Tortolandia

Forum Tortolandii => Tajne receptury => Wątek zaczęty przez: Pogoda Maj 17, 2012, 07:40:27



Tytuł: masa z białej czekolady
Wiadomość wysłana przez: Pogoda Maj 17, 2012, 07:40:27
Poratujcie. ;) Jakie są najlepsze proporcje śmietany kremówki i białej czekolady, by masa wyszła idealnie gładka i kremowa? Dodam, ze nie chcę rozpuszczać czekolady w kremówce, chłodzić i po kilku godzinach ubijać, tylko zrobić wszystko za jednym zamachem.;) Ostatnio robiłam tak, że lekko ciepłą rozpuszczoną czekoladę dodałam do ubitej kremówki, i tak się to wszystko momentalnie zbiło, że masa wygladała nieapetycznie a i w smaku jakaś taka nieciekawa była. :(


Tytuł: Odp: masa z białej czekolady
Wiadomość wysłana przez: Martynkaa Maj 17, 2012, 07:50:03
Do 500 ml ubitej śmietany dodaję 300g rozpuszczonej letniej czekolady. Nic się nie zbija, nie waży. Masa ma gładką konsystencję.


Tytuł: Odp: masa z białej czekolady
Wiadomość wysłana przez: anulkanpl Maj 17, 2012, 08:13:08
Martynkaa -masa nie będzie za gęsta z taką ilością czekolady? Ja robiłam na trochę ponad 300 ml.śmietanki 1 tabliczkę czekolady i serek mascarpone i była troszkę za gęsta.Roztopioną czekoladę mieszałam z serkiem i do śmietany.A jak dodajesz czekoladę do śmietany,boje się,że się zwarzy :-\


Tytuł: Odp: masa z białej czekolady
Wiadomość wysłana przez: giokonda Maj 17, 2012, 09:15:50
Ja ubijam 500 ml kremówki. Rozpuszczam 100 g czekolady mlecznej i 50 g gorzkiej i dodaję 100 ml podgrzanej śmietany ( 18 lub 30%, ważne by była słodka a nie ukwaszona). Czekolada wtedy jak wystygnie jest o konsystencji Nutelli i łatwo ją wymieszać z ubitą śmietaną. Kiedyś zrobiłam eksperyment i do ubitej poprzedniego dnia kremówki (była bardzo mocno schłodzona) dodałam roztopionej i ciepłej jeszcze czekolady. Czekolada po zetknięciu ze śmietaną momentalnie zastygała przez co zrobiło się coś jakby Straciatella- śmietana nie połączyła (nie zabarwiła) się z czekoladą tylko było w niej pełno czekoladowych okruszków.


Tytuł: Odp: masa z białej czekolady
Wiadomość wysłana przez: Martynkaa Maj 17, 2012, 09:36:06
Anulkanpl, ja nie daję serka w ogóle, tylko sama śmietana i do tego czekolada.
Giokonda, po prostu eksperyment Ci nie wyszedł. Śmietana do ubijania zawsze musi być bardzo schłodzona. Myślę, że czekolada była jednak zbyt chłodna, dlatego takie farfocelki Ci się zrobiły. A ponowne ubijanie (mieszanie) już ubitej śmietany, która już odstała swoje w lodówce, to w/g niezbyt dobry pomysł. Taka śmietana nie jest już tak puszysta.


Tytuł: Odp: masa z białej czekolady
Wiadomość wysłana przez: kataszyna Maj 17, 2012, 11:34:22
Ja na 400ml smietany 30% usztywnionej 1 lyzeczka zelatyny daje jedna tabliczke obojetnie jakiej lekko cieplej czekolady. Zawsze mi wychodzi :-)
 


Tytuł: Odp: masa z białej czekolady
Wiadomość wysłana przez: Pogoda Maj 18, 2012, 10:36:37
Tak się zastanawiam czy 2 tabliczek nie rozpuscić w mleku i taką czekoladę dodać do ubitej smietany. Poprzednio wlasnie farfocle się zrobiły... ??? Mam 600ml kremówki 37%. Czy te 2 tabliczki i tak 100ml mleka, bedzie jeszcze wymagalo zageszczenia żelatyną? Robię 1 blat biszkoptowy i na to tylko ma być ta czekolada plus maliny.


Tytuł: Odp: masa z białej czekolady
Wiadomość wysłana przez: Majka93 Maj 19, 2012, 10:21:35
na mase przepisu nie mam, ale jesli ktos ma ochote poznac recepturke na mus z bialej czekolay to zapraszam


Tytuł: Odp: masa z białej czekolady
Wiadomość wysłana przez: al.tomczak Czerwiec 02, 2012, 03:11:39
Do 500 ml ubitej śmietany dodaję 300g rozpuszczonej letniej czekolady. Nic się nie zbija, nie waży. Masa ma gładką konsystencję.

Martynka potrzebuję zrobić róże i hortensje tylką 1B Wiltona na muffinkach. Zrobiłam krem 200g białej rozpuszczonej czekolady i 500g mascarpone. Krem wyszedł przepyszny ale niestety nie trzyma formy. Czy ten Twój trzyma formę? Proszę poradź mi coś, bo nie mam wprawy w zdobieniu workiem dekoratorskim. Kwiatki muszą wytrzymać kilka godzin poza lodówką przy temp. ok. 20 stopni C.


Tytuł: Odp: masa z białej czekolady
Wiadomość wysłana przez: Martynkaa Czerwiec 02, 2012, 04:10:15
Mi w ogóle do głowy nie przychodzi jaki krem wytrzyma kilka godzin w takiej temp. Ja np do muffinek, które nie będą przechowywane w lodówce używam śmietany roślinnej, plus jakieś dodatki żeby nie miała takiego jak dla mnie paskudnego smaku. Nawet wymieszana ze śmietaną zwierzęcą utrzyma kształt. Bo z kolei sama roślinna w ciepłym szybko na górze wysycha. Myślę, że wymieszana z Twoim kremikiem sprawdziłaby się świetnie.


Tytuł: Odp: masa z białej czekolady
Wiadomość wysłana przez: al.tomczak Czerwiec 02, 2012, 04:17:05
Dzięki Martynko coś będę musiała pokombinować!  ;)


Tytuł: Odp: masa z białej czekolady
Wiadomość wysłana przez: Pogoda Czerwiec 06, 2012, 09:07:11
Zrobiłam w koncu taki krem jak chciałam ;) czyli rozpusciłam 2 białe czekolady w 100ml mleka, Po przestudzeniu dodałam do ubitej smietany i dla pewności dodalam saszetkę żelatyny. Na drugi raz zrobię te proporcje z 3 czekolad i zrezygnuję z żelatyny. Na 600ml śmietany, trochę za malo było czuć czekoladę ale konstytencja wyszła idealna, farfocli brak. ;D


Tytuł: Odp: masa z białej czekolady
Wiadomość wysłana przez: pszczółka Czerwiec 06, 2012, 10:07:10
Mój przepis na ten krem :
800ml śmietanki kremówki
3 tabliczki białej czekolady
2 łyżki żelatyny
300ml śmietanki podgrzewam z pokruszoną czekoladą (nie gotować) do tego dodaję rozpuszczoną żelatynę.Resztę śmietanki ubijam na sztywno.Gdy śmietanka z czekoladą zaczyna lekko tężeć dodaje do ubitej śmietanki delikatnie mieszając.
Zawsze się udaje i ma fajny smak.Można dodać płatki migdałowe i kokos jeśli ktoś oczywiście lubi.


Tytuł: Odp: masa z białej czekolady
Wiadomość wysłana przez: sailor moon Luty 24, 2013, 10:23:30
To może poradzicie mi coś... Próbowałam zrobić ten krem, ale nie wyszedł... Rozpuściłam czekoladę w podgrzanej śmietance.. następnie schłodziłam i zaczęłam ubijać... i nic... dosypałam fixy.. i nic... aż w końcu zaczęły się robić małe grudki masła.. Czy nie da rady zrobić tym sposobem? Czy może za mało czekolady? Z mleczną czekoladą wyszło mi ok, ale z białą tragedia...


Tytuł: Odp: masa z białej czekolady
Wiadomość wysłana przez: pszczółka Luty 24, 2013, 10:27:12
Zawsze robię wg przepisu który wcześniej podałam i wychodzi dobrze.Może za mocno ostudziłaś śmietanę z czekoladą ?


Tytuł: Odp: masa z białej czekolady
Wiadomość wysłana przez: aga1799 Marzec 24, 2013, 01:10:28
Witajcie,
Potrzebuję  przepis na krem z białej czekolady - koniecznie na maśle....


Tytuł: Odp: masa z białej czekolady
Wiadomość wysłana przez: red0 Kwiecień 10, 2013, 07:09:10
czy taką masą maślano- czekoladową można obsmarować tort przed pokryciem masą?


Tytuł: Odp: masa z białej czekolady
Wiadomość wysłana przez: Karola88 Lipiec 12, 2016, 01:55:13
Witam,
czy na kremie powstałym z połączenia czekolady i śmietanki można układać ozdoby z lukru plastycznego?!
muszę zrobić taki krem do muffinek na których maja być ozdoby z lukru i zastanawiam się czy mi się nie rozpuszczą?
prosze o szybka poradę


Tytuł: Odp: masa z białej czekolady
Wiadomość wysłana przez: kamilm Lipiec 12, 2016, 10:44:12
na ganache spokojnie można dawać ozdoby z masy cukrowej


Tytuł: Odp: masa z białej czekolady
Wiadomość wysłana przez: angela86 Luty 22, 2017, 12:46:23
witam. Czy mogłabym prosić proporcje na ganache z białej czekolady ?


Tytuł: Odp: masa z białej czekolady
Wiadomość wysłana przez: angela86 Luty 22, 2017, 12:49:43
a czy mogę takim ganache posmarować tort przed obłożeniem masą ?? stosuje krem maślany ale tak pomyślałam ze taki będzie smaczniejszy ?? a może jakiś inny zamiennik kremu maślanego? Będę bardzo wdzięczna za porady. Pozdrawiam :)


Tytuł: Odp: masa z białej czekolady
Wiadomość wysłana przez: basia19 Wrzesień 17, 2017, 01:26:16
Witam, och jak dawno tu mnie nie było, mam pytanie: jakiej białej czekolady używacie do rozpuszczania, bo mnie udaje się rozpuścić tylko z milki inne przy topieniu robią się najpierw miękkie, a potem od razu są twarde jak skała, mowa tu o topieniu czekolady bez dodatków typu śmietana, masło itd. Zainteresował mnie ten krem z białej czekolady, ale nie zawsze mi udaje się taką czekoladę rozpuścić, może z dodatkiem śmietany czekolada rozpuści się bez problemu? Muszę wypróbować ten przepis, pozdrawiam wszystkich.