Muffinki
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 7
  Drukuj  
Autor Wątek: Muffinki  (Przeczytany 45755 razy)
Martynkaa
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 1041


« : Styczeń 17, 2013, 11:04:10 »

Dziewczynki macie może przepisy na muffinki, które na drugi dzień byłyby tak samo smaczne jak w dniu kiedy były upieczone? Z tych przepisów, które ja posiadam, to oprócz gruszkowo-imbirowych na drugi dzień jakoś nie bardzo mi smakują. Smutny
Zapisane
wiolina
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 692



« Odpowiedz #1 : Styczeń 17, 2013, 01:09:50 »

Proszę cię batdzo mufiny czekoladowe bardzo dobre i wilgotne tylko trzeba uważać żeby za długo nie trzymać w piekarniku, ja je zawsze dekoruję bitą śmietaną a do środka jeszcze wszczykuję np nutellę

Składniki na 12 babeczek:
140g masła
60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%

1. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę odstawić do ostygnięcia.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
3. Do jajek dodać cukier,  aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką.
4. Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. Wlać  śmietanę, wymieszać.
Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC (na funkcji góra-dół 180oC). Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche, więc radzę trzymać się 21 minut.
Podawać przestygnięte.
Zapisane

Rozkosz dla Twojego podniebienia
Martynkaa
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 1041


« Odpowiedz #2 : Styczeń 18, 2013, 07:35:37 »

Wiolina dziękuję za przepis. Muffinki siedzą już w piekarniku. Chichot Tylko kurde problem mi się zrobił  Smutny. Zwracasz uwagę na czas pieczenia, a wygląda na to że moje papilotki są mniejsze od twoich, bo przepis jest na 12 muffinek, a mi wyszło 18. I tak dumam jak długo je piec, może 17 min. Niezdecydowany
Zapisane
wiolina
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 692



« Odpowiedz #3 : Styczeń 18, 2013, 11:55:07 »

Martynka mnie też zazwyczaj wychodzi parę więcej, musisz sobie sprawdzić w/g swojego pieca, ja pierwsze jak pieklam to szczerze mówiąc je troszkę przypaliłam ale teraz już wiem jak trzymać i zazwyczaj mam w piecu 15-17 minut tak jak piszesz
napisz jak ci wyszły i jak ci smakowały, 
Zapisane

Rozkosz dla Twojego podniebienia
al.tomczak
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 564



« Odpowiedz #4 : Styczeń 22, 2013, 01:09:49 »

Temat już był poruszany ale z powodu błędu w pisowni wyszukiwarka go nie podaje. Czy Tortolandia mogłaby to poprawić? (Nie "cupecake" a "cupcakes").

http://tortolandia.pl/general-discussion/cupecake/
Zapisane

Aleksandra
Martynkaa
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 1041


« Odpowiedz #5 : Styczeń 22, 2013, 05:28:03 »

Wiolina, smakowały bardzo. Zrobiłam z nutellą i śmietaną.  Chichot Jednak dla mnie takie bez niczego były ciut za suche. Pomyślałam, że kolejnym razem skrócę czas pieczenia o minutkę, ale kupiłam już większe papilotki, więc będę piekła jak podałaś w przepisie.
All, już wcześniej zerknęłam do linku który podałaś, ale nikt tam nie wspomina jak smakują muffinki na drugi dzień po upieczeniu. Przepis Wioliny jest super i czegoś takiego właśnie szukałam. Liczyłam jednak, że jeszcze ktoś się odezwie.
Zapisane
wiolina
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 692



« Odpowiedz #6 : Styczeń 22, 2013, 05:52:06 »

Martynka bardzo się cieszę, że smakowało, jak były za suche to musisz poprostu krócej trzymać w piecu, ja piekłam je znów w niedzielę i trzymalam tylko 15 min ale musisz sobie sama dopasować do swojego pieca, teraz do środka dałam te kropelki czekoladowe do zapiekania fajnie się w środku rozpuściły i były jeszcze bardziej czekoladowe, ale zanim doszłam do perfekcji w czasie pieczenia ich to też kilka razy przesuszyłam  Chichot

al nie tylko ten temat już był inne też były ale jak wyszukiwarka nie tak działa to co lepiej wcale nie pisać żeby nie narazić się na krytykę? 
Zapisane

Rozkosz dla Twojego podniebienia
al.tomczak
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 564



« Odpowiedz #7 : Styczeń 22, 2013, 06:32:16 »

al nie tylko ten temat już był inne też były ale jak wyszukiwarka nie tak działa to co lepiej wcale nie pisać żeby nie narazić się na krytykę? 

Nie bardzo wiem Wiolina, gdzie w tym wątku kogoś skrytykowałam???

Temat już był poruszany ale z powodu błędu w pisowni wyszukiwarka go nie podaje. Czy Tortolandia mogłaby to poprawić? (Nie "cupecake" a "cupcakes").

http://tortolandia.pl/general-discussion/cupecake/

Nie skrytykowałam ani Martynki za rozpoczęcie wątku ani nikogo za literówkę. Po prostu podałam link, aby ułatwić szukanie i poprosiłam Tortolandię o skorygowanie błędu. Pamiętałam, że gdzieś w Forum już czytałam na ten temat i sama dziwiłam się, że tego nie mogę znaleźć.
Zapisane

Aleksandra
wiolina
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 692



« Odpowiedz #8 : Styczeń 22, 2013, 09:41:29 »

al może użyłam niewłaściwego słowa, no ale cóż admini pisali że jakieś problemy z serwerem i poprawiają to może wyszukiwarka też się poprawi, zobaczymy
Zapisane

Rozkosz dla Twojego podniebienia
al.tomczak
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 564



« Odpowiedz #9 : Styczeń 23, 2013, 02:35:03 »

Jezeli chodzi o muffinki czy o cupcakes ten temat tez byl poruszany w rospoczetym perzeze mnie watku:

http://tortolandia.pl/tajne-receptury/waniliowe-muffiny-z-truskawkowym-'serduszkiem'/

Podany przezemnie przepis jest fajny ale nie do konca mnie zadowalal, bo dodatki do muffinow w nim spadaly na dno. Wyprobowalam tez przepis dziewczyn, ten z programu telewizyjnego i podobna sytuacja. W koncu znalazlam przepis, ktory jak dla mnie jest fantastyczny! Ciasto jest odpowiednio geste, wilgotne, mozna je jesc do tygodnia pod warunkiem, ze nie znikna zaraz po wyjeciu z piekarnika!  
Robilam je juz w wariantach z nutella, mascarpone, orzechami i puree z dyni.
Przepis jest oryginalny jest angielski i byl podany w cups, ktore przeliczylam na miary europejskie. Czesto korzystam z angielskich przepisow i aby ulatwic sobie zycie kupilam sobie zestaw miarek "cups" w sklepie TK Maxx i juz nie musze przeliczac!  

Muffiny - przepis podstawowy:

Skladniki:
115g (1/4 cup) masla o temp. pokojowej
115ml (1/4 cup) oleju roslinnego
220g (1 cup) cukru
2 duze jajka
1 lyzeczka vaniliny (moze byc aromat lub ekstrakt waniliowy)
300g (1 i 3/4 cup) maki pszennej
2 lyzeczki sody oczyszczonej (moim skromnym zdaniem lepiej zastapic sode proszkiem, bo mocno ja czuc)
szczypta soli
125ml (1/2 cup) mleka lub maslanki waniliowej

Przygotowanie:
Rozgrzac piekarnik do 170-180°C.
Wymieszac razem wszystkie suche skladniki.
W duzej misce wymieszac maslo, olej i cukier na pulchna mase. Dodawac pojedynczo jajka i wanilie. Dodac polowe suchych skladnikow i polowe mleka/maslanki i dokladnie wymieszac. Czynnosc powtorzyc. Przelozyc ciasto do papilotek i piec ok. 10-15 min w zaleznosci od wielkosci papilotek i piekarnika. Ja zazwyczaj sprawdzam muffinki suchym patyczkiem.

Wersje smakowe:
1. Wersja z nutella
Wlaczajac piekarnik wstawic do piekarnika sloik nutelli bez plastikowej pokrywki i ogrzewac do momentu az nutella bedzie polplynna. Rozloyc ciasto podstawowe do papilotek i lyzeczka nakladac na wierzch po jednej lyzeczce nutelli a nastepnie drewnianym patyczkiem (moze byc taki od szaszlykow) lekko zmieszac ciasto z nutella. Piec jak powyzej.

2. Wersja z mascarpone:
Wymieszac serek mascarpone z cukrem pudrem wg uznania na pulchna mase. Rozloyc ciasto podstawowe do papilotek i lyzeczka nakladac na wierzch po jednej lyzeczce serka a nastepnie drewnianym patyczkiem lekko zmieszac ciasto z serkiem. Piec jak powyzej.

3. Wersja z orzechami:
Po dodaniu maki i mleka/maslanki dodac do ciasta pokruszone orzechy. Rozloyc ciasto do papilotek i piec jak powyzej.

4. Wersja z puree z dyni:Po dodaniu maki i mleka/maslanki dodac do ciasta 250g lub nawet 500g puree z dyni. Gdyby puree bylo bardzo rzadkie dodac 2-4 lyzki maki. Aby smak byl ciekawszy mozna dodac 1-2 lyzeczki cynamonu albo najlepiej 1-2 lyzeczki przyprawy korzennej do piernikow. Rozloyc ciasto do papilotek i piec jak powyzej.

Smacznego!!!

Zapisane

Aleksandra
Martynkaa
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 1041


« Odpowiedz #10 : Styczeń 23, 2013, 05:30:25 »

Dzięki Al, jasne że wypróbuję.
Zapisane
wiolina
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 692



« Odpowiedz #11 : Styczeń 23, 2013, 10:51:32 »

Al ja też chętnie wypróbuję, lubię nowości, dzięki
Zapisane

Rozkosz dla Twojego podniebienia
al.tomczak
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 564



« Odpowiedz #12 : Styczeń 24, 2013, 06:47:20 »

Oczywiście dajcie znać jak Wam poszło i czy muffinki smakują! Chichot
Zapisane

Aleksandra
Martynkaa
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 1041


« Odpowiedz #13 : Styczeń 24, 2013, 07:04:21 »

Ja już daję znać jak poszło. Pierwsze podejście kiepsko  Smutny. Zazwyczaj w przepisach jest napisane cukier waniliowy , a tu wanilina no to ja z rozpędu sypnęłam etylowanilinę  Szok Dopiero się skapnęłam, kiedy muffinki były już w piekarniku. Nie było sensu ich piec dalej bo i tak byłyby niejadalne. Ale się zagięłam i są już drugie, pulchniutkie, mięciutkie, pyszniutkie.  Chichot Moje chłopaki wcinają, a ja z jedną biegam po chacie i nie wiem gdzie ją schować co by do jutra nie zniknęła, bo przecież chcę spróbować jak smakuje na drugi dzień. 
Zapisane
Małgosia76
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 436



« Odpowiedz #14 : Styczeń 28, 2013, 01:32:51 »

Witam też widzę że coś ostatnio wyszukiwarka jakoś szwankuje wydawało mi się że gdzieś tu na forum czytałam jak zrobić mufinkowy bukiet chyba było tam coś o kubkach plastikowych ale za nic nie mogę tego znaleźć a szukałam już dość długo chciałam zrobić coś takiego zamiast tradycyjnych kwiatów na urodzinki dla mamy niektórzy robią to na kuli styropianowej wbijają patyczki do szaszłyków na to nadziewają mufinki i dekorują pomysł nawet fajny ale znowu tą kulę w necie musiałabym zamawiać bo w sklepach nie widziałam jak orientujecie się czy i gdzie był taki temat to poproszę o podpowiedź
Zapisane

Małgosia
Strony: [1] 2 3 ... 7
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC