Masy cukrowe "styl angielski"
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4 ... 25
  Drukuj  
Autor Wątek: Masy cukrowe "styl angielski"  (Przeczytany 148980 razy)
miki
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 6


« Odpowiedz #15 : Listopad 03, 2009, 03:23:23 »

a duże ilości tego barwnika trzeba użyć aby był efekt??
Zapisane
mała
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 13


« Odpowiedz #16 : Listopad 03, 2009, 03:36:42 »

Wystarczy niewielka ilość aby był efekt!
Zapisane
mała
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 13


« Odpowiedz #17 : Listopad 03, 2009, 03:55:31 »

Warto spróbować!!!
Zapisane
Dorotaxx
Gościu
« Odpowiedz #18 : Listopad 04, 2009, 09:35:15 »

Podam Wam przepis na masę cukrową odpowiednią  zarówno na pokrywanie tortów jak i robienie figurek

ok. 80 dag cukru pudru
10 dag glukozy ( w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml zimnej wody
2 łyzeczki margaryny Planta
łyzka gliceryny
aromat migdałowy

Zalaz żelatynę zimną wodą,odstawić na ok 5 minut

Postawić żelatynę nad parą wodną , mieszać aż się ,,rozluźni,,

Wsypac glukoze,

Dodać Plantę i zdjąć miskę z ognia zanim tłuszcz całkowicie się roztopi.

Ostudzić mieszankę, wlac aromat migdałowy i glicerynę

Połączyć papkę z cukrem pudrem, wyrabiać aż masa będzie plastyczna .Cukier należy dosypywać stopniowo.  Jeśli uznamy ,ze masa ma odpowiednią konsystencje nie należy dosypywać więcej.

Gdyby jednak masa była zbyt klejąca trzeba dosypać cukru, jeśli będzie za sucha , wystarczy dodać łyżeczkę planty


Gotową masę cukrową można  wałkować na blacie posypanym mąka ziemniaczaną .
Można  też posmarować blat i wałek cienką warstwą planty



Podobny przepis dostałam od koleżanki. Ja go troszkę zmodyfikowałam
Zapisane
jogalanna
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 79



« Odpowiedz #19 : Listopad 07, 2009, 03:39:08 »

Gorąco polecam wszystkim tą masę od Dototaxx, jest REWELACYJNA !!!!!!!
Zapisane
gość
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 27


« Odpowiedz #20 : Listopad 07, 2009, 09:55:27 »

Dorotaxx dziękuję za przepis i polecam wszystkim

Zapisane
dalka
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 1


« Odpowiedz #21 : Listopad 08, 2009, 07:07:42 »

Widzę kolejny przepis do wypróbowania
Zapisane
ANGI
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 11



« Odpowiedz #22 : Listopad 08, 2009, 08:31:30 »

Dorotko masę wypróbowałam, jest fantastyczna, nie twardnieje tak szybko jak poprzednia, no i oczywiście jest śnieżnobiała:) SUPER:)
Zapisane
nemala
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 10



« Odpowiedz #23 : Listopad 17, 2009, 12:32:09 »

Dzięki Dorotaxx za przepis, zapowiada sie obiecująco Kupiłam już co trzeba i będę działać.

A tak przy okazji może ktoś ma przepis na masę czekoladorą tą plastyczną, może nie jest trudna do zrobienia, bo ta w sprzedaży to mnie ceną odstrasza
Zapisane
Dorotaxx
Gościu
« Odpowiedz #24 : Listopad 17, 2009, 02:25:38 »

Kochani , ostatnio robie mase bez gliceryny , wychodzi identyczna więc można ją sobie darować
Zapisane
danulka327
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 10


Słodyczy w życiu nigdy za wiele !


« Odpowiedz #25 : Grudzień 14, 2009, 08:21:33 »

... A tak przy okazji może ktoś ma przepis na masę czekoladorą tą plastyczną, może nie jest trudna do zrobienia ...

Mnie też by się przydał taki przepis więc otworzyłam w tym celu nowy wątek, mam nadzieję, że ktoś się tam odezwie z fajnym przepisem - zobaczymy co z tego wyniknie.
Zapisane
Kasia91
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 3


« Odpowiedz #26 : Luty 26, 2010, 09:57:52 »

Jak można zabarwić masy?
Zapisane
eeffkkaa
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 39



« Odpowiedz #27 : Marzec 22, 2010, 09:29:43 »

ja podobnie  robię, ale mniej wysiłku i pilnowania
   żelatyna zalana wodą pozostawiona chwilkę aby napeczniala wkładam do mikrofalówki  pare sekund/// do misy wsypuje cukier puder jest taki taniutki w tesco bardzo mialki i bielutki super ( granatowa torebka) + opakowanie w torebce glukozy + rozpuszczona zelatyna i mieszam
                                          jak za gęste to troszeczkę wody i tyle
uwaga. na misie i takie tam ta masa sie nie nadaje  ale do powleczenia tortu sepen      najlepsza
Zapisane
stelawro
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 16


« Odpowiedz #28 : Marzec 23, 2010, 09:14:55 »

Ja od dłuższego czasu korzystam z przepisu Dorotaxx (bez gliceryny) i jestem bardzo zadowolona. Masa ta daje bardzo dużo możliwości, jest super! Polecam.
Zapisane
Moira1909
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 8


« Odpowiedz #29 : Marzec 23, 2010, 08:37:59 »

WITAM
Ja do przepisu Dorotaxx dodaję łyżkę stołową octu.
Jest to najlepszy przepis jaki wypróbowałam gorąco polecam.
POZDRAWIAM
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4 ... 25
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC