny.
Zapisane
Majka93
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 152



WWW
« Odpowiedz #7 : Maj 19, 2012, 10:21:35 »

na mase przepisu nie mam, ale jesli ktos ma ochote poznac recepturke na mus z bialej czekolay to zapraszam
Zapisane
al.tomczak
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 564



« Odpowiedz #8 : Czerwiec 02, 2012, 03:11:39 »

Do 500 ml ubitej śmietany dodaję 300g rozpuszczonej letniej czekolady. Nic się nie zbija, nie waży. Masa ma gładką konsystencję.

Martynka potrzebuję zrobić róże i hortensje tylką 1B Wiltona na muffinkach. Zrobiłam krem 200g białej rozpuszczonej czekolady i 500g mascarpone. Krem wyszedł przepyszny ale niestety nie trzyma formy. Czy ten Twój trzyma formę? Proszę poradź mi coś, bo nie mam wprawy w zdobieniu workiem dekoratorskim. Kwiatki muszą wytrzymać kilka godzin poza lodówką przy temp. ok. 20 stopni C.
Zapisane

Aleksandra
Martynkaa
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 1041


« Odpowiedz #9 : Czerwiec 02, 2012, 04:10:15 »

Mi w ogóle do głowy nie przychodzi jaki krem wytrzyma kilka godzin w takiej temp. Ja np do muffinek, które nie będą przechowywane w lodówce używam śmietany roślinnej, plus jakieś dodatki żeby nie miała takiego jak dla mnie paskudnego smaku. Nawet wymieszana ze śmietaną zwierzęcą utrzyma kształt. Bo z kolei sama roślinna w ciepłym szybko na górze wysycha. Myślę, że wymieszana z Twoim kremikiem sprawdziłaby się świetnie.
Zapisane
al.tomczak
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 564



« Odpowiedz #10 : Czerwiec 02, 2012, 04:17:05 »

Dzięki Martynko coś będę musiała pokombinować! 
Zapisane

Aleksandra
Pogoda
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 362



« Odpowiedz #11 : Czerwiec 06, 2012, 09:07:11 »

Zrobiłam w koncu taki krem jak chciałam czyli rozpusciłam 2 białe czekolady w 100ml mleka, Po przestudzeniu dodałam do ubitej smietany i dla pewności dodalam saszetkę żelatyny. Na drugi raz zrobię te proporcje z 3 czekolad i zrezygnuję z żelatyny. Na 600ml śmietany, trochę za malo było czuć czekoladę ale konstytencja wyszła idealna, farfocli brak.
Zapisane
pszczółka
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 930



« Odpowiedz #12 : Czerwiec 06, 2012, 10:07:10 »

Mój przepis na ten krem :
800ml śmietanki kremówki
3 tabliczki białej czekolady
2 łyżki żelatyny
300ml śmietanki podgrzewam z pokruszoną czekoladą (nie gotować) do tego dodaję rozpuszczoną żelatynę.Resztę śmietanki ubijam na sztywno.Gdy śmietanka z czekoladą zaczyna lekko tężeć dodaje do ubitej śmietanki delikatnie mieszając.
Zawsze się udaje i ma fajny smak.Można dodać płatki migdałowe i kokos jeśli ktoś oczywiście lubi.
Zapisane
sailor moon
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 11



« Odpowiedz #13 : Luty 24, 2013, 10:23:30 »

To może poradzicie mi coś... Próbowałam zrobić ten krem, ale nie wyszedł... Rozpuściłam czekoladę w podgrzanej śmietance.. następnie schłodziłam i zaczęłam ubijać... i nic... dosypałam fixy.. i nic... aż w końcu zaczęły się robić małe grudki masła.. Czy nie da rady zrobić tym sposobem? Czy może za mało czekolady? Z mleczną czekoladą wyszło mi ok, ale z białą tragedia...
Zapisane
pszczółka
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 930



« Odpowiedz #14 : Luty 24, 2013, 10:27:12 »

Zawsze robię wg przepisu który wcześniej podałam i wychodzi dobrze.Może za mocno ostudziłaś śmietanę z czekoladą ?
Zapisane
Strony: [1] 2
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC