DYNIA NIE TYLKO NA HALLOWEEN
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: DYNIA NIE TYLKO NA HALLOWEEN  (Przeczytany 7318 razy)
al.tomczak
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 564



« : Grudzień 03, 2012, 04:01:50 »

Ostatnio mialam okazje zrobic dwa razy  pure z dyni i w zwiazku tym sie z Wami sprawdzonym przepisem. Pozniej podam kilka przepisow, w ktorych mozna wykorzystac pure z dyni.  Chichot

Dynie kroimy na kawalki sredniej wielkosci i czyscimy z wlokien z nasionami. Nie obieramy skorki! Pokrojone kawalki ukladamy w blaszsce z wysokim brzegiem pokrytej folia aluminiowa skorka do gory. Wkladamy do nagrzanego piekarnika 170-180°C na ok. 30-50 min. (zalezy jak duze sa kawalki). Co jakis czas sprawdzamy widelcem czy dynia jest miekka. Jezeli tak  to wyciagamy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
Po ostygnieciu nozem lub duza lyzka sciagamy skorke, ktora sciaga sie bez zadnego problemu. Krajemy dynie na mniejsze kawalki i wkladamy do czystej bawelnianej sciereczki (najlepsza jest do tego pieluszka z tetry) i odciskamy nadmiar soku.
Uwaga! Nie wylewamy soku! Odcisnieta dynie wkladamy do blendera i miksujemy na pure.
Za pierwszym razem nie odcisnelam soku i pure wyszlo za rzadkie. Za drugim razem odcisnelam nadmiar soku ale go wylalam i przy  miksowaniu okazalo sie, ze miasz z dyni byl za gesty i blender nie byl w stanie go zmiksowac, wowczas nalezy po troszku dodawac wczesniej odcisniety sok z dyni do uzyskania konsystencji mniej wiecej koncentratu pomidorowego z Pudliszek.
Pure pakujemy po 250g do woreczkow i wkladamy do zamrazalnika. Gotowe!
Zapisane

Aleksandra
Ines75
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 198


Kazdy kolejny torcik jest coraz lepszy ;)


« Odpowiedz #1 : Grudzień 03, 2012, 04:40:20 »

Moja rodzinka uwielbia zupke z dyni Hokaido z dodatkiem imbiru lub soku z pomaranczy.Albo nadziwana mieskiem mielonym i zapiekam w piekarniku .Naprawde polecam !jezeli ktos jest zainteresowany to podam przepis .
Zapisane
Mecconti
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 8


« Odpowiedz #2 : Styczeń 07, 2013, 08:48:10 »

Ostatnio mialam okazje zrobic dwa razy  pure z dyni i w zwiazku tym sie z Wami sprawdzonym przepisem. Pozniej podam kilka przepisow, w ktorych mozna wykorzystac pure z dyni.  Chichot

Dynie kroimy na kawalki sredniej wielkosci i czyscimy z wlokien z nasionami. Nie obieramy skorki! Pokrojone kawalki ukladamy w blaszsce z wysokim brzegiem pokrytej folia aluminiowa skorka do gory. Wkladamy do nagrzanego piekarnika 170-180°C na ok. 30-50 min. (zalezy jak duze sa kawalki). Co jakis czas sprawdzamy widelcem czy dynia jest miekka. Jezeli tak  to wyciagamy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
Po ostygnieciu nozem lub duza lyzka sciagamy skorke, ktora sciaga sie bez zadnego problemu. Krajemy dynie na mniejsze kawalki i wkladamy do czystej bawelnianej sciereczki (najlepsza jest do tego pieluszka z tetry) i odciskamy nadmiar soku.
Uwaga! Nie wylewamy soku! Odcisnieta dynie wkladamy do blendera i miksujemy na pure.
Za pierwszym razem nie odcisnelam soku i pure wyszlo za rzadkie. Za drugim razem odcisnelam nadmiar soku ale go wylalam i przy  miksowaniu okazalo sie, ze miasz z dyni byl za gesty i blender nie byl w stanie go zmiksowac, wowczas nalezy po troszku dodawac wczesniej odcisniety sok z dyni do uzyskania konsystencji mniej wiecej koncentratu pomidorowego z Pudliszek.
Pure pakujemy po 250g do woreczkow i wkladamy do zamrazalnika. Gotowe!

A co dalej z takim pure? Tylko zupka ? czy może masz jakieś fajne pomysły na coś innego? Pytam bo mam jeszcze dwie dynie w piwnicy i kompletny brak pomysłu co z nimi zrobić, jeśli oczywiście do czegoś się jeszcze nadają 
Pozdrawiam,
Mecconti
Zapisane
kaskak
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 1


« Odpowiedz #3 : Styczeń 12, 2013, 04:36:27 »

http://www.mojewypieki.com/tag/dynia
tutaj macie więcej możliwości, mi dynia nie smakowała dopóki nie zaczęłam jej wykorzystywac na słodko;)
Zapisane
sweet p.s
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 29



WWW
« Odpowiedz #4 : Listopad 20, 2013, 10:46:36 »

oj ja napewno sprawdze ten przepis bo juz od dluzszego czasu marzy mi sie amerykanski placek z dynia )) Dzieki!
Zapisane
marysia78
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 3


« Odpowiedz #5 : Listopad 20, 2013, 11:03:38 »

Ja jeszcze nigdy nie próbowałam nic z dyni, ale teraz chcę spróbować. ;-)
Zapisane
SARA
Super Babeczka/Ciacho
****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 210


« Odpowiedz #6 : Listopad 21, 2013, 05:34:52 »

a ja z dyni ostatnio robiłam racuszki z dyni i dzem dyniowo-jabłkowy pycha.
Zapisane
calineczka
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 7



« Odpowiedz #7 : Grudzień 11, 2013, 04:29:22 »

dobra jest zupka z dyni na mleku
Zapisane

be natural
o.laz
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 3


« Odpowiedz #8 : Styczeń 06, 2014, 01:28:53 »

ja wlasnie dzis takie puree wykorzystałam do muffinek. pycha!
Zapisane
kasza
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 23


Słodkie róże


« Odpowiedz #9 : Wrzesień 10, 2016, 12:53:46 »

Babka z dyni.
Sk?adniki:
2 1/3 szklanki cukru  (ja daje mniej ok. 1 2/3 szk),
3 1/3 szklanki m?ki,
2 szklanki dyni (tylko mi??sz, rozgotowany na papk? lub pure z przepisu powy?ej),
4 jaja,
2/3 szklanki mas?a,
½ ?y?eczki proszku do pieczenia,
½ ?y?eczki soli,
2 ?y?eczki sody,
1 ?y?eczka cynamonu, mo?na te? doda? troch? przyprawy do piernika (ok2 ?y?eczek)
rodzynki, orzechy (mo?na te? doda? migda?y, wiórki kokosowe, kakao, czekolad?)
woda -je?li ciasto b?dzie za g?ste doda? troch? wody
 
Technika wykonania jak przy ka?dej babce.  Nak?adamy ciasto na wysmarowan? form? i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza 45-60min.
Zapisane
zdolnusia
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 3



« Odpowiedz #10 : Grudzień 08, 2016, 09:15:05 »

Dzięki za przepis! Uwielbiam dynie, raz do roku (przynajmniej) ją jem.
Zapisane

Masz problem z łupieżem pstrym? Koniecznie zobacz maść na łupież pstry bez recepty.
taemo
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 4



« Odpowiedz #11 : Styczeń 25, 2017, 09:49:26 »

Babki z dyni nigdy nie jadłam, ani nawet nie widziałam nigdzie, a wydaje się ciekawy pomysł Chichot Muszę wypróbować i przekonam się sama
Zapisane

Pozdrawiam
krystianhapa2
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 2


« Odpowiedz #12 : Luty 08, 2017, 01:27:07 »

Ciasto i zupa z dyni są świetne, ale... próbowaliście kiedyś lody dyniowe?
Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC