Makowiec-polska specjalność:)
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Makowiec-polska specjalność:)  (Przeczytany 4942 razy)
mamaoli
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 14



« : Październik 25, 2009, 11:33:06 »

Gdy jestem na święta we Francji zawsze muszę upiec makowiec dla mojej siostry i jej męża ,chociaż najbardziej zapalonymi fanami są ich sąsiedzi i rodzina mojego szwagra.Zdarzyło się kiedyś,że przez dwa dni piekłam makowce,jakaś paranoja Od dwóch lat mam na to sposób.kupuję w dobrej cukierni kilka makowców i wieziemy je do Francji-obczęstowujemy nimi "sąsiadów" i dalszą rodzinę.Dla siostry i bliższej rodziny piekę 3 makowce i mam wreszcie czas dla siebie;) chociaż lubię piec:) ale hurtowo to już nie jest taka frajda;)zwłaszcza,że cały mak potrzebny do wypieku musiałam wieźć ze sobą,bo tam jest mało popularny i trudno dostępny.
No to tyle jeśli chodzi o wstęp;)
Podaję mój przepis na "makowiek" bo tak czytają to Francuzi;)

Składniki
Ciasto: 1/2kg mąki, 2jajka, 1kostka masła lub margaryny, 2łyżki cukru, 5dag drożdzy, 1/2szklanki mleka, szczypta soli.

Nadzienie: 1/2kg maku, 1szklanka cukru, garść mąki, 1/4kostki roztopionego masła lub margaryny, 2jajka, 10dag namoczonych  rodzynek, kandyzowana skórka pomarańczowa, orzechy,olejek migdałowy.

Pzygotować rozczyn z drożdzy, mleka, 1/2łyżeczki cukru i 5-6 łyżek mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę z tłuszczem posiekać nożem, dodać cukier, sól, jajka- zagnieść.Następnie dodać wyrośnięte drożdze i dokładnie wyrobić. Ciasto zawinąć w gazę i włożyć do zimnej wody(wody musi być tyle by ciasto było "utopione") do wypłynięcia.Jeżeli drożdże będą świeże(a takie powinny być) ciasto wypłynie po 10 minutach.
 Mak zalewamy dużą ilością  wrzącej wody  na całą noc. Na drugi dzień przelewamy na sito o drobnych oczkach i odciskamy z wody, następnie 2 razy mielimy maszynką i dodajemy wszystkie składniki- mieszamy. Można użyć gotową masę makową .
Ciasto po wypłynięciu dzielimy na dwie części(nadzienie również) podsypujemy mąką wałkujemy dość cieńko, rozsmarowujemy  nadzienie i rolujemy. Ciasto zawijamy w pergamin z lekkim luzem  a końcówki podwijamy. To samo robimy z drugą porcją.
Obie rolady wkładamy na blachę i do piekarnika na 50-60 minut. 180C
Po wystygnięciu smaruję makowiec zwykłą plewą zroboioną z cukru pudru i gorącej wody
Wszystkim  którzy wykorzystają mój przepis życzę SMACZNEGO

Zapisane
misiek44
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 8


« Odpowiedz #1 : Marzec 09, 2010, 04:51:07 »

Witaj, uważam , że makowiec z gotowej masy makowej to nie to samo, co własnoręcznie przygotowany. Próbowałem tylko raz i więcej nie będę...
Może kiedyś wypróbuję Twój przepis, ale mam złe doświadczenia z ciastem drożdżowym i omijam ich wykonanie szerokim łukiem. ... A szkoda... może dużo tracę
Pozdrawiam!
Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC