masy - przełożenie do biszkopta
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 25 26 [27] 28
  Drukuj  
Autor Wątek: masy - przełożenie do biszkopta  (Przeczytany 174049 razy)
karina.p
Super Babeczka/Ciacho
****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 264


« Odpowiedz #390 : Maj 19, 2014, 10:56:33 »

masa truflowa ze smietany i czekolad ciemnych wychodzi super-ale jak sobie rozpuscilam w kremowce biale czekolady -to strasznie slodka i mdla ta masa jest- dodajecie cos do niej? i jakie proporcje macie smietany do czekolady bialej?
raz dodalam do niej troche ubitej kremowki i kawe moja mama sie zajadala-wypelnilam tym kremem kruche babeczki-
Zapisane
moza
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 29


« Odpowiedz #391 : Maj 23, 2014, 11:35:12 »

Bede próbowała krem z białej czekolady jutro, teraz śmietana się chłodzi przez noc. Mam zamiar przed ubijaniem dodac mascarpone i wiorki kokosowe izabaczymy czy nie bedzie za slodkie.
Zapisane
moza
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 29


« Odpowiedz #392 : Maj 25, 2014, 08:39:44 »

Po dodaniu mascarpone krem wyszed bardzo dobry. Nie byl za slodki i nie dominowala w nim biala czekolada za ktora nie przepadam.
Zapisane
blanka
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 8


« Odpowiedz #393 : Maj 28, 2014, 05:58:06 »

śmietana/ biała czekolada jest dobra z mandarynką
Zapisane
agulek
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 5


« Odpowiedz #394 : Czerwiec 26, 2014, 01:31:04 »

Ja do kremu z białą czekoladą dodaję trochę kawy cappucino przed ubiciem:-)  pycha!
Zapisane
kasia28
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 7


:*


« Odpowiedz #395 : Sierpień 13, 2014, 03:20:22 »

Witam Slodkie Kobietki :-)
Mam pytanie a w sumie to blagam o pomoc!! Nie dlugo bede miala swoj pierwszy raz z tortem :-) nie wiem jak do tego sie zabrac... czytam te Wasze przepisy i cenne rady, ale jak pojdzie mi cos nie tak to nawet nie bede miala pomyslu jak to ratowac. Wracajac do sedna sprawy to potrzebuje zeby, ktoras z Pan poprowadzila mnie za raczke w tym moim pierszym razie :-) mianowicie wymyslilam sobie tort z trzema przelozeniami czyli owoce na to bita smietana, masa truskawkowa i bita smietana, wszystko pod masa cukrowa. Boje sie zeby mi nic nie opadlo i zeby to wszystko trzymalo sie w calosci. Pomozecie?? :-)
Zapisane

Nie mam czasu... zycie trwa tylko chwile.
Nena
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 597



« Odpowiedz #396 : Sierpień 13, 2014, 04:37:49 »

Aw czym pomóc?


Poza tym zorientuj się czy w ogóle dostniesz o tej porze truskawki Spoko
Zapisane
Neska
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 493


każdy mistrz był kiedyś amatorem


« Odpowiedz #397 : Sierpień 13, 2014, 04:45:39 »

melduje że u nas piękne świeże truskawki Kasiu zacznij tort dwa dnie wcześniej, upiecz biszkopt, wieczorem przełóż masami, na drugi dzień po schłodzeniu, smaruj masą maślaną czy czekoladą, schłodź i reszta to już wiesz a na 3 dzień jedzenie. tort będzie dobry, a w razie gdyby coś nie poszło, będziesz miała czas żeby jeszcze raz zacząć powodzenia.
 
Zapisane

kasia28
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 7


:*


« Odpowiedz #398 : Sierpień 13, 2014, 05:05:15 »

W czym? :-) glownie chodzi o proporcje i zeby smietana utrzymala wszystko. Co do owocow to bede ratowala sie mrozonymi :-) tort mysle ze bedzie o srednicy 24 cm ( na 12, 13 osob starczy? ) jak myslicie czy jeden biszkopt przekroic na 3 czesci czy bezpieczniej bedzie upiec dwa i jedna czesc zjesc na sucho wtedy nie musiala bym uzywac gory biszkopta, ktora zawsze mi rosnie bardziej na srodku :-) a i czym nasaczyc ( dzieci ) jak zrobic krem na bazie truskawek i bitej smietany bo tu znalazlam tyle, ze nie moge sie zdecydowac a zeby nie byl trudny do zrobienia. :-)
Zapisane

Nie mam czasu... zycie trwa tylko chwile.
kasia28
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 7


:*


« Odpowiedz #399 : Sierpień 13, 2014, 05:23:05 »

Popelnila gafe :-) biszkopt na 4 czesci skoro maja byc trzy przelozenia. Czy nie bedzie zbyt wysoki i wygladal malo zgrabnie.  Przepraszam z gory jesli nie mozna pisac posta pod postem. :-)
Zapisane

Nie mam czasu... zycie trwa tylko chwile.
Neska
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 493


każdy mistrz był kiedyś amatorem


« Odpowiedz #400 : Sierpień 13, 2014, 07:08:36 »

na 4 części to raczej dwa biszkopty, jak ci rośnie na środku to wypróbuj biszkopt bez proszku do pieczenia, ja na nim piekę już kilka lat, zawsze jest równy, nie nasączam go, smaruję za to dżemem porzeczkowym każdą warstwę, jeśli chodzi o przełożenie truskawkowe to każdy ma tu swój sprawdzony przepis po prostu któryś wybierz i śmietana jest pycha ubita z mascarpone, nie trzeba żelować.
A co do wysokości, to uważam ze wysokie torty lepiej sie prezentują niż niskie.
Tak jak Nene gdzieś tu pisała 20 ca na 20 osób
Zapisane

kasia28
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 7


:*


« Odpowiedz #401 : Sierpień 13, 2014, 08:05:57 »

Neska a na tort takiej wielkosci to ile jaj i reszty zeby bylo ok? Nie umiem dobrac tez proporcji do przelozenia Smutny do bitej smietany z truskawkami tez serek czy lepiej zelowac? Chyba wole nasaczyc. Wasz krem ile ma mniej wiecej cm i placek zeby utrzymal mase cukrowa? I zeby nie bylo to wszystko bardzo slodkie... jeju jakie ja glupie pytania zadaje i Was mecze, ale tak to jest jak sie bylo wygodnym i do cukierni sie latalo :/
Zapisane

Nie mam czasu... zycie trwa tylko chwile.
Neska
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 493


każdy mistrz był kiedyś amatorem


« Odpowiedz #402 : Sierpień 14, 2014, 12:26:58 »

ja na 24 dałabym 5 jaj, białka najlepiej ubija się z cukrem do wypieków, rosną w tedy jak szalone, kremu daję taką warstwę jaki gruby jest biszkopt, krem truskawkowy nie jest bardzo słodki, a śmietanę słodzę do smaku, lubię jak jest w niej bardzo dużo owoców, jeśli chodzi o mascarpone to wrzucasz do miski, dodajesz śmietanę i ubijasz, szybko się ubija i jest sztywny, mój przepis na masę truskawkową znajdziesz stronę, lub dwie wstecz, jeszcze nigdy mnie nie zawiódł i nie daję do niego serka.
Zapisane

kasia28
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 7


:*


« Odpowiedz #403 : Sierpień 14, 2014, 10:00:27 »

Neska bardzo dziekuje za odpowiedz. Po zobaczeniu jakie cuda robisz to na pewno zrobie jak piszesz :-) a czym moge nasaczyc biszkopt? Jak co drugi placek zrobie zabarwiony tymi paleczkami co tu ktos pisal to juz nie beda dwa grzybki w barszczu?
Zapisane

Nie mam czasu... zycie trwa tylko chwile.
paulieen
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 6


« Odpowiedz #404 : Listopad 24, 2014, 04:18:41 »

Jeśli robię torcik do domu dla dzieci a chce by był lekki ubijam kremówkę z tężejącą galaretką ( zrobiona z połowy wody). Wtedy wychodzi fajna masa jak pianka i fajnie tężeje. Aczkolwiek do tortów wolę masy cięższe czyli na maśle bo te na śmietanie wydają mi się zbyt mało stabilne i bywają kapryśne. Masy na maśle przeważnie mieszam masło i budyń i dodaję np kawę lub czekoladę.
Zapisane
Strony: 1 ... 25 26 [27] 28
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC