Masy cukrowe "styl angielski"
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 22 23 [24] 25
  Drukuj  
Autor Wątek: Masy cukrowe "styl angielski"  (Przeczytany 148979 razy)
Neska
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 493


każdy mistrz był kiedyś amatorem


« Odpowiedz #345 : Lipiec 07, 2014, 05:30:45 »

Dzięki Neska, chyba zdecyduję się na jeszcze jedno podejście, ale nie chcę kolejnej masy wywalać do kosza. Czy któraś z was miała tak, ze na drugi dzień, po przechowywaniu w lodówce, szczelnie zamkniętą, masa straciła zupełnie elastyczność? Zrobiła się krucha i rozpadała w dłoniach?
tak czerwona z białą nie mam problemów, ale zawsze robię na świeżo.
Zapisane

moza
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 29


« Odpowiedz #346 : Lipiec 07, 2014, 06:22:39 »

Dzieki wszystkim za porady. Może następnym razem się uda. Do 10 razy sztuka
Zapisane
Elzunia
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 93


« Odpowiedz #347 : Lipiec 07, 2014, 08:52:34 »

Tez bym powiedziala, daj mniej cukru. Tak na wyczucie, jak juz bedziesz miala "plasteline" lekko ciagnaca to nie dodawaj wiecej cukru. Odloz na godzine (nie do lodowki) a pozniej do dziela .
U mnie czerwona tez szybko kruszeje.
Zapisane
moza
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 29


« Odpowiedz #348 : Lipiec 07, 2014, 10:40:52 »

Mi skruszała turkusowa więc chyba chodzi o barwnik  Co?
Zapisane
moza
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 29


« Odpowiedz #349 : Sierpień 08, 2014, 02:29:00 »

Czy robił ktoś z was masę cukrową ze śmietaną? Widziałam gdzieś na internecie i zaintrygował mnie.
Zapisane
xMax
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 89



« Odpowiedz #350 : Październik 19, 2014, 07:55:58 »

Trafiło mi się ostatnio zamówienie na tort bez żelatyny w związku z tym chciałem podzielić się z wami przepisem na masę z agarem.
Modyfikowałem sławny przepis Dorotaxx i po 3 próbach dobierania ilości agaru masa wyszła całkiem fajna.
 - 110g wody
 - 10g agaru
 - 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
 - 30g planty
 - 1 łyżka gliceryny
 - 1 łyżeczka CMC (okazała się niezbędna ze względu na "kruchość" masy)
 - 1-1,2 kg cukru pudru.

Masę wykonujemy dokładnie tak samo jak w sławnym przepisie Dorotaxx z wyjątkiem rozpuszczania agaru. Gdyż ten po zalaniu wodą i napęcznieniu wymaga gotowania do  całkowitego rozpuszczania. Następnie dodajemy plantę i glicerynę aby się rozpuściły. Pozostałe kroki już wg oryginalnego przepisu.
Masa (wymaga jednak dodania CMC) jest dobrze elastyczna jednak ze względu na kolor agaru nie jest tak śnieżnobiała jak ta na żelatynie.
Zapisane
3torty
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 127



WWW
« Odpowiedz #351 : Październik 19, 2014, 08:04:37 »

Trafiło mi się ostatnio zamówienie na tort bez żelatyny w związku z tym chciałem podzielić się z wami przepisem na masę z agarem.

Dzięki. Mam wielu wegańskich i wegetariańskich znajomych, którzy pytali o taka masę, bez żelatyny.
Na pewno się przyda.
Zapisane
xMax
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 89



« Odpowiedz #352 : Październik 19, 2014, 08:20:06 »

zapomniałem o glukozie
czyi plus 100g glukozy
Zapisane
Manta88ZG
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 5


« Odpowiedz #353 : Styczeń 19, 2015, 01:08:43 »

o kurcze, aż musze wypróbować bez żelatyny ))
Zapisane
BlondVenus
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 1



« Odpowiedz #354 : Styczeń 23, 2015, 08:33:35 »

witajcie, zabieram się za moj pierwszy tort, tak więc przepraszam za głupie blond-pytanie, ale bedac w sklepie zakupiłam 2 rodzaje żelatyny, bo nie byłam pewna którą wziąć... a więc pierwsza z Gellwe
http://www.gellwe.pl/typo3temp/pics/c00a51fca9.jpg
i  druga z Dr.Oetker
http://oetker.blob.core.windows.net/format/696691/636x380/0/zelatyna-fixdeserowa.png

teraz dopiero doczytałam ze ta druga to jest jakis fix... czyli dla pewności - ta pierwsza będzie dobra? 

pozdrawiam cieplutko
Zapisane

xMax
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 89



« Odpowiedz #355 : Styczeń 23, 2015, 09:30:19 »

Gelwe - tak
Ten fix zdecydowanie nie (musiałabyś go dać 5 razy tyle bo ma tylko 20% żelatyny i inne wynalazki)
Cytuj
Składniki
cukier, 20% żelatyna wieprzowa instant, skrobia modyfikowana, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, substancja zagęszczająca (sól sodowa karboksymetylocelulozy).
Zapisane
ana295
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 159


« Odpowiedz #356 : Styczeń 27, 2015, 02:29:52 »

Ten fix jest super do śmietany, jeśli mam tort na szybko i nie zdążę zrobić śmietany pasteryzowanej, to robię ją właśnie z tym fixem, polecam.
Zapisane
Sosna88
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 42



WWW
« Odpowiedz #357 : Luty 19, 2015, 07:55:05 »

Mam pytanie odnośnie tej glukozy w płynie to jest jakaś specjalna czy tą w proszku jakoś się rozpuszcza widziałam jakąś glukozę Wiltona? I te 4 łyżeczki żelatyny w jakiej ilości wody rozpuszczacie?
Zapisane
Martynkaa
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 1041


« Odpowiedz #358 : Luty 19, 2015, 11:10:41 »

Używam zwykłej glukozy do wlewek i w niej rozpuszczam żelatynę. Próbowałam tej w syropie Wiltona i jakoś specjalnej różnicy w plastyczności masy nie zauważyłam. Poza tym zastanawia mnie dlaczego jest tak bardzo droga.Za malutki pojemniczek 340 g trzeba zapłacić prawie 30 zeta, a w hurtowni ok 50 zł za 15 kg. Szok
Zapisane
Emiliaa
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 6


« Odpowiedz #359 : Luty 19, 2015, 12:50:20 »

Mam pytanie odnośnie tego na czym najlepiej jest rozwałkować masę cukrową bo jak wałkowałam na mące ziemniaczanej to na masie pozostaje tak jakby "pyłek" tej mąki i nie wiem jak się go pozbyć aby kolory masy były tak intensywne jak przed wałkowaniem.
Zapisane
Strony: 1 ... 22 23 [24] 25
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC