masy - przełożenie do biszkopta
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4 ... 28
  Drukuj  
Autor Wątek: masy - przełożenie do biszkopta  (Przeczytany 165589 razy)
kucharka34
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 12


« Odpowiedz #15 : Marzec 29, 2010, 09:55:54 »

Masa podana przez Zuza i Domowedelicje brzmią bardzo smakowicie. Koniecznie je wypróbuję, uwielbiam bitą śmietanę!
A czy te masy są też tak delikatne jak sama śmietana w torcie?? Tzn. czy też lubią się czasem rozpuścić. Czy powinnam na coś szczególnie uważać?


witam
a to wlasnie druga masa, ktora robilam. w sumie trzy wczoraj eksperymentowalam:)

smiechu bylo co nie miara... bo wszyscy stwierdzili,ze to krem dla odchudzajacych sie. czuć bylo wode  powaznie.
zrobilam jak w przepisie. ale nie smakowalo nam. ale przepis fajny.tylko go nasteonym razem zmodyfikuje. mniej zdecydowanie wody. wiecej kawy. wiecej cukru.  pisalo lekko oslodzic - wiec dalam czubata lyzeczke. a to bylo malo. te szklanke kawy dalam do 600 ml smietany 36%.
bardzo prosty krem. faktycznie jak pianka. ale smakowo - do poprawki - jak dla mnie.

pozdrawiam

ps. czy ktos jeszcze testowal ten krem?


oczywiscie zle kliknelam - chodzilo o mase zuzy - smietana z kawa
Zapisane
kucharka34
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 12


« Odpowiedz #16 : Marzec 29, 2010, 10:00:43 »

jeszcze probowalam "rzucanie" biszkoptem.  faktycznie rewelacja. ja zawsze odwracalam biszkopt do gory nogami - a tu prosze. nie chcialam wierzyc,ze to dziala. wiec jesli ktos bedzie tez takim niedowiarkiem jak ja - to mowie od razu - DZIALA !!!!!

a ile razy mi ten biszkopt odwrocony wypadl..Co?  teraz juz pełen luz - brawo za pomysl.
Zapisane
tomcio
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 3


« Odpowiedz #17 : Marzec 31, 2010, 08:25:14 »

Ja robie bardzo dobra masę nugatowo-czekoladową
20-30 dag orzechów włoskich zmielonych
2 łużki miodu
100 ml smietanki 18-30 %
Wszystko trzeba przesmażyć i ostudzić.
200 g czekolady gorzkiej rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.
200 g masła zmiksować z wystudzoną masą nugatową i czekoladą. Masa jest naprawdę przepyszna.
Polecam,
Zapisane
Moira1909
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 8


« Odpowiedz #18 : Kwiecień 07, 2010, 04:36:55 »

Witam
zna ktoś może przepis na dobrą masę toffi ??
Zapisane
kucharka34
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 12


« Odpowiedz #19 : Kwiecień 07, 2010, 08:44:09 »

witaj
ja robie mase toffi z serkiem mascarpone. puszka masy toffi i dwa serki mascarpone. razem 500 g. wystarczy wymieszac razem i masa gotowa. jest pyszna!!!
ale jest jeden problem. pare razy masa mi plywala...robilam podstawowy blad - za duzo mieszania. teraz wpadlam na pomysl - do miski daje od razu mase toffi i serki - pare obrotow mikserem,naprawde PARĘ!!! i masa gotowa  ale masy nie jest duzo.bo tam nie zwieksza sie zadna objetosc:). wystarcza jej spokojnie na jedno przelozenie do tortu i na wierzch tortu. albo na jedno przelozenie do biszkoptu pieczonego w prostokatnej formie.
Zapisane
Moira1909
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 8


« Odpowiedz #20 : Kwiecień 08, 2010, 01:55:09 »

super wielkie dzięki napewno wypróbuję 
Zapisane
annlobez
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 14


« Odpowiedz #21 : Kwiecień 24, 2010, 11:12:20 »

Hej ja często robie krem budyniowy (gotuje swój krem)do tego robię masę :
-0,5 szkl cukru
-0.5 szkl.wody
-kostka margaryny(250 gr)
-3-4 łyżki kakao
-1,5 szkl mleka w proszku
Wode z margaryna gotuje dodaje cukier i kakaomieszam na jednolita mase odstawiam z ognia dodaje mleko w proszku i nadal mieszam az masa bedzie jednolita i gładka,jak przestygnie dodajemy do kremu budyniowego i miksujemy.po schłodzeniu smakuje troszke jak lody czekoladowe. bardzo dobra jest tez wersja bez kakao (wychodzi cos jak biala czekolada).polecam
Zapisane
Malinka
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 3


« Odpowiedz #22 : Kwiecień 25, 2010, 08:30:52 »

Ciekawy przepis, napewno wyprubuję 
Zapisane
annlobez
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 14


« Odpowiedz #23 : Kwiecień 26, 2010, 09:33:47 »

krem budyniowy który robie :
-0,5 l.mleka
-4 łyżki mąki pszennej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 cukier waniliowy
-3/4 szkl.cukry kryształu
-1 kostka(250gr) margaryny
Szklankę mleka gotuje razem z cukrem waniliowym i kryształem, w drugiej części mleka zorprowadzam 2 rodzaje mąki.Wlewam do gotującego sie mleka i gotuje jak budyń (ciągle mieszając) aż zgestnieje,odstawiam do wystygnięcia.Zimna masę budyniową miskuje dodając po trochu margaryne i miksuje na gładką masę. Czasamii dodaje troszke alkoholu 
Jeżeli robie tę masę budyniowa do połączenia z tą al'a czekolada (przepis wyżej) to daje tylko pół szkl cukru i pół kostki margaryny.
Zapisane
annlobez
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 14


« Odpowiedz #24 : Kwiecień 27, 2010, 10:05:05 »

Wymyśliłam i zrobiłam wczoraj nowy krem jest to krem cytrusowy.
Gotuje pokrojoną w grube plastry duża cytryne i dużą pomarańcze w wodzie z cukrem jak sa juz prawie miekkie przekładam na patelnie z mala iloscia syropu w ktorym sie gotowaly dodaje 2-3 łyzki cukru dusze jeszcze jakies 15 min. nastepnie wyciagam owoce cieniusienko odkrawam srorke a miasz siekam na drobne kawaleczki to co zostala na patelni mieszam z syropem w ktorym wczesniej sie gotowaly owoce i dodaje troche wody zeby zlagodzic smak(jest kwasno-gorzko-slodkawy).Syrop wykorzystalam do nasaczenia biszkoptu.
Gotuje krem budyniowy jak sie juz utrze z maslem dodaje sok z 1 cytryny i dalej ucieram.
1/4 kremu odkladam do posmarowania tortu na wierzchu a do reszty dodaje posiekany miąsz z cytryny i pomaranczy mieszam łyżka.
Teraz tylko przelozyc biszkopt i smacznego:)
Zapisane
jogalanna
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 79



« Odpowiedz #25 : Maj 13, 2010, 07:59:34 »

Bardzo dobra jest masa z bitej śmietany + owoce+ galaretka. Biorę np. szklankę truskawek i szklankę wody. Gotuję truskawki w wodzie, rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem, do wrzącej masy wsypuję 1,5- 2 galaretki. Czekam aż się ostudzi i leciutko stężeje. W tym czasie ubijam 1 szklankę kremówki (na sztywno). Gdy galaretka zaczyna tężeć, mieszam wszystko razem i powstałą masą przekładam tort. Mniam!

Masa jest świetna, robiłam ją już dwa razy z podwójnych składników i drugim razem już czekałam cierpliwie aż galaretka z truskawkami stężeje i śmietanka była od razu sztywna.
Dałam też troszkę mniej galaretki bo faktycznie gdy się daje dwie to masa jest za sztywna.
Zapisane
jogalanna
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 79



« Odpowiedz #26 : Maj 13, 2010, 08:22:07 »

Masa podana przez Zuza i Domowedelicje brzmią bardzo smakowicie. Koniecznie je wypróbuję, uwielbiam bitą śmietanę!
A czy te masy są też tak delikatne jak sama śmietana w torcie?? Tzn. czy też lubią się czasem rozpuścić. Czy powinnam na coś szczególnie uważać?


witam
a to wlasnie druga masa, ktora robilam. w sumie trzy wczoraj eksperymentowalam:)

smiechu bylo co nie miara... bo wszyscy stwierdzili,ze to krem dla odchudzajacych sie. czuć bylo wode  powaznie.
zrobilam jak w przepisie. ale nie smakowalo nam. ale przepis fajny.tylko go nasteonym razem zmodyfikuje. mniej zdecydowanie wody. wiecej kawy. wiecej cukru.  pisalo lekko oslodzic - wiec dalam czubata lyzeczke. a to bylo malo. te szklanke kawy dalam do 600 ml smietany 36%.
bardzo prosty krem. faktycznie jak pianka. ale smakowo - do poprawki - jak dla mnie.

pozdrawiam

ps. czy ktos jeszcze testowal ten krem?


oczywiscie zle kliknelam - chodzilo o mase zuzy - smietana z kawa


Ja stosuje takie proporcje:
pół litra kremówki
1/3 szkl. cukru pudru
1 łyżka żelatyny ( zalewam ją łyżką zimnej wody, gdy napęcznieje daję 2 łyżki wrzątku i mieszam do rozpuszczenia, jeśli jest taka potrzeba to dodaje jeszcze łyżeczkę wrzątku- w sumie jak najmniej wody)
kremówkę ubijam z sukrem pudrem gdy jest sztywna dopiero wtedy dodaję żelatyne i energicznie mieszam -żeby nie powstały w śmietanie takie wąsy żelatyny daję ją nie całkiem wystudzoną.

W miarę potrzeb dodaje do takiej śmietany:
rozpuszczoną białą czekoladę, mleczną gorzką...
-kokos + biała czekolada
- kawę rozpuszczalną rozpuszczoną w małej ilości wody
-owoce ( je sypię na biszkopt nie dodaję do śmietany)

Czekam kochani na sprawdzone inne masy.
Pozdrawiam wszystkich

Zapisane
stelawro
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 16


« Odpowiedz #27 : Czerwiec 20, 2010, 10:19:25 »

Tydzień temu zrobiłam torcik węgierski z tego przepisu: http://www.wielkiezarcie.com/recipe39629.html i był super smaczny, nawet moja mała smakoszka się nim zajadała. Polecam!
Zastosowałam tam takie zmiany:
 - do masy nie dodawałam mleka, czekolady rozpuściłam w kąpieli wodnej,
 - użyłam śmietany 30%,
 - dodałam 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody (tzn. żelatynę zalałam zimną wodą i później podgrzałam ją do rozpuszczenia w kąpieli wodnej),
 - wiśnie miałam mrożone.
Zapisane
sytris
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 79



« Odpowiedz #28 : Czerwiec 21, 2010, 03:32:09 »

ja robie podobnie, rowniez nie dodaje mleka, czekolady, ale tylko biale i koniecznie dobrej jakosci, rozpuszczam w niewielkiej ilosci smietanki, wkladam na noc do lodowki, pozostala mocno schlodzona smietane ubijam ze smietanfixami (z zelatyna zawsze robia mi sie grudki, nie wiem, dlaczego, widocznie nie mam reki ), na koniec dodaje ta mase czekoladowa, troszke barmanskiego syropu kokosowego, do tego prazone migdaly i kokos
Zapisane
cichy114
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 5


« Odpowiedz #29 : Lipiec 13, 2010, 07:54:14 »

WItam, czy zna ktos z Was przepis na mase o nazwie cookies?
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4 ... 28
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC