Przepis na naprawdę dobrą masę czekoladową do tortu
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Przepis na naprawdę dobrą masę czekoladową do tortu  (Przeczytany 233721 razy)
Zuzanna
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 58



« Odpowiedz #15 : Maj 16, 2011, 08:51:11 »

Dzięki za szybka odpowiedź
Zapisane
limonka
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 3


« Odpowiedz #16 : Lipiec 20, 2011, 12:47:04 »

Zrobiłam masę czekoladową wg przepisu juwi wyszł całkim dobra (osobiście nie lubię mleka w proszku). Niestety tort jak zawsze nasączyłam i masa popłynęła. Nie proponuję też łączenia z bitą śmietaną, efekt może być podobny.
Zapisane
Sylwi337
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 34



« Odpowiedz #17 : Październik 02, 2011, 08:13:55 »

Domowedelicje, mam chyba to, czego potrzebujesz

Krem doskonale pasuje do tortów angielskich - ostatnio nawet z zewnątrz nim okładałam tort i prosto na ten krem szła masa cukrowa

UWAGA! trzeba mieć żelazną siłę woli, żeby nie zjeść go od razu, tylko położyć na tort

Przepis:
4 całe jajka
1,5 szkl. cukru
2 kostki masła prawdziwego bez dodatków (ja używam Lurpaka)
1 duży cukier waniliowy
szczypta soli
1 czekolada mleczna
1 czekolada deserowa
50 ml wódki

Jajka sparzyć. Wbić całe do miski i ubijać z cukrem w kąpieli wodnej aż masa zgęstnieje i zbieleje (czyli jakieś 15 min - masa będzie konsystencji zabajonego). Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Miękkie masło ubijać do białości. Dodawać po trochę czekoladę, później masę jajeczną (najlepiej łyżką). Dodać wódkę jeśli to konieczne.

Komentarz:
1. Wodka jest opcjonalna, jeśli krem jest dla kogoś za słodki. Ja osobiście nie dodaję
2. Smak kremu można modyfikować poprzez zmianę rodzaju czekolady - ostatnio dodałam 2 białe czekolady (przekładałam czekoladowy biszkopt i miałam podwójnie czekoladowy tort:) ). można też dodać gorzką zamiast deserowej, smak będzie bardziej goryczkowy
W ostateczności - tak jak do stefanki - czekoladę można zastąpić połowoą filiżanki bardzo mocnego kakao, ale to już nie to samo
3. tort należy przed podaniem wyjąć na parę godzin (2 -3 wystarczą)z lodówki, inaczej masa będzie zbyt zbita (jak twarde, wyjęte prosto z lodówki masło)

SMACZNEGO
Zapisane
aga1799
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 37


« Odpowiedz #18 : Październik 02, 2011, 08:47:50 »

WITAM SERDECZNIE..
MÓ PRZEPIS NA KREM CZEKOLADOWY
2,5 kos.masła i 0,5 szkl.cukru pudru-rozmiksować
wcześniej ubijam 4 jajka na parze z 1 szkl.cukru,po ostudzeniu łączę z masłem cały czas ubijając mikserem.Na końcu dodaję 2 łyżki kakao,2 żki nuteli i 2 łyżki spirytusu
Palce lizać...POLECAM
Zapisane
Pogoda
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 362



« Odpowiedz #19 : Listopad 17, 2011, 11:09:47 »

Moja masa czekoladowa:

500 ml śmietany kremówki bardzo dobrze schłodzonej (36%)
1 czekolada (gorzka lub mleczna)
2 czubate łyżki ciemnego gorzkiego kakao
200 ml mleka
cukier puder do smaku
4 płaskie łyżeczki żelatyny

Czekoladę rozpuścić, dodać do ciepłego mleka. Potem dodać kakao, całość dobrze wymieszać, powinna powstać gęsta jednolita masa, przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder, rozpuszczoną żelatynę, następnie masę czekoladową. Wstawić masę do lodówki na pół godziny, by jeszcze stężała.
Zapisane
Przecinak
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 1


« Odpowiedz #20 : Listopad 23, 2011, 08:30:27 »

mam pytanie
czy robiac mase czekoladowa zamiast ubijac smietane 30% moglabym uzyc sniezki?
chce upiec tort mamie na urodziny i nie mam za duzych doswiadczen w pieczeniu;)
Zapisane
Karola88
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 17


« Odpowiedz #21 : Maj 28, 2015, 09:55:13 »

Ja zawsze robię krem z bitej śmietany i czekolady Proporcje są mniej więcej takie:

-1 czekolada (mleczna, biała lub gorzka)
- 400ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki żelatyny

Czekoladę rozpuszczam. Nigdy nie bawię się w kąpiele wodne, to dla mnie strata czasu. Rozpuszczam czekoladę połamaną na kosteczki w misce wstawionej do mikrofalówki na 60% mocy (u mnie jest to ok.400W) i podgrzewam tak 2 minuty. Po tym czasie wyjmuję i mieszam, jeśli nie jest rozpuszczona, to wstawiam na kolejne 30s lub 1 minutę.
Taka czekolada nie jest gorąca, tylko ciepła, dlatego w czasie gdy będę ubijać kremówkę, ona dodatkowo jeszcze przestygnie   Więc wyjmuję czekoladę z mikrofalówki i odstawiam.
Żelatynę rozpuszczam z 2-3 łyżeczkami zimnej wody i odstawiam do napęcznienia. W tym czasie do drugiej miski wlewam śmietanę i ubijam ją na sztywno. Jeśli używamy czekolady gorzkiej, należy dosłodzić ją łyżką lub dwoma cukru pudru, jeśli dajemy mleczną lub białą nic nie dosładzamy!  Napęczniałą żelatynę rozpuszczam w mikrofalówce na 60% mocy w czasie 10 sekund (im więcej żelatyny, tym czas rośnie) i ciepłą wlewam do śmietany i szybko miksuję. Do tego wlewam czekoladę i ponownie mieszam dokładnie. Na koniec próbuję czy masa nie wymaga dosłodzenia. Jeśli tak, to dosypuję cukru pudru   Od razu kładę na ciasto, ale czasem wychodzi trochę jeszcze niegęsta, więc wstawiam ją wtedy do lodówki na 10-15 minut i ładnie gęstnieje

Jeśli chcę uzyskać ciemniejszy kolor, dosypuję kakao.



Hej 
chciałam zapytać się na jaką wielkość tortu wystarcza krem przygotowany z powyższych proporcji? Mam zrobić tort czekoladowy na najbliższy weekend i zastanawiam się ile kremu będzie mi potrzebne
Zapisane
agusial
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 3


« Odpowiedz #22 : Czerwiec 01, 2015, 03:24:05 »


A ja mam taki przepis, krem jest sprawdzony, no i pyszny:

2 gorzkie czekolady
2 łyżki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
3 łyżki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 l. mleka
1/3 szkl.mleka
25 dkg. masła
2 małe żółtka
1 szkl. cukru

Czekolady rozpuścić z 3 łyżkami wody. Kakao i mąki wymieszać w 1/3 szkl. mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i wlać do czekolady - zagotować - wlać kakao z mąkami i wsypać kawę rozpuszczalną - ugotować budyń - ostudzić. Masło utrzeć z żółtkami, partiami dodawać zimny budyń. Wstawić na 1h. do lodówki.
Wychodzi z tego dość dużo kremu swobodnie wystarczy na duży tort.
Jak się komuś nie chce, to można użyć gotowego budyniu czekoladowego, już tak robiłam, a reszta jak w przepisie.
jest to przepis chyba z "Domowej Kawiarenki"


ja od jakiegoś czasu rónież robię krem czekoladowy z powyższego przepisu, który podaje basia19. Wychodzi go dość dużo i jest pyszny.
Zapisane
Markowiks
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 1


WWW
« Odpowiedz #23 : Lipiec 30, 2015, 09:38:10 »

W jaki sposób można krem "zagęścić" ? Ostatnio wyszedł mi za rzadki.
Zapisane
3D Taarten Zone bij Agnieszka
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 6



WWW
« Odpowiedz #24 : Kwiecień 27, 2016, 05:08:00 »

Tutaj link na pyszny mus czekoladowy
http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/tort-czekoladowy_6129.html
Zapisane

Agnieszka:)
toskania
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 31



« Odpowiedz #25 : Czerwiec 01, 2016, 01:24:14 »


Czy sądzicie, że świeże truskawki będą dobrze komponowały się z masą czekoladową? Chciałabym takim miksem przełożyć tort.
Zapisane

"The only way to do great work is to love what you do" <3
kamilm
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 403



« Odpowiedz #26 : Czerwiec 01, 2016, 02:08:53 »

Nawet bardzo dobrze. W końcu to połączenie to sprawdzony afrodyzjak ;-)


Czy sądzicie, że świeże truskawki będą dobrze komponowały się z masą czekoladową? Chciałabym takim miksem przełożyć tort.
Zapisane
toskania
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 31



« Odpowiedz #27 : Czerwiec 04, 2016, 07:23:53 »

Oczywista oczywistość głupszego pytania zadać nie mogłam Chichot Chichot wytrawny tort czekoladowy z truskawkami - pycha!
Zapisane

"The only way to do great work is to love what you do" <3
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC